Kuo vertingi stručių, putpelių ir kitų sparnuočių kiaušiniai?

 (3)
Vis dažniau šventiniam Velykų stalui žmonės renkasi ne tik įprastus vištų, bet ir kitų naminių paukščių kiaušinius. Ar verta paįvairinti tradicinį margučių krepšelį?
© Shutterstock nuotr.

Stručių fermos savininko Aleksandro Skliaro teigimu, skoniu stručių kiaušiniai beveik nesiskiria nuo vištų, o maistine verte šis dietinis produktas nenusileidžia putpelių kiaušiniui.

Virsta ir meno kūriniais

Bene egzotiškiausias pasirinkimas – įspūdingo dydžio stručių kiaušiniai. Vienas stručio kiaušinis prilygsta 35 vištų kiaušiniams. Stručių fermos savininko Aleksandro Skliaro teigimu, skoniu jie beveik nesiskiria, o maistine verte šis dietinis produktas nenusileidžia putpelių kiaušiniui.

„Susidomėjimas stručių kiaušiniais vis auga. Jų įsigyti žmonės atvažiuoja ištisus metus, ne tik prieš Velykas. Paukščius lesinu savo ekologiniame ūkyje išaugintais grūdais. Tad ir kiaušiniai yra ekologiški. Žmonės tai itin vertina“, – sakė ūkininkas.

A.Skliaras apgailestavo, jog šiemet Velykos atėjo labai anksti. Šiuo metu stručių kiaušinių yra mažiau, nei norinčių jų paragauti.

„Sezonas dar tik prasidėjo. Patelės po truputį deda kiaušinius. Tikimės, kad bent šiek tiek jų Velykoms bus. Kuo oras šiltesnis, tuo kiaušinių daugiau padedama. Buvo metų, kai ir 200–250 kiaušinių turėjome“, – kalbėjo netoli sostinės esančio ūkio savininkas.

Stručio kiaušiniui išvirti prireikia nuo 45 min. iki 1,5 val. – priklausomai, kokio kietumo produktą verdate. Nuo pusės iki dviejų kilogramų sveriantys didžiausių pasaulio paukščių dedami kiaušiniai gali būti puikia puošmena ne tik Velykų, bet ir kitomis progomis.

Stručio kiaušinio lukštas dėl kietumo prilyginamas net porcelianui, taigi gali virsti unikaliu meno kūriniu, yra naudojamas dekoratyvinių puošmenų gamyboje.

Galima vartoti ir žalius

Margučių krepšelį papuoš mažyčiai putpelių kiaušiniai – jų net nereikės marginti! Tai yra be galo maistingas produktas. Nors putpelių kiaušinio skonis labai panašus į vištų, tačiau jis turi 2,5 karto daugiau vitaminų, o kalio, fosforo, geležies – net 4,5 karto.

Putpelių kiaušiniai rekomenduojami imunitetui stiprinti, sergantiems astma, cukriniu diabetu, anemija, gastritu ir kt. Jie didina potenciją, stiprina plaukus, vartojant nesukelia alergijos.

Putpelių kiaušinius galima vartoti žalius su lukštais, aišku, juos labai gerai nuplovus. Lukštai ne tik papildo kalcio bei kitų mikroelementų atsargas, bet ir didina organizmo atsparumą radiacijai, valo nuo radionuklidų.

Atbaido specifinis kvapas

Mažiau populiarūs yra ančių ir žąsų kiaušiniai. Neretai žmonės jų vengia dėl specifinio kvapo. Šių paukščių kiaušiniai dažniau naudojami kepiniams.

Žąsies kiaušiniai yra du kartus didesni už vištos. Anties kiaušiniai – irgi ne tik gerokai stambesni ir maistingesni už vištų, bet ir riebesni. Šių paukščių kiaušinius rekomenduojama itin kruopščiai nuplauti, mat pasigauti kokią bakteriją nuo jų yra žymiai didesnė rizika. Virti juos reikėtų mažiausiai 15 min.

Verta žinoti

Kiaušinis – visų žmogui reikalingų aminorūgščių ir mikroelementų šaltinis, pratutintas B grupės vitaminais, taip pat E, C, D, A, H, PP, K, kalciu, kaliu, fosforu, cinku, natriu, magniu ir kt.

Vištų kiaušinio baltymo maistinė vertė iš visų gyvūninės kilmės baltymų yra didžiausia, taip pat geriau nei kiti baltymai įsisavinama. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno ir turi 350 kJ energijos.

Kiaušinio trynio riebalai turi daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurias organizmas gerai įsisavina. Be to, tryniuose yra daug riebaluose tirpstančių vitaminų.

Vartodami kiaušinius sustiprinsite širdį, kraujagysles, kaulus ir dantis. Šis maistas teigiamas veikia smegenų, nervų sistemos veiklą. Mokslininkų nuomone, norint palaikyti normalią smegenų funkciją ir išsaugoti regėjimą, žmogus per parą turi suvalgyti 2 kiaušinius.

Vienintelė nepageidautina kiaušinio maistinė savybė – jame yra gana daug cholesterino, kurio didesnis kiekis nepageidautinas žmogaus racione. Kita vertus, kiaušinis turi daug amino rūgšties cholino, kuris kliudo cholesterinui kauptis ant kraujagyslių sienelių.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Receptai

Savaitgalis prie laužo. Kaip greitai paruošti gardų kiaulienos šašlyką? (4)

Tūlam lietuviui šašlyko kepimas prilygsta ne pilvo kimšimui, bet tiesiog tobulo savaitgalio ritualui. Berusenanti ugnis, draugai ar giminaičiai, vaikai, bezujantys pirmyn atgal, juokas ir ilgi pokalbiai apie maistą, alaus rūšis, sportą, kaip viskas pabrango, Euroviziją ar atostogas.

Tradicinis anglų desertas

Etono betvarkė – tradicinis anglų desertas. Sakoma, kad pirmi šie desertai buvo pradėti gaminti dar XIX amžiuje, o dabar jis labai populiarus visoje Anglijoje.

Šiltos žiedinio kopūsto ir pievagrybių salotos (6)

Šios salotos puikiai atstos ir antrą patiekalą, nes yra labai sočios. Darbo nėra daug, o skonis, toks, kad nesuprasi ką valgai. Tikrai vertos būti pagaminamos ir suvalgytos.

Sumuštinis su avokadu, saulėgrąžų sėklomis ir daigais

Pavasariu kvepiantis sumuštinis. Arba nepalyginamai sveikesnė įprasto sumuštinio alternatyva. Vietoje sviesto tepame avokadą, jį pagardiname citrinos sultimis, druska ir pipirais. Galima dar ir kažką aštresnio pridėti, kaip pavyzdžiui kajeno pipiro ar čili miltelių. Tada užberiame saulėgrąžų sėklų ir susmulkintų ridikėlių, o ant viršaus užklojame saulėgrąžų daigais.

Vištiena raugintų kopūstų patale

Darbo nedaug, o skonis... Skonis priklauso nuo kopūstų. Teko šį patiekalą valgyti pas vienus giminaičius ir kopūstai viską sugadino. Naudoju stiklainiuose esančius raugintus kopūstus ir jie niekada nenuvylė.