Vaiva sako, kad kava yra tai, kuo ji gyvena ir kvėpuoja. Puikiai pasirodžiusi ir Kavos ragavimo čempionate, visų turnyrinių dienų stebino gera nuotaika ir puikiai savitvarda. „Ko čia jaudintis, jei darai, tai ką tikrai myli,“ – užtikrintai laurus susirinko naujoji čempionė.

Lietuvos Piešimo pieno puta (latte art) čempionato nugalėtoja – Ramunė Turlienė iš įmonės „Šviežia kava“. Ramunė laimę šiame čempionate bando ne pirmą kartą – tai trečiasis ir sėkmingas baristos bandymas. „Kava turi būti ne tik skani, bet ir gražiai paruošta,“ – įsitikinusi čempionė. Anksčiau ji yra sakiusi, kad „kurti reikia su malonumu, ir mėgavimasis neturi būti trumpas.“ Ir šiemet ji liko ištikima savo įsitikinimui: „skubėk lėtai“, kuris visiškai pasitenkino.

Lietuvos kavos ragavimo čempionas – Arnas Urbanavičius“ iš „Coffee Inn“. Ilgą laiką šiai įmonei kavos čempionatuose niekas neatstovavo, Arnas nutarė grąžinti „Coffee Inn“ vardą tarp ugdančių geriausius kavos ruošėjus. „Ir skrudintojus, – prideda naujasis čempionas, – galima sakyti, kad barista dirbu porą metų, bet pusę metų mokausi kavos skrudinimo subtilybių ir šį čempionatą atėjau jau su savo skrudinta kava“.

Čempionatuose svarbi kiekviena smulkmena ir jų visuma

„Čempionatus organizuojame ne tik todėl, kad norime išsirinkti geriausią, ar rūpi sužinoti mūsų baristų pasiruošimą, – sako SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) koordinatorius Lietuvoje Darius Vėželis. – Dalyvaudami tarptautiniuose turnyruose, bendraudami su patyrusiais teisėjais, baristos pasisemia neįkainojamos patirties, pasitikėjimo savo jėgomis, tokiu būdu jiems atsiveria nauji keliai ir užsimezga pažintys su pasaulinio lygio kavos meistrais. Ir visa tai tam, kad kavos mėgėjai galėtų mėgautis tik gera kava. Džiaugiamės, kad tiek daug žmonių susirenka stebėti konkursus. Matomos tendencijos, kaip vystosi ir kur eina kavos pasaulio bendruomenė. Tai puiki galimybė vartotojams susipažinti su baristos darbu, išmokti pažinti gerą kavą, pamatyti, kaip kava turi būti ruošiama ir patiekiama, kad vėliau kavos pardavimo vietose galėtų reikalauti geriausios kokybės – sako nacionalinis Ypatingos kavos asociacijos koordinatorius.

Lietuvoje vykstančiame Kavos ruošimo čempionate dalyviai turi per 15 minučių paruošti po 4 identiškus espreso, kapučino ir savos kūrybos gėrimo puodelius. Kompetetingos teisėjų komisijos yra vertinamas skonis, kokybė, techninis darbas ir kavos skirtinguose puodeliuose identiškumas.

LietuvosYpatingos Kavos Asociacijos vadovas Darius Vėželis atskleidžia vertinimo kriterijus: „Teisėjai ragaudami vertina kavos aromatą, ilgai išliekantį skonį ir techninį pasiruošimą. Svarbu yra viskas: profesionalumas, kavos technikos išmanymas, aistra kavai, sugebėjimas laiku ir tobulai paruošti keturis identiskus skirtingų rūšių gėrimus. Teisėjai yra kelių kategorijų: skonio ir technikos. SCAE yra reglamentavus daugybę techninių detalių: nuo kavos malūno nustatymo parametrų, kavos dozuotės, kavos išbėgimo laiko. Vertinant skonį, esmė yra balansas: puodelyje turi būti saldumo, rūgštumo ir juodojo šokolado kartumo. Šių trijų elementų dermė vadinama kavos kūnu.“

Piešiant pieno puta siekiama, kad piešinėlis puodelyje kuo tiksliau atitiktų piešinį iš anksto pateiktoje nuotraukoje.

Antrą kartą organizuojamame Kavos ragavimo čempionato esmė yra iš trijų vienodai paruoštų kavų išskirti tą, kuri yra kitos rūšies. Čempionato nugalėtoju taps tas dalyvis, kuris per trumpiausią laiką teisingai išrinks skirtingą kavą iš 8 komplektų.

Šiemet kavos ruošimo čempionato nugalėtojas vyks į Pasaulio čempionatą Riminyje (Italija), o piešimo pieno puta ir kavos ragavimo čempionai – į pasaulinius čempionatus Australijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją