Tiesa, šį privalumą jie pastebėjo ne iš karto. Anksčiau daugiausia dėmesio skyrę užsienio šalių produktams, jų derinimui, australai tik pastaraisiais dešimtmečiais po truputį atranda juos supančią gamtą. Formuojasi nuomonė, kad vietiniai produktai nė kiek nenusileidžia įvežtiniams; vis daugiau virtuvės meistrų naudoja vietinius produktus ir taip stiprina australiškos virtuvės išskirtinumą.

Australijos žemynas pasižymi stulbinančiu gamtos dosnumu, įvairiausių maisto produktų gausumu: puikia mėsa, jūros gėrybėmis, daržovėmis, vaisiais, aliejais. Viršutinėje žemyno dalyje gausu tropinių vaisų: mangų, papajų, ananasų; o žemutinėje auga obuoliai, persikai, pomidorai, melionai ir kiti vaisiai bei daržovės.

Žemyne gausu kengūrų, krokodilų, stručių, jų mėsa jau tapo daugelio restoranų pasididžiavimu. Šių gyvūnų mėsa pasižymi dideliu proteino kiekiu, energine verte ir mažu riebalų kiekiu. Kengūros ar krokodilo uodegos sriuba laikoma vienu iš nacionalinių Australijos patiekalų, o pačių gyvūnų auginimas – atskira verslo šaka.

Kengūros kepsnys

kengūros mėsa – 150 g,
voveraitės – 150 g,
cukinija – 150 g,
sviestas – 80 g,
džinas – 20 g,
baltasis vynas – 30 g,
Jamaikos pipirai,
cukranendrės cukrus,
malti kadagiai,
petražolės,
peletrūnai,
druska.

Padažas:

mėsos sultys – 100 g,
garintas raudonasis vynas – 50 g,
miltai – 1 arb. šaukšt.,
pomidorų pasta – 1 arb. šaukšt.,
medus – 1 šaukštas,
sviestas – 1 šaukštas,
čiobreliai,
citrinos žievelė,
apelsino žievelė,
juodieji serbentai.

Kengūros mėsą marinuojame su prieskoniais ir džinu, vėliau kepame ant žarijų.

Garnyrui patiekiame apkeptą cukiniją svieste su peletrūnais, keptas voveraites svieste su baltuoju vynu bei keptomis petražolėmis ir padažu

Pagrindiniai patiekalai

Tarp daugelio patiekalų yra keletas populiariausių, kuriuos mėgsta daugelis australiečių ir jais apibūdina savo šalį užsienyje. Tai Vegemite sumuštinis bei Pavlova pyragaitis.

Vegemite sumuštinio atsiradimo istorija siekia 1922 m., kai Fredo Valkerio kompanija pasamdė dr. Kirilą Kalisterį, norėdama sukurti užtepimą ant duonos vietoje sviesto. Norėta, kad pagrindiniu šio užtepimo komponentu būtų alaus mielės, turtingos B grupės vitaminų.

Po daugelio bandymų laboratorijoje K.Kalisteriui pavyko pagaminti užtepimą ant duonos, panaudojant salierą, svogūnus bei druską. Norėdamas sugalvoti naujam gaminiui pavadinimą, F.Valkeris paskelbė šalyje konkursą. Burtų būdu iš kepurės buvo ištrauktas Vegemite žodis, kuris ir tapo užtepimo ant duonos pavadinimu.

Vegemite išpopuliarėjo Antrojo pasaulinio karo metais, kai kareiviai gaudavo maisto davinius su šiuo užtepimu. Grįžę iš karo namo jie jau nebegalėjo gyventi be šio produkto. Na, o šiandien daugelis australų sumuštinį su Vegemite užtepimu laiko nacionaliniu pasididžiavimu.

Pavlova

morengo krepšelis – 1 vnt.,
plakta grietinėlė – 80 g,
įvairūs vaisiai ir šviežios braškės – 100 g,
ledai – 50 g,
saldus vaisinis padažas – 50 g,
cukraus pudra,
mėtų lapeliai.

Į morengo krepšelį pridedama vaisių, uogų ir plaktos grietinėlės.

Ant lėkštės pilamas padažas, dedamas pripildytas krepšelis, puošiamas mėtų lapeliais, cukraus pudra, šviežiomis braškėmis, šalia dedama ledų.

Istorija byloja, kad Pavlova pyragaičio receptą po Pirmojo pasaulinio karo sukūrė vieno Australijos viešbučio savininkas, Herbertas Sahsesas. Išvydęs nuostabiąją Rusijos baleriną Aną Pavlovą savo viešbučio vestibiulyje, jis negalėjo nuslėpti susižavėjimo, įkvėptas jos grožio, H.Sachesas nutarė jai padovanoti kulinarinį šedevrą. Pavlova pyragaitis ne tik paliko didžiulį įspūdį pačiai balerinai, bet ir tapo nacionaliniu patiekalu. Įspūdingas Pavlova pyragaičio, kengūros mėsos ir kitų patiekalų skonis, jus nuneš į tolimą kraštą, kuris pasižymi savo nuostabia gamta ir žmonių sugebėjimu virtuvėje kurti maisto šedevrus.