Pasaulio virtuvėse egzistuoja legendomis apipintos ir mūsų skonio receptorius jaudinančios prieskonių ir produktų kombinacijos.

Bazilikas su pomidorais

Italų įžymybė – šviežias bazilikas su saldžiaisiais pomidorais. Nesvarbu, ar gamini užpilą pastai, ar salotas, bet šis duetas tave visą laiką palaikys. Greta baziliko eina ir jau anksčiau aptartas raudonėlis. Jis puikiai dera ir jei nusprendei pademonstruoti savo draugams naują pastos užpilą su pomidorais, drąsiai derink šiuos du prieskonius (tik baziliką būtinai naudok šviežią ir jį dėk ant jau paruošto patiekalo).

Paprika ir česnakas

Ispanai alpsta dėl česnako ir saldžios rūkytos maltos paprikos – ar kada bandei? Jei dar neišbandei, tuomet privalai tai padaryti kitą kartą, kai gaminsi troškinį. Rūkyta paprika suteikia nepakartojamo “laužo” aromato, o česnakas tai puikiai užsuka. Taip pat pamėgink su šiais prieskoniais pamarinuoti jautieną arba vištieną (gali dar pridėti aitriosios paprikos) – garantuoju, išvers iš koto.

Rozmarinas

Jei teisėjaučiau Europos Misterio Prieskonio rinkimuose, savo balsą atiduočiau rozmarinui. Rozmarinas turi būti poroje su česnaku ir juoduoju pipiru. Išmėgink marinuodamas vištieną arba troškiniuose. Taip pat tai yra mano pats mėgiamiausias ėrienos ir avienos troškinio kompanionas.

Karis

Keliaujame į Rytus ir ten randame visą komandą – imbieras, citrinžolė (arba citrinos žievelė), ciberžolė, česnakas, kalendra, kuminas ir aitrioji paprika. Gali naudoti sausus arba šviežius, bet vis tiek gausi nuostabų aromatą ir skonį. Įpilk šlakelį aliejaus ir visą komandą sutrink, pertrink ir gali palikt šiek tiek pasikeisti aromatais. Taip gaunama kario pasta, bet pasitelk savo fantaziją – tai yra tokia gera skonių kombinacija, kad ją pritaikysi daug kur.

Aštru ir gaivu

Aštru, rūgštu ir vėsina – aitrioji paprika, citrinos sultys ir kalendros lapeliai. Ši trijulė pavers kitą išvyką į gamtą, kur kepsiu vištienos kumpelius, tikra fiesta. Taip jau nutiko, kad kalendros skonis puikiai dera su aštrumu. Kartais mėgstu jau iškeptą mėsą šiek tiek pagardinti kalendra ir citrinos sultimis.

Tai yra tik saujelė iš daugelio fantastiškų skonių kombinacijų. Svarbiausia yra nuolatos ieškoti ir išmėginti tai, kas dar nebandyta.

Sėkmės!
Martynas