Morkų pyragas su bananais ir apelsinais

Šis pyragas gimė ruošiantis desertų konkursui, kuris vyko Sveiko maisto šventėje Pažaislyje. Reikėjo paruošti 3 – 5 sveikus desertus, o pagrindinė konkurso sąlyga – desertai turi būtų augalinės kilmės. Nusprendžiau, kad vienas iš desertų bus morkų pyragas. Ir kad vietoje kiaušinių naudosiu linų sėmenis.
© Valgykime sveikiau

Iki tol visus pyragus kepdavau su kiaušiniais, jei jų tik reikėdavo pagal receptą. Šis pyragas buvo pirmasis sąmoningai apgalvotas, kad visi ingridientai būtų augalinės kilmės.

Tikrai nežinojau, ko tikėtis naudojant linų sėmenis. Buvo labai smalsu, kuo skiriasi su kiaušiniais ir vietoje jų naudojamais linų sėmenimis iškeptas pyragas. Kad galėčiau palyginti, kepiau du identiškus pyragus, tik skirtumas tarp jų buvo tas, kad viename naudojau linų sėmenis, o kitame vietoje linų – kiaušinius.

Mano didžiam nustebimui, pyragai iškilo beveik vienodai, konsistencija ir skonis labai panašūs. Net sunku atskirti, kur kuris yra. Pradžioje juos laikiau atskirose lėkštėse, bet paskui beragaujant ir šeimą vaišinant pati susimaišiau tarp jų. Tad kepant sunkius ir drėgnus pyragus linų sėmenys puikiai gelbėja, jeigu nenorime ar negalime valgyti kiaušinių arba jų tiesiog neturime.

Jeigu norėsite vietoje kiaušinių naudoti linų sėmenis, laikykitės tokios proporcijos: 1 kiaušinis = 1 maltų linų sėmenų šaukštas, išbrinkintas 2.5 šaukštuose vandens apie 10 minučių.

Kad nenaudoti daug cukraus, į tešlą įmaišiau bananų ir razinų. Todėl nerafinuoto cukranendrių cukraus kiekį galėjau sumažinti iki minimumo – tik 5 šaukštai.

Ir žinoma, paskutinis prisilietimas prie pyrago yra prieskoniai, kurie pyragui suteikia nuostabaus, šiek tiek Kalėdas primenančio aromato. Bet svarbiausias prieskonis yra apelsinų žievelė. Jau geriau neįdėti žiupsnelio muskato ar kardamono, bet apelsinų žievelės nepagailėkite. Morkos ir apelsinai nepaprastai gerai sudraugauja. Nutarkavau dviejų didelių apelsinų žieveles (žinoma, prieš tai gerai šepetėliu nušveičiau su soda ir tarkavau tik oranžinę žievelės dalį) – gavosi du šaukštai su kaupu.

Rezultatas – drėgnas ir sodraus skonio morkų pyragas su švelniu bananų ir apelsinų poskoniu, o visi namai prisipildę svaiginančio cinamono, muskato ir kardamono aromato.

Morkų pyragas su bananais ir apelsinais
© Valgykime sveikiau

MORKŲ PYRAGAS SU BANANAIS IR APELSINAIS

formos dydis 28×21

2 šaukštai maltų linų sėmenų (arba 2 kiaušiniai)
1 stiklinė (250 ml) trintuvu sumaltų arba labai smulkiai sutarkuotų morkų (apie 2 vidutinio dydžio morkos)
1 stiklinė sutrintų bananų (apie 2 bananai)
1 stiklinė razinų
5 šaukštai nerafinuoto cukranendrių cukraus
80 ml rapsų aliejaus
po 40 g avižų, kukurūzų ir speltos miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
½ arbat. šaukštelis sodos + ½ šaukštelio acto
1 arbat. šaukštelis cinamono
¼ arbat šaukštelio muskato miltelių
¼ arbat. šaukštelio kardamono miltelių
1/8 arbat. šaukštelio ciberžolės
2 šaukštai su kaupu tarkuotos apelsino žievelės
30 g migdolų plokštelių papuošimui

Gaminimas:

1. Linų sėmenis užpilame 5 valgomaisiais šaukštais vandens ir leidžiam pastovėti apie 10 minučių. (Jei naudojame kiaušinius, tai kiaušinius išplakame su cukrumi. Tada pilame aliejų, dedame morkas, bananus, razinas, apelsino žieveles ir viską gerai išmaišome. Toliau žr. nuo 3 punkto).

2. Morkas sumaišome su bananu, įdedame cukraus ir aliejaus. Įdedame linų sėmenis, razinas ir apelsinų žieveles. Gerai išmaišome.

3. Kitame inde gerai išmaišome miltus, kepimo miltelius ir prieskonius.

4. Miltus prasijojame ir sumaišome su morkų mase.

5. Sodą nugesiname – ant sodos užpilame actą, palaukiame kol gerai suburbuliuos ir supilame į tešlą, gerai išmaišome.

6. Nedelsiant tešlą sukrečiame į pyrago formą ir apibarstome migdolų plokštelėmis. Šauname į orkaitę ir kepame 180 C apie 50 minučių.

Skanaus!

Morkų pyragas su bananais ir apelsinais
© Valgykime sveikiau
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Receptai

Mėgstamiausi lietuvių garnyrai

Vis labiau pasaulyje populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos sumažino bulvių vartojimą ir Lietuvoje, tačiau keturi iš dešimties šalies gyventojų pagrindinio patiekalo vis dar neįsivaizduoja be gruzdintų, keptų, virtų bulvių ar jų košės.

Žuvis, troškinta žaliajame petražolių padaže (2)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Lengviau ir skaniau“ Dėkojame Liucijai ir laukiame jūsų receptų.

Vištienos šašlykas iš orkaitės (3)

Žinoma, šašlykas, keptas gamtoje, visada gardesnis ir teikiantis daugiau malonių emocijų, tačiau ir keptas orkaitėje pavyksta ne ką prasčiau. Bandom!

Marcipanas. Ko nežinojote apie šį didikų vertintą skanėstą (3)

Konditerijos gaminiai – ne tik prisiekusių smaližių džiaugsmas, bet ir kiekvieno virtuvės meistro pasididžiavimas. Yra vienas desertas, sukeliantis daugiausiai diskusijų dėl savo paslaptingos kilmės istorijos – tai marcipanas, Lietuvoje gyvuojantis daugiau nei 400 metų.

Varškės apkepas su natūraliu jogurtu (2)

Niekas negali atsispirti šiam varškės apkepui!