Neteisingas ir išlepęs skrandis! Aukot saldžiausias dešimt minučių miego, gaunamų pirštui antrąsyk nevalingai (tikrai, tikrai, aš čia niekuo dėta) suradus mygtuką „Snausti“, ir stovėt prie keptuvės su kiaušiniene? Kurgi ne, bėgu, skubu... Sugalvot ką nors, kad ir skrandis, ir niekuomet šaltuoju metu neišsimiegąs organizmas būtų patenkinti.

Nors atsakymas čia ir taip akivaizdus – orkaitė. Užtrunkama tik kokia minute ilgiau nei tepant sumuštinius, o visą didįjį darbą atlieka tas stebuklingas įrenginys (kuriam man norėtųsi odes rašyt ir romansus dainuot – toksai jis naudingas), kol maudausi duše ar ieškau, kur pasidėjau laikrodį. Dar, žinoma, galima virt kiaušinius (gi nei maišymo, nei kitokios puodo priežiūros ten nereik) ir liautis giedot ditirambus orkaitei, bet apie ką aš tuomet rašysiu?

O ką šilto pusryčiams valgot jūs?

***

Sudedamosios dalys iš esmės tokios pat, bet rezultatas – nė pro kur. Baisiai rekomenduoju.

Blynas orkaitėje

Dviems pusryčiautojams reiks:

30 g sviesto
70 g (2/3 stiklinės) miltų
nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
nubraukto šaukšto cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
2 kiaušinių
160 ml (2/3 stiklinės) pieno

cukraus pudros ir citrinos sulčių patiekimui (pageidautina, bet nebūtina)

Procesas:

Įjungiam kaist orkaitę – 230 laipsnių. Susirandam sandarų kepimo indą, dedam sviestą ir kišam orkaitėn. Lai lydosi ir kaista. Jei sykiais norit naudot formą nuimamu kraštu, išklokit ją kepimo popierium, kad dalies pusryčių po to nereikėtų šveist nuo orkaitės dugno.

Miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską sumaišom. Kitam dubeny išplakam kiaušinius ir pieną. Reikalas tas, kad šitai tešlai nereikia bręsti, vos sumaišyta ji turi keliaut į karštį, todėl dabar yra tas momentas, kai derėtų eit klot lovos.

Kai orkaitė jau įkaitus, o sviestas išsilydęs, kiaušinių ir pieno plakinį pilam į miltus, šluotele išmaišom, ištraukiam kepimo formą, supilam tešlą į karštą sviestą ir grąžinam į orkaitę. Kepam 20 minučių. Blynas labai išsipūs, rodysis panašus į Alpes ar Tibeto plynaukštę, bet ištraukus tiesiog akyse ims bliūkšt – šitaip viskas ir turi būt, todėl neišsigąstam, kad kažką neteisingai padarėm.

Apšlakstom citrinos sultim ir pabarstom cukraus pudra – šitaip patiektas jis man rodosi skaniausias. Žinoma, galima valgyt ir su uogiene/medum/jogurtu/grietine/niekuo, jūsų valia. Skanaus.

***

Mėgstat kiaušinienę?

Kiaušinienė bandelėse

2 alkaniems valgytojams arba 4 bandelėms susirandam:

4 paprastas bandeles
3 didelius kiaušinius
60-70 ml liesos grietinėlės
80-100 g karštai rūkytos nugarinės/kumpio/virtos ar keptos paukštienos/bet kokios mėgstamos termiškai apdorotos mėsos
70-80 g fermentinio sūrio
džiovinto čiobrelio
džiovinto raudonėlio
druskos
pipirų

Procesas:

Įjungiam kaist orkaitę – 180 laipsnių.

Bandelių viršų nupjaunam. Nedaug, tik patį stogą, na, kaip nuotraukoj. Tuomet minkštąją dalį pirštais įspaudžiam arčiau bandelės sienelių. Šitaip garantuosim, jog bandelė neištiš, be to, turėsim pakankamai erdvės kiaušinienei supilt.

Mėsą supjaustom mažais kubeliais, sūrį sutarkuojam. Į dubenį mušam kiaušinius, pilam grietinėlę, dedam žoleles, druską, pipirus ir šakute truputį paplakam. Tuomet suberiam mėsą ir sūrį, išmaišom ir išpilstom į bandeles. Dėliojam į skardą, kišam į orkaitę ir einam į dušą.

Kepam 15-20 minučių, kol kiaušinienė sutvirtėja ir viršus apskrunda. Valgom su mylimais padažais ir/ar daržovėm. Arba šiaip. Skanaus.

***

Ko gero, dauguma dietologų pasakytų, kad vienas geriausių pasirinkimų pusryčiams – košės. Bėda su jomis ta, kad sykiais užsispyrusiai lipa iš puodo, ypač – jei verdamos piene. Be to, yra grupė žmonių, kurie košes laiko vaikų maistu ar kartoja, kad ne, ne, ne, avižų tai jau aš nemėgstu (nors viskas tik dėl to, kad avižas jie sieja su beskoniu gličiu viralu, kuriuo kartą jį koks nelabai pavykęs virėjas pamaitino) – mano siūlomą košę net ir tokie pilnomis burnomis kirs. Pabandykit patys.

Kepta avižinė košė su obuoliais

4 porcijoms reiks:

2 stiklinių avižinių dribsnių (ne greito paruošimo)
3 šaukštų cukraus (geriau – rudojo)
labai kaupino šaukštelio cinamono
šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
2 stiklinių pieno
2 kiaušinių
2 vidutinio dydžio obuolių
razinų/kitų džiovintų vaisių/kapotų riešutų (pasirinktinai)

Procesas:

Įjungiam orkaitę – 180 laipsnių. Kepimo formą (20x20 cm kvadratinė, 24-26 cm apvali, kokia nors panaši) išklojam kepimo popierium ar ištepam sviestu.

Avižas, cukrų, cinamoną, kepimo miltelius (nebambėkit, kad chemija ar kad siūlau dėt, kur reikia ir kur ne; chemija tenai ne baisesnė už druską, o jei dedu, tai ne dėl to, kad ingredientų sąrašas ilgesnis rodytųsi – kepimo milteliai truputį papurens košę, todėl ji keps tolygiai, o šitai yra svarbu, jei nenorit kramtyt pokiečių avižų) ir druską sumaišom dideliam dubeny.

Kiaušinius šakute paplakam su pienu. Obuolius nulupam ir supjaustom kubeliais – kokie išeina, tokie tiks, tik labai didelių nerekomenduoju. Visa tai keliauja į avižas. Išmaišom, supilam kepimo formon ir, jei norisi, apibarstom razinom, džiovintom spanguolėm, dar šaukštu rudojo cukraus ar/ir kapotais riešutais. Visaip gardu.

Kišam į įkaitusią orkaitę ir kepam, kol košė kiek sutvirtėja, o viršus apskrunda. Maždaug 20 minučių. Dedam į lėkštes ir valgom, nieko šalia daugiau nebereikia. Skanaus.

Nesušlapkit kojų!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)