Bet prieš tai truputėlį patyrinėkim naują apklausą, kad jokių nesusipratimų neįvyktų ir žinotumėt, už ką tiksliai balsuojat.

Lazanija. Pasigilinsim į klasikinės lazanijos gamybos subtilybes, gaminsim vegetarišką ir pažiūrėsim, ką dar galima nuveikt su makaronų (t.y., pastos) lakštais.

Desertai be orkaitės. Ir be želatinos. Na, žinot, tokie paprastučiai ir negalintys nepavykt skanumynai, pavyzdžiui, nekepti šokoladiniai avižiniai sausainiai. Negi neskamba kaip vakarėlis?

Garų puodas. Turit tokį ir nebesugalvojat, ką jame gamint? Turiu idėjų. Ir net bandelių receptą.


Tiek apie apklausą, grįžkim prie puodo. Ko gero, nesuklysiu sakydama, jog geram patiekalui, kuriam pakanka vienos kaitvietės, yra tik du reikalavimai: geras (t.y., sunkus, storu dugnu ir sienomis, sandariu dangčiu, idealiausia – ketaus) puodas/keptuvė ir kantrybė. Juk pagrindiniai procesai ten dažniausiai vyksta su prierašu „minimali kaitra/maža ugnis“, o ir nukėlus nuo viryklės nieks išsyk į lėkštę kraut neragina.

Ir viskas.

***

Visai greita, skanu ir sveika – kas gali būti geriau? Nebent viena kita lukštenta krevetė – jei sykiais jūsų šaldikly tokių užtikti galima, nepagailėkit saujos. Arba alyvuogių – irgi tinka.

Kuskusas su menke

4 valgytojams susirandam:

porą šaukštų aliejaus
didelį svogūną
3-4 skilteles česnako
2 pomidorus
500 g menkės filė
700 ml žuvies sultinio/vandens
druskos
čili pipirų
pusės citrinos žievelės geltonojo sluoksnio
200 g kuskuso

Procesas:

Puode įkaitinam aliejų. Supjaustom svogūną kubeliais, suberiam į puodą ir nelabai kaitriai kepam, kol įgauna aukso spalvą.

Per tą laiką sukapojam česnaką, nuplikom, nulupam ir nedideliais kubeliais susmulkinam pomidorus. Žuvį supjaustom degtukų dėžutės dydžio ar kiek mažesniais gabalėliais.

Kai svogūnai jau su įdegiu, suberiam česnakus ir intensyviai maišydami pakaitinam 15-20 sekundžių. Sudedam pomidorus ir kepam, kol skystis išgaruoja. Tuomet supilam sultinį/vandenį, užverdam, sudedam žuvį, pasūdom, pagardinam pipirais ir tarkuota citrinos žievele. Verdam neuždengę vidutiniškai kaitriai maždaug 8-10 min.

Supilam kuskusą, pakaitinam minutę, uždengiam ir nukeliam nuo viryklės. Paliekam 10 min. Žinau, kad ant kuskuso pakelio parašytos kitokios skysčio ir kruopų proporcijos, bet derėtų atsižvelgt į du dalykus: 1) vanduo garuoja, 2) man toks santykis davė idealų rezultatą – kodėl turėtų neduot jums?

Pakedenam kuskusą šakute, kraunam į lėkštes ir dorojam. Skanaus.

***

Iš tikrųjų, pavadindama šitą patiekalą kichiri, nesu iki galo teisi. Viskas būtų lyg ir teisinga: ryžiai, raudonieji lęšiai, prieskoniai, gaminimo būdas, bet indai į šį patiekalą paprastai daržovių nededa. Ir patys kalti.

Kichiri

4 porcijoms reikės:

3 šaukštų aliejaus
½ šaukštelio ciberžolės
½ šaukštelio malto kumino
¼ šaukštelio malto čili
¼ šaukštelio malto cinamono
2 sutrintų gvazdikėlių
žiupsnelio malto kardamono
didelio svogūno
2 morkų
300 g brokolio žiedynų
100 g šaldytų žaliųjų žirnelių
stiklinės raudonųjų lęšių
stiklinės ilgagrūdžių ryžių
šaukštelio druskos

Procesas:

Svogūną nulupam ir supjaustom kubeliais. Puode įkaitinam aliejų, sudedam ciberžolę, kuminą, čili, cinamoną, gvazdikėlius ir kardamoną. Intensyviai maišydami kepam maždaug 30 sekundžiu. Sudedam svogūną ir kartais mentele pasidarbuodami kaitinam, kol suminkštėja. Maždaug 7-10 min.

