Bėda ta, kad sveika mityba – reikalas labai slidus. Čia, žinot, baisiai nuo kiekvieno suvokimo beigi įpročių priklauso: jeigu X jaučiasi atlikęs kone žygdarbį savo sveikatos vardan sykį per savaitę picą iškeisdamas į kokį troškinį, o vietoj kolos išgėręs sulčių, tai Y gali pakelti skandalą, kad brokolis buvo neekologiškas ir vištiena esti per mažai prėska (t.y., per daug druskos, kuri trukdo „pajusti tikrąjį maisto skonį“) – gi akivaizdus bandymas jį nunuodyt! Ir panašiai, žodžiu, supratot, apie ką aš čia.

Mano kukliu (arba nelabai) įsitikinimu, nesveikas maistas išvis neegzistuoja. Problemų gali sukelti tik kiekiai. O kad jau skaitot straipsnį, pavadinimu „Pošventinis meniu“, leisiu sau padaryt išvadą, jog jau sukėlė (aišku, nereikėtų atmesti tikimybės, kad jums tiesiog baisiai patinku aš). Ir kad tikite, jog tris dienas pietums atsisakydami įprasto kepsnio (ar ką jūs ten valgot) ką nors pakeisit, todėl aš neturiu kito pasirinkimo – tik pasiūlyti jums sveikesnes alternatyvas.

Nesupraskite manęs neteisingai, aš jokiu būdu nesakau, kad nederėtų prižiūrėti savo mitybos ir kasdien maitintis greitojo maisto restoranuose (kodėl jie vadinami restoranais?), tačiau šitai turėtų būt savaime suprantamas dalykas, o ne kompensacija už šventines nuodėmes. Tai tiek.

***

Aha, aha, aš vėl apie kruopų virsmą kotletais pasakoju. Juos kepti, žinoma, galite ir aliejuje, jei orkaitės neturit.

Orkaitėje kepti grikių kepsneliai

8-9 kepsneliams reiks:

stiklinės grikių kruopų
druskos
šlakelio aliejaus
svogūno
poros skiltelių česnako
morkos
kiaušinio
pipirų
saldžiosios paprikos miltelių
raudonėlio

Procesas:

Užverdame dvi stiklines pasūdyto vandens ir supilam grikius. Uždengiam dangčiu, sumažinam kaitrą iki minimalios ir verdam apie 20 minučių.

Per tą laiką smulkiai supjaustom svogūną ir sutarkuojam morką. Keptuvėje įkaitinam šlakelį aliejaus, beriam svogūną ir kepam, kol ima keist spalvą, tuomet sudedam morkas ir patroškinam, kol daržovės suminkštėja (jei pradeda degti, įpilam šlakelį vandens).

Leidžiam viskam atvėst. Įjungiam orkaitę kaisti – 180 laipsnių. Grikius sumalame arba dalį jų sutrinam blenderiu (aišku, galima nežaist ir masę tirštint šaukštu kitu miltų). Sudedam daržoves, įmušam kiaušinį, įspaudžiam česnako skilteles, pagardinam druska ir prieskoniais – mano minėtais arba pagal savo norus.

Kepimo skardą išklojam kepimo popierium arba patepam aliejum. Drėgnom rankom formuojam kepsnelius. Kepam maždaug pusvalandį arba kol dailiai apskrunda. Valgom su natūraliu jogurtu. Arba grietine, jei kartais nesam taip labai pasiryžę karo su kilogramais žaist. Skanaus.

***

Jeigu su avinžirniais sykiais dar nesusipažinot, tai pats metas. Jei vis tiek nenorit – pupelės irgi tiks. Daržovėm varijuot irgi galima. Žodžiu, neleiskit morkos neegzistavimui šaldytuve sutrukdyt išmėgint sočius bemėsius pietus.

Avinžirnių ir daržovių troškinys

2-3 valgytojams susirandam:

100-120 g avinžirnių
šlakelį aliejaus
svogūną
didelę morką
didelę bulvę
200-250 g brokolio
skardinę (400g) smulkintų konservuotų pomidorų
šaukštą sojos padažo
pusę šaukšto medaus
druskos
pipirų
provanso žolelių
džiovinto česnako granulių

Procesas:

Avinžirnius užmerkiame dideliame kiekyje vandens ir leidžiam brinkti bent 6-8 valandas (todėl labai patogu nepamiršt to padaryt vakarą prieš gaminimą). Po to vandeny nupilam, užpilam šviežio ir verdam maždaug 40-50 minučių. Na, kol išverda. Sūdom baigiant virti.

Pasiruošiam daržoves: svogūną supjaustom nedideliais kubeliais, bulvę ir morką – kaip patinka, brokolį išskaidom žiedynais (arba išimam iš kameros). Keptuvėje įkaitinam šlakelį aliejaus ir sudedam svogūną. Kepam 5-6 minutes vidutiniškai kaitriai, kol tasai suminkštėja ir tampa bespalviu. Tuomet sudedam morkas ir bulves, maišydami kepam minutę ar dvi, tuomet pilam šlakelį vandens, uždengiam ir troškinam 10-15 minučių.

Sudedam brokolius ir leidžiam pabūt po dangčių dar 5-8 minutes. Supilam konservuotus pomidorus, dedam medų, sojos padažą, gardinam druska, provanso žolelėmis ir česnako granulėmis (tai aišku, kad česnaką naudot kur kas geriau ir teisingiau, bet maniškis tuo metu staiga netikėtai baigėsi (ok, ok, esu višta ir pamiršau jo nusipirkt), o meluot apie sudedamąsias dalis man nepatinka). Karts nuo karto pamaišydami kaitinam ant nedidelės kaitros, kol nugaruoja pomidorų sultys ir troškinys tampa tinkamo tirštumo. Skanaus.

***

Kas sakė, kad saldumynai būtinai yra miltai, sviestas ir cukrus? Ir taip, žinau, kad varške įdaryti kepti obuoliai yra klasika. Dar žinau, kad naudojant grūdėtą jos sūrumas baisiai smagiai persipina su medaus saldumu ir spanguolių rūgštele.

Kepti obuoliai su grūdėta varške

2-3 valgytojams reiks:

4-6 obuolių (priklauso nuo dydžio ir kiek išskobsim)
šaukšo medaus
200 g grūdėtos varškės
50 g džiovintų spanguolių
cinamono

Procesas:

Viskas čia labai paprasta. Medų išlydom mikrobangėj ar pakaitinam virš garų, kad suskystėtų. Dedam į varškę. Ten pat dedam spanguoles (galima jas keisti kitom džiovintom uogom ar vaisiais, tik tuomet derėtų kiek sumažint medaus kiekį) ir cinamoną. Išmaišom.

Toliau galimi du keliai. Pjaunam obuolius pusiau, pašalinam sėklalizdžius ir prikraunam varškės masės. Arba nupjaunam obuolio viršūnę, atsargiai iškrapštom „vidurius“, sudedam įdarą ir vėl uždengiam. Tai užtrunka mažumėlę ilgiau, bet atrodo kur kas gražiau.

Sudedam į pirmą po ranka pasitaikiusią kepimo formą ir kišam į orkaitę. Įkaitinam iki 180 laipsnių ir kepam 45-60 minučių. Kol obuoliai suminkštėja ir mažumėlę susiraukšlėja. Kepdami iš anksto neįkaitintoj orkaitėj išvengiam staigaus temperatūros šuolio, šitaip sumažindami riziką, jog obuoliai sutrūkinės. Baisiai gardu dar karštus dorot su jogurtu pusryčiams. Bet šalti – irgi labai. Skanaus.

Būkit sveiki!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją