Per ilgai verda, pernelyg dažo, nebesugalvojam nieko naujo – tik salotos ir barščiai, argi ne? Ir leidžiam sau pamiršt, koks burokėlis iš tikrųjų maistingas ir kitaip mūsų organizmams draugiškas. Nelabai sąžininga jo atžvilgiu, sakyčiau.

Erzina virimo laikas? Iškepkim. Vienodo dydžio burokėlius kruopščiai nuplaukim ir nusausinkim, kiekvieną suvyniokim į foliją (nepamirštam, kad blizgi pusė karštį „atmuša“, todėl ji turėtų būt viduj), sudedam į kepimo skardą ir kišam į orkaitę. 180-200 laipsnių temperatūroj kepam 1-1,5 valandos, kol suminkštėja.

Ir kodėl šitai geriau už virimą? Pirma – burokėliuose pasilieka daugiau maistinių medžiagų, jos neiškeliauja į kriauklę kartu su vandeniu, kuriame virė. Antra – dėl burokėliuose esančio cukraus daržovės kepdamos natūraliai karamelizuojasi, todėl yra stipresnio skonio. Trečia – šitaip ekonomiškiau, mat burokėlius galima įgrūst orkaitėn sykiu su kepama višta.

Prisikept prisikepėm, o ką toliau su jais veikt?

***

Burokėliai labai gražiai draugauja su grikiais. Ir jautiena, tad jeigu sykiais neįsivaizduojat pietų be mėsos, kartu su svogūnais apkepkit ir maltos jautienos. Bet ir be jos gerai, ir be jos toks maistas – geležies užtaisas organizmui.

Grikiais įdaryti burokėliai

4 porcijoms reiks:

4 didelių keptų/virtų burokėlių
100 g grikių
poros šaukštų aliejaus
didelio svogūno
didelės morkos
druskos
pipirų
2 kiaušinių
120 g tarkuoto fermentinio sūrio

Procesas:

Grikius išverdam pasūdytam vandeny ir leidžiam visiškai ataušt.

Svogūną smulkiai supjaustom, morką (ar dar geriau – dvi) sutarkuojam ir verčiam viską į keptuvę su įkaitintu aliejum. Kepam vidutiniškai kaitriai pamaišydami, kol daržovės suminkštėja ir ima keist spalvą. Paliekam vėsti.

Burokėlius nulupam ir perpjaunam pusiau. Aštriu peiliu padarom ertmes įdarui (burokėlių „vidurių“ neišmeskit, paskui iš jų kepsim pyragą). Jeigu burokėliai pasitaikė baisiai apvalūs, nupjaunam kiekvienos pusės apačią, kad toji suplokštėtų – šitaip užtikrinsim stabilų stovėjimą skardoj.

Įjungiam orkaitę kaisti – 180 laipsnių. Šaltus grikius sumaišom su atvėsusiom daržovėm. Įmušam kiaušinius. Sudedam pusę sūrio, pasūdom, pipirais pagardinam. Negailėdami kraunam į burokėlius ir dedam juos į aliejum išteptą skardą. Viršų apibarstom likusiu tarkuotu sūriu. Kepam, kol sūris išsilydo ir kiek apskrunda. Paskui kraunam į lėkštę ir valgom: šitas maistas toks teisingas, kad nieko šalia nereikia. Skanaus.

***

Man atrodo, greitu laiku pase (ar bent jau facebook‘e) vietoj mano vardo ir pavardės galės būt tiesiog mergina-kuri-kepė-kotletus. Bet nieko negaliu sau padaryt, jie toks universalus, paprastas ir skanus dalykas, kad, kad... Kad va.

Burokėlių kotletai

2-3 porcijoms reiks:

2 vidutinio dydžio keptų/virtų burokėlių
100 ml pieno
15-20 g sviesto
2 šaukštų manų kruopų
didelio kiaušinio
druskos
pipirų
aliejaus kepimui

Procesas:

Burokėlius sutarkuojam (negi dar kyla klausimų, kokia tarka?). Sudedam į puodą, supilam pieną, dedam sviestą ir verdam kokias 10 minučių, karts nuo karto pamaišydami.

Sudedam manus. Verdam antratiek. Gerai ataušinam (balkone dabar viskas aušta stebėtinai greitai).

Įmušam kiaušinį, gardinam druska ir pipirais. Ir kitokiais prieskoniais, jei tik poreikis juntamas.

Keptuvėje įkaitinam porą šaukštų aliejaus. Kabinam didelį šaukštą masės, dedam į riebalus, kiek suplojam ir kepam po 5-7 minutes iš abiejų pusių vidutiniškai kaitriai.

Jei norisi tvirtesnio varianto – manų dėkit 3-4 šaukštus, kotlečiukus formuokit rankomis ir prieš dėdami į aliejų apvoliokit miltuose.

Labai skanu su bulvių-žiedinių kopūstų koše (įpusėjus virti bulvėms dedam maždaug dvigubai mažiau žiedinio kopūsto, išverdam, nupilam vandenį, įpilam pieno, dedam sviesto, užverdam, sugrūdam – palengvinta bulvių košės versija). Skanaus.

***

Iškepus šitą pyragą dariau eksperimentą ir visų klausinėjau apie jo skonines savybes. Burokėlių nepajuto nė vienas, todėl dabar galiu drąsiai teigt, kad pyragui jie duoda tekstūrą, drėgmę ir padaro kepinį labai-žiauriai-nenormaliai šokoladiniu, bet jokio nemalonaus ar specifinio prieskonio/poskonio nėra. Žodžiu, išbandyti tikrai labai verta.

Šokoladinis burokėlių pyragas

24-26 centimetrų skersmens pyragui reiks:

300 g keptų/virtų burokėlių
85 g juodojo šokolado
3 kiaušinių
300 g cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
240 ml bekvapio aliejaus
30 g kakavos miltelių
200 g miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
žiupsnio druskos

Procesas:

Įjungiam orkaitę – 180 laipsnių. Burokėlius sutrinam blenderiu/porąsyk permalam mėsmale/pertrinam per sietelį – surandam būdą paverst tai vienalyte mase. Šokoladą ištirpdom garų vonelėj ar mikrobangėj.

Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir aliejų truputį paplakam. Jokių padvigubėjusių ar pabalusių masių, mums reikia, kad viskas tiesiog gerai susimaišytų. Tuomet nesiliaudami darbuotis šaukštu ar šluotele dalimis sudedam šokoladą ir burokėlius (trečdalis šokolado, maišom, trečdalis burokėlių, maišom ir t.t.).

Kitam dubeny sumaišom miltus, kepimo miltelius, kakavą ir druską. Įsijojam į tešlą. Išmaišom. Čia viena tų tešlų, kai persistengt nederėtų. Maišyti liaujamės iškart, kai nebematom sausų miltų.

Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi ir supilam tešlą. Išlyginam viršų ir kepam 45-50 minučių, kol pyragas sustandėja, o įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas neaplimpa tešla. Atvėsinam.

Pyragas ilgai išlieka minkštas ir drėgnas, ypač jei nepamirštam uždengt jo maistine plėvele ir neleidžiam džiūt. Išduosiu paslaptį – diena ar dvi stovėjimo pyragą padaro dar labiau burnoj tirpstančiu. Skanaus.

Nepalikit namuos pirštinių!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)