„Manęs daug kas klausia, ar man ne paprasčiau būtų viską nusipirkti. Bet aš noriu pasidaryti pati ir žinoti, kad valgau sveiką, kokybišką, savo užaugintą ir paruoštą maistą“, - sakė Aurelija, patikinusi, jog norint, kad viskas būtų skanu, kiekvienai šeimininkei būtina nepamiršti į ruošiamas gėrybes „įdėti“ meilės ir virtuvėje šeimininkauti su malonumu.

Aurelija suskaičiavo, kad šiai žiemai pasiruošė daugiau kaip šimtą stiklainių konservuotų daržovių ir uogienių, prisišaldė daugybę indelių įvairių rūšių uogų, taip pat prisidžiovino grybų ir žolelių arbatoms. Moters paruoštų rudens gėrybių užtenka ne tik šeimai, bet ir draugams pavaišinti. Taip gausybė stiklainių pamažu ir „ištirpsta“.

„Man svarbu, kad aš ir mano šeima valgytumėme savo užaugintas daržoves, uogas, vaisius. Iš parduotuvės juos perku labai retai“, - pasakojo Medukštos kaime (Alytaus rajone) gyvenanti moteris, savo darže nenaudojanti jokių trąšu, besistengianti daržoves auginti ekologiškai.

Aurelijos darže gausiausiai auga pomidorai, agurkai, paprikos, mėlynieji kopūstai, braškės. „Su šeima prisirenkame miško uogų, grybų. Žiemai arbatas ruošiu iš liepžiedžių, čiobrelių, raudonėlių, mėlynių stiebelių“ - sakė virtuvėje suktis mėgstanti moteris.

Aurelija, gamindama maistą, improvizuoja, vis išbando ką nors naujo, eksperimentuoja. „Visa tai darau su malonumu. Būna dienų, kai, atrodo, nieko gaminti nesinori, bet ateina laikas, kuomet, regis, gali kalnus nuversti, atsiranda įkvėpimas, ir virtuvėje gimsta įvairūs sumanymai“, - pasakojo Dzūkijoje gyvenanti moteris, į šventes, artimųjų gimtadienius būtinai nuvažiuojanti su tortu ar pyragu rankose.

„Neseniai sveikinau močiutę. Jai padovanojau dailų krepšelį rudens gėrybių. Manau, ne pinigai svarbiausia – svarbu, kad dovana būtų dovanojama nuoširdžiai“, - teigė Aurelija, pora savo mėgstamų konservavimo receptų žiemai pasidalinusi ir su AlytusPlius.lt skaitytojais.

Marinuotos paprikos su medumi:

Paprikas reikia supjaustyti į keturias dalis, išimti sėklas. Tai padarius, paprikos sudedamos į verdantį vandenį ir verdamos tris minutes. Išvirtos dedamos į pusės litro stiklainius, kuriuose jau turi būti įdėta šaukštelis medaus ir maža skiltelė česnako. Sudėjus paprikas, į stiklainius supilamas marinatas, kurį reikia pasigaminti iš litro vandens, vienos stiklinės acto, vienos stiklinės aliejaus, vienos stiklinės cukraus ir vieno šaukštelio druskos.

Cukinijų mišrainės receptas:

Reikės: vieno kilogramo cukinijų, pusės kilogramo morkų, pusės kilogramo svogūnų, pusės kilogramo pomidorų, pusės kilogramo paprikų, pusės stiklinės acto, stiklinės aliejaus, druskos ir cukraus pagal skonį.

Visas daržoves reikia susmulkinti, užpilti actu, aliejumi, įberti druskos, cukraus, išvirti, sudėti į stiklainius ir sandariai uždengti dangteliais.