Šį pavasarį Beata siūlo išbandyti naują patiekalą su smidrais - picą su keturių rūšių sūriais, smidrais ir krapais. Ją visą mėnesį bus galima skanauti naujausiame Tomo ir Beatos Nicholson šeimos restorane „Jurgis ir Drakonas“ Vilniaus Akropolyje.

„Smidrų picą sugalvojau ne tik dėl to, kad smidrai man yra tikras delikatesas - išskirtinio skonio ir vaizdo daržovė, kuria noriu pasidalinti su jumis, bet ir todėl, kad taip noriu pakviesti paremti gegužės 17 dieną, 14 val. Klaipėdoje vyksiantį Vilties bėgimą, skirtą surinkti lėšų onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Tad valgydami smidrų picą mūsų restorane jūs kartu atliksite ir gerą darbą - paremsite Vakarų Lietuvos onkologijos centrą.

Šviežutėlius smidrus į naująjį restoraną tieks ūkininkė Genutė, - ji viena pirmųjų Lietuvoje ėmėsi auginti šią labai skanią daržovę. „Su Genute susipažinau Vilniaus Tymo turguje, tiksliau, iš draugų sužinojau, kad yra tokia šauni ūkininkė, kuri prekiauja ekologiškais smidrais, ir kad jie tikrai deficitinis produktas, nes dingsta kaip mat, tad verta užsisakyti iš anksto“, - pasakojo Beata.

Smidrai – itin sezoninė daržovė, šviežią ją rasite tik vėlyvą pavasarį ir vasaros pradžioje, tad valgyti juos reikia dabar. „Jie pilni tos gamtos jėgos, kuri visu grožiu pražysta kartu su pavasariu. Smidruose pilna gerųjų mineralų, rūgščių ir elementų“, - pasakoja Beata ir pataria: „Svarbiausia – nepervirti ūglių. Paruošti galima keliais būdais: lengvai pakepinti ant grotelių ar tiesiog keptuvėje, arba 3–4 minutes apvirti gerai pasūdytame vandenyje ir viskas!

Ūgliukus galima supjaustyti smulkiausiai ir valgyti žalius, subertus į salotas. Dar daugiau receptų su smidrais rasite žurnalo „Beatos virtuvė“ pavasario numeryje.“

Smidrai belgiškai


Belgija mano mėgstama šalis ir jei nežinojote, belgai mėgsta gerą kokybišką maistą, tad ten viešėdama visada valgau nuostabiai. Belgai dievina šparagus, bet ne žalius, o baltus, ir šparagai su smulkintu virtu kiaušiniu ir sviesto padažu yra klasikinis belgiškas šparagų patiekimas. Labai gardu ir su lietuviškais smidrais.

Reikės:

5 žalių smidrų
30 - 40 g sviesto
1 kietai virto kiaušinio
1 šaukštelio citrinos sulčių
saujos petražolių
druskos, pipirų
žiupsnio malto muskato

1. Nupjaukite smidrų kotelius, jei kieti ir apdžiūvę. Užstatykite virti kiaušinį, kietai kiaušinis išvirs per maždaug 7 – 8 minutes.

2. Užkaiskite didelį puodą su vandeniu. Įberkite gerą žiupsnį druskos.

3. Smidrus pavirkite 3- 4 minutes, tada vandenį nupilkite ir perliekite šaltu vandeniu, kad neatšaltų, bet kad nustotų virti.

4. Ištirpinkite sviestą ant mažos ugnies mažame puodelyje ir smulkiai supjaustykite petražoles.

5. Smulkiai supjaustykite arba šakute sutrinkite kiaušinį. Supilkite tirpintą sviestą, citrinos sultis suberkite petražoles, muskatą druską ir pipirus. Gerai viską išmaišykite.

6. Išdėliokite smidrus lėkštėse ir užpilkite padažo ant smidrų (tik palikite viršūnėles neaplietas padažu). Valgykite iškart, kol karšta.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)