Per tą laiką pasiruošiam daržoves: morkas supjaustom pusapskritimiais, brokolį išskaidom kiek netingim smulkesniais žiedynais, iš kameros išsiimam žirnelius. Pripilam į virdulį vandens ir užverdam.

Kai svogūnai minkšti, supilam daržoves, lęšius ir ryžius. Maišydami kepam 2-3 minutes, kol visi ryžiai tampa permatomi, bet dar nepradeda skrusti. Tuomet supilam 3,5 stiklinės verdančio vandens, įdedam druskos, leidžiam užvirti, uždengiam ir verdam minimaliai katriai 15 min. Po to nukeliam nuo viryklės ir leidžiam pastovėt dar 20-30 min. Visą tą laiką nukėlinėti dangtį griežtai draudžiama – pabėgs garai ir ryžiai nebus birūs/iki galo išvirę.

Valgom. Mėsėdžiai gali naudoti kaip garnyrą. Skanaus.

***

O čia toksai truputį rimtesnis reikalas: tiek maistingumo, tiek žaidimų prie puodo prasme. Jei vis dar neradot vietos perlinėms kruopoms savo racione – būtinai išmėginkit; rizikuojat būt maloniai nustebinti.

Skrudintų perlinių kruopų ir vištienos troškinys

4 sočioms porcijoms reikės:

1 ir ½ stiklinės perlinių kruopų
3 šaukštų aliejaus
4 didelių vištienos šlaunelių
2 vidutinio dydžio morkų
svogūno
200 g pievagrybių
2 stiklinių vištienos sultinio
2 stiklinių vandens
½ šaukštelio džiovinto čiobrelio
druskos
pipirų

Procesas:

Kruopas iš vakaro užmerkiam šaltam vandeny. Kitądien supilam į kiaurasamtį (puodas/keptuvė tik viena, niekur nieko apie kitus indus neužsiminiau) ir leidžiam vandeniui nuvarvėt. Įkaitinam didelę sausą storadugnę keptuvę, suberiam kruopas ir laikas nuo laiko pamaišydami skrudinam, kol ima po truputį ruduoti.

Per tą laiką nulupam odą nuo šlaunelių, atskiriam mėsą nuo kaulų ir supjaustom kąsnio dyžio gabalėliais. Morkas supjaustom juostelėm, svogūną – kubeliais. Apskrudusias kruopas suberiam į lėkštę, į keptuvę pilam 2 šaukštus aliejaus, įkaitinam, sudedam mėsą ir maišydami kepam porą minučių, kol visa dailiai pašviesėja.

Ištraukiam, sudedam ant kruopų. Į keptuvę supilam likusį aliejų, įkaitinam, sudedam morkas ir svogūnus. Kepam vidutiniškai kaitriai, sykiais pamaišydami. Tuo tarpu supjaustom pievagrybius. Kai morkos kiek apminkštėja, o svogūnai pasidaro bespalviai, sudedam pievagrybius. Kepam, kol tie išleidžia sultis, šios išgaruoja ir grybai kiek paruduoja.

Tuomet grąžinam į keptuvę kruopas ir mėsą. Įdedam čiobrelio, druskos, pipirų, supilam vandenį ir sultinį (šitą irgi galima drąsiai vandeniu keist, jei po ranka nėr). Uždengiam, sumažinam kaitrą iki minimalios ir pamirštam 30-40 min., t.y., kol susigers visas skystis. Paragaujam, ar kruopos išvirusios. Jei ne – įpilam dar šlakelį skysčio ir dar 10-15 min. patroškinam. Man šito neprireikė.

Nukeliam nuo viryklės ir paliekam dar šiek tiek pastovėt ramiai. Tuomet susirandam lėkštes ir kokių daržovių (nes kokie pietūs, jei šalia bent marinuoto agurko nėr, ania?), o po to jau valgom. Skanaus.

Saulės!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją