KONKURSAS! Mano geriausias konservavimo receptas

 (107)
Konservavimas
Konservavimas
© Corbis/Scanpix

Kas žiemą mums primena vasaros malonumus ir bent trumpam pakelią ūpą, o ir skrandį sušildo? Ogi gardi močiutės uogienė, užtepta ant garuojančio auksinio blyno, it iš vaikiškų pasakų atkeliavusio... Arba pagal ypatingą mamos receptą marinuoti maži agurkėliai, kuriuos perkandę pajuntate tokią dievišką rūgštelę, kad visos žiemos depresijos akimirksniu išsisklaido. Žinoma, stebuklingomis kūną ir sielą gaivinančiomis savybėmis pasižymi ne visi, o ypatingai paruošti gardumynai. Išduokite savo receptą ir laimėkite fantastiškus „ZEPTER“ prizus!

Taisyklinga lietuvių kalba (su ą, č, ę, į ir t.t.) parašytą receptą ir nuotraukas (nėra būtinos, bet padidintų šansus laimėti) iki rugpjūčio 24 dienos siųskite mums el. paštu: gyvenimas@delfi.lt

Rugpjūčio 27 dieną paskelbsime tris nugalėtojus. Pirmos vietos laimėtojui atiteks "ZEPTER" pažangios vakuuminio pakavimo sistemos "VacSy" rinkinys ilgalaikiam produktų saugojimui (plačiau apie ją skaitykite čia) bei puiki "Zepter" keptuvė, kurioje sėkmingai gaminsit maistą be riebalų!

Antros ir trečios vietos laimėtojams įteiksime „Zepter“ dovanas - peilių rinkinius.

Žiemai ruoškis vasarą! Ir godus nebūk - receptais pasidalink su draugais!

-------------------------------------------------------------------------

RECEPTAI

-------------------------------------------------------------------------

Marinuoti agurkai griežinėliais

Reikės:

6 kg agurkų;
2,5 litrų vandens;
6 šaukštai druskos;
0,5 kg cukraus;
200 g acto (galima ir pagal skonį);
vyšnių lapų (pagal skonį);
krapų (pagal skonį);
50 g prieskonių agurkų marinavimui (yra specialūs parduotuvėse).

Paruošimas:

Į 2,5 l verdančio vandens įdėti krapus, vyšnių lapus ir pavirinti 2-3 minutes. Nuovirą nukošti ir į jį įdėti prieskonius agurkų marinavimui, cukrų, druską bei actą. Užvirinti ir pavirti 2-3 minutes. Marinatą užpilti ant supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikyti per naktį vis pamaišant, kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų.
Ryte pakaitinti, bet neužvirinti ir supilti į stiklainius.

Skanaus!

Kristina

-------------------------------------------------------------------------

Daržovių iešmeliai žiemai

Siūlau Jums pabandyti pasidaryti štai tokius labai skanius ir labai estetiškai atrodančius konservuotus iešmelius:

Mums reikia:

2 vnt. geltonų paprikų
20 mažų pamidoriukų
10 mažučių agurkų
10 vnt. medinių iešmelių
Kuo aukštesnio 1,5 litro stiklainio

Marinatui:

2 arb. šaukšteliai druskos
2 šaukštai cukraus
1 didelės arba 2 mažų citrinų sulčių
Krapiukų, pipiriukų, lauro lapų ir česnako

Gaminimas:

Prieš ruošiant daržovytes, iešmelius patrumpinu ir užplikau verdančiu vandeniu (iešmeliai labai lengvai trumpinami replių pagalba) . Nuplautas paprikas pasmulkinu, agurkėlius perpjaunu pusiau. Išspaudžiu iš citrinos sultis.

Suveriu štai tokius vėrinukus:

Prilaikydama pirštu, stiklainyje vertikaliai surikiuoju iešmelius.
Įberiu pipirų, sudedu 2 česnako skilteles ir ant viršaus įdedu krapų šakelę:

Užverdu apie 750 ml vandens, įdedu 2 šaukštelius druskos ir 2 šaukštus cukraus ir užpilu ant iešmelių prieš tai įpylus ant jų citrinos sulčių. Uždedu dangtį (bet neužsuku) ir įstatau stiklainį į puodą su verdančiu vandenių, apačioje išklotą medžiaga, perlenkta į kelias dalis (kad netrūktų stiklainis), ir sterilizuoju 10-15 minučių.

Atsargiai išimu stiklainį ir sandariai užsuku. Apverčiu dangteliu žemyn, apkloju šiltai ir laikau taip kol stiklainis atvės. Saugoti reikėtų vėsioje ir tamsioje patalpoje.

Tokiu būdu galima ruošti įvairias kitas daržoves (pvz. suverti vien tik įvairių spalvų paprikų gabaliukus, cukinijas ir t.t.) kokias tik mėgstate - bus taip pat įdomu ir netikėta svečiams. Be to galima naudoti įvairius kitus marinatus, kokie tinka Jūsų skoniui.

Aš pasirinkau marinatą su citrina, kadangi manau, jog ji sveikiau nei actas, o be to ji padeda išsaugoti natūralesnę daržovių spalvą. Taip pat galima rinktis įvairius kitus varstymo būdus – pvz. cukinijų-pomidorų suktinukus ir pan.

Šie daržovių iešmeliai papuoš Jūsų šventinį stalą bet kokia proga. Ypač tiks sulaukus netikėtų svečių.

Skanaus!

Cukinijų pagardas šventėms

Dabar darže – cukinijų, aguročių ir patisonų metas, tad siūlau Jums pasigaminti mūsų šeimos tradicinį ir labai mėgiamą cukinijų pagardą prie mėsos, ryžių ar makaronų.

Reikės:

5 kg cukinijų (maždaug apie kibirą išvalytų ir supjaustytų)
1 kg morkų
1 stiklinė supjaustytų česnakų
1 stiklinė pjaustytų svogūnų
0,5 litro pomidorų padažo (ne kečupo)
1 stiklinė cukraus
0,6 litro aliejaus
100 g druskos
1 šaukštą aštriosios paprikos (galima dėti arba ne, jei nemėgstate aštrumo)
200 g acto (galima pagal skonį

Sutarkuoti aguročius be sėklų ir žievės (galima per burokinę arba per bulvių tarką). Susmulkinti česnakus ir svogūnus.

Sutarkuoti per burokinę tarką morkas. Sudėti viską į 15 litrų puodą (arba, sumaišius viską, paskirstyti į mažesnius puodus) ir 1 val. virti kartais pamaišant. Sudėti į pasterilizuotus stiklainius. Po to apvertus uždengti šiltai ir laikyti kol atšals. Šis pagardas tinka prie įvairių kepsnių. Galima naudoti ryžių troškiniui.

Paprasta, greita ir labai labai gardu!

Anė iš Vilniaus raj.

-----------------------------------------------------------------------

Mišrainė su pupelėmis

1 kg pomidorų,
0,5 kg svogūnų,
0,7 kg morkų,
0,5 kg paprikų,
1 l virtų pupelių,
0,4 l aliejaus,
4 šaukštai cukraus,
2 šaukštai druskos.

Morkas nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame burokine tarka. Paruoštus svogūnus supjaustome nedideliais gabalėliais. Pomidorus nulupame, panardindami juos į verdantį vandenį ir sumalame arba supjaustome gabalėliais. Papriką išvalome ir supjaustome. Svogūnus ir morkas apkepame aliejuje, dedame į puodą, pilame pomidorus, papriką ir išvirtas pupeles. Pridedame cukraus, druskos, įpilame aliejaus. Ant silpnos ugnies maišant troškiname 40-45 minutes. Ištroškintą masę sudedame į stiklainius ir užsukame dangteliais.

Skanaus!

Įvairiaspalvės paprikos su medumi

apie 2 kg raudonųjų, geltonųjų, žaliųjų paprikų.

Marinatui:

1 stiklinė medaus,
1 stiklinė aliejaus,
1 stiklinė acto,
2 stiklinės vandens.

Imame įvairių spalvų paprikas, jas išvalome ir supjaustome į 4 ar 6 dalis ir sudedame į puodą. Paprikas užpilame marinatui skirtais produktais ir uždengę verdame ant mažos ugnies 15min. Po to atvėsiname. Paprikas sudedame į stiklainius įvairiaspalviais sluoksniais ir užpilame marinatu (tuo pačiu kur virė). Tada stiklainius pridengiame dangteliais ir sustatę į puodą su vandeniu kaitiname 10-15 min. Uždarome.

Skanaus!

Gintarė Kamandulytė

------------------------------------------------------------------------

Pomidorų marmeladas su aitriomis paprikomis

1 kg pomidorų,
2 aitriosios paprikos,
5 skiltelės česnako,
1 kg uogienių cukraus,
1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus.

Pomidorus nuplikyti vandeniu, nulupti. Paprikas smulkiai supjaustyti. Viską sudėti į puodą ir gerai išmaišius virti 10 min.

Padažas "Uncle Bens"

2 kg pjaustytos cukinijos,
500 g paprikų,
500 g morkų,
konservuotų ananasų 400 ml.,
500 g pomidorų padažo,
200 g aliejaus,
200 g acto,
200 g cukraus,
1 šaukštas cukraus.

Visas daržoves supjaustyti kubeliais, sudėti visus prieskonius ir viską virti 30-40min. Karštą masę sudėti į stiklainius ir užsukti.

Krienų pagardas

1 kg pomidorų,
100 g krienų,
100 g česnakų,
1-2 šaukšteliai druskos,
1 šaukštelis cukraus.

Pomidorus ir krienus sumalti, česnakus sugrūsti. Viską sumaišyti ir pasūdyti, sudėti ir gerai išmaišyti. Sukrėsti į stiklainius ir uždaryti.

Jolanta M.
Šiauliai.

------------------------------------------------------------------------

Burokėlių mišrainė

Reikės: 6 kg burokėlių(sverti žalius), 4 kg morkų, 4 kg svogūnų, 0,5 l aliejaus, 0,5 l pomidorų padažo, 2 l obuolių sulčių, keleto lauro lapų, truputis kvepiančių ir truputis karčiųjų pipirų, 3 nubraukti šaukštai druskos, šaukštelis citrinos rūgšties.

Burokėlius ir morkas išvirti,atšaldyti, nulupti ir sutarkuoti. Svogūnus pakepinti aliejuje iki geltonumo, tada viską sudėti į puodą,užpilti obuolių sultim ir troškinti 10-15min. Likus 5 minutėm iki troškinimo pabaigos supilti pomidorų padažą ir sudėti visus prieskonius,nurodytus recepte ir patroškinti penkias minutes. Besitroškinančius sudėti į stiklainius ir užsukti. Skanaus!

Angelė.

-------------------------------------------------------------------------

ŠPARAGINIŲ PUPELŲ MIŠRAINĖ

1 kg šparaginių pupelių,
0,5 kg svogūnų,
0,5 kg morkų,
2-3 paprikos,
1 litras pomidorų padažo (geriausia "Daumantų tradicinis"),
3 šaukštai cukraus,
7-8 šaukštai 9% acto,
petražolių, lauro lapelių, pipirų.

Pupeles verdame 10-15 min. Susmulkintus svogūnus ir sutarkuotas morkas troškiname vandenyje kol suminkštės ir išgaruos vanduo. Paprikas supjaustome kubeliais. Viską sumaišome, supilame padažą, actą, suberiame cukrų, prieskonius ir troškiname 15 min. Sudedame į stiklainius ir sandariai uždarome.

Asta iš Druskininkų

------------------------------------------------------------------------

Ananasų skonio
Patisonų (cukinijų, aguročių) kompotas su kaukazietiškomis slyvutėmis

Imkite norimą kiekį patisonų (aguročių arba cukinjų) nulupkite ir išėmę sėklas supjaustykite kubeliais ir dėkite į stiklainius (pusę ar daugiau negu pusę stiklainio). Slyvutes nuplaukite ir dėkite ant patisonų.

Sirupui: 1 l vandens 200-300 g cukraus (priklauso nuo slyvučių kiekio stiklainyje), keleto gvazdikėlių.

Sirupą užvirti ir pilti į stiklainį. Galima pasterizuoti, bet aš darau kitaip: palaikau užpylusi apie 20 minučių, nupilu atgal į puodą sirupą (turiu specialiai tam skirtą sietelį) ir tap dar du kartus, užsuku dangtelius, apvožiu stiklainius.

Skanaus

Tai labai skanus kompotas ananasų skonio. Labai tinka valgyti vienus, prie vištienos, mėsos, o sirupas atsigaivinti.

Česnakinė

Reikia prinokusių pomidorų (geriausiai tinka kur mažiau sėklų), česnakų, druskos.

Nuplautus pomidorus sumalkite mėsmale, nuluptus česnakus išspauskite česnakų spaustuvu arba sumalkite mėsmale per smulkų sietelį. Kiekį aš imu "iš akies", česnakų turi būti daug, kad nebūtų labai skysta, druskos dėti tiek, kad būtų sūroka.

Viską gerai išmaišome, supilstome į indelius ir laikome šaltai. Jeigu neturite šalto rūsio, laikykite šaldytuve gali stovėti tikrai labai ilgai. Tinka įvairiems padažams, sriuboms, troškiniams ir t.t. Mano šeima labai mėgsta sumaišytą su grietine prie įvairių patiekalų.

Lidija

------------------------------------------------------------------------

Marinuotos morkos

Marinatui:

1 litro vandens
50 g druskos
80 g cukraus
1 valgomojo šaukšto acto esensijos

Į 1 litro stiklainį dar įdėkite: po 8 juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių, 5 - 6 gvazdikėlius, 1 - 2 lauro lapelius.

Jaunas morkas nuvalykite ir nuplaukite, verdančiame vandenyje pamirkykite 2 - 4 min. Tada morkas atvėsinkite šaltame vandenyje ir supjaustykite vienodos formos gabaliukais, suberkite į stiklainius, prieš tai ant dugno pribėrę prieskonių.

Morkas užpilkite karštu marinatu. Stiklainius pasterizuokite verdančiame vandenyje 0,5 l - 15 min., o 1 l talpos 25 min.

Janina Misiūnienė

-------------------------------------------------------------------------
Švieži saldžiarūgščiai marinuoti agurkai

Marinatui: 3l vandens, 350ml 9 proc. acto, 3 šaukštai druskos, 3 šaukštai cukraus, 8-10 kvapiųjų pipirų žirnelių, 2-3 laurų lapeliai, šakelė peletrūno, 3-4 skiltelės česnako, 2 cm ilgio krieno šaknies arba lapkočio gabalėlis.

Paruoštus agurkus 2-3 min. Plikyti pasūdytame verdančiame vandenyje ir, staigiai atvėsinus šaltu vandeniu, sudėti į stiklainius. Iš nurodytų produktų išvirti marinatą ir karštą užpilti ant agurkų.

Stiklainius pridengti dangteliu ir palaikyti 5-6 min. Tuomet marinatą nupilti, pavirinti ir vėl užpilti ant agurkų. Agurkus konservuojant 3l stiklainiuose marinatą nupilti ir kaitinti du kartus, 1l stiklainiuose – 3 kartus. Užpylus paskutinį kartą stiklainius sandariai uždaryti.

Švieži agurkai su česnaku

5 kg agurkų
0,5 kg svogūnų
10 sk. česnako
4 v.š. druskos
1 st. cukraus
1 st. acto 9 proc.
1st. aliejaus
krapų, petražolių (pagal skonį)

Palaikyti 6-10val. Dėti į stiklainius ir laikyti šaltai.

Lečo su ryžiais (iš pusės normos išeina penki 0,5l. stiklainiai)

3 kg pomidorų
1 kg raud. paprikos
1 kg morkų
1 kg svogūnų
1 st. cukraus
½ l. aliejaus
1 st.(+0,5) ryžių
2 šaukštai druskos
lauro lapelių, krapų ir juodųjų pipirų.

Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, pipirus šiaudeliais, svogūnus griežinėliais, morkas sutarkuoti. Daržoves pavirti 40min., supilti cukrų, aliejų, ryžius ir dar pavirti 30 min. Įberti druskos, prieskonių ir pavirti 10min. Išpilstyti ir uždaryti metaliniais dangteliais.

Marinuoti burokėliai

0,5 l vandens
150-200 g acto 9proc.
30 g druskos
15 g cukraus
krapų sėklų
krieno šaknų

Išvirtus, atšaldytus ir nuluptus mažus burokėlius sudėti su prieskoniais į stiklainius ir užpilti karštu marinatu. Sterilizuoti 0,5l – 15min. 1l – 20min. Marinuojant didelius burokėlius reikia supjaustyti kubeliais, šiaudeliais, skiltelėmis.

Marinuoti grybai

1,5l vandens
2 v.š. pilni ir ½ nubraukto v.š. druskos
2 a.š. citrinos rūgšties
pipirų
lauro lapų

Marinatą verdame apie 15 min. Prieš tai išverdame grybus. Juos nusunkiame. Tada sudedame į marinatą ir dar paverdame apie 2min. Raudonikius pjaustyti į verdantį vandenį, tada nebus juodi.

Skanūs pomidorai

1 l stiklainiui:
¼ svogūnų
1 lauro lapelis
2-3 pipirai
2-3 š. aliejaus
likusi dalis – pomidorai

Daržoves sudėti į stiklainius ir užpilti verdančiu vandeniu (1š. 1l. vandens) su druska. Kaitinti 5-7 minutes.

Marinuotos šparaginės pupelės

1 l vandens
1,5 šaukšt. druskos
2,2 v.š. cukraus
1 a.š. citrinos r.
prieskoniai

Pupeles pavirti 8-10min. Užpilti karštu marinatu ir dar pavirti. Tada supilti į stiklainius.

Daržovių mišrainė

1 kg morkų
5 kg cukinijų
1 kg svogūnų
200 g acto
200 g cukraus
4 š druskos
0,5 l aliejaus

Tušinti, kol suminkštės ir sukrėsti į stiklainius.

Mišrainė žiemai

1 kg pomidorų
1 kg agurkų
1 kg svogūnų
aliejaus
4 š druskos
2 l vandens
12 š cukraus
1 st acto
prieskoniai

Pomidorus, agurkus, svogūnus supjaustyti, užpilti 4š. druskos ir palikti per naktį. Tada užpilti 2l vandens, cukraus, acto, sudėti prieskonius ir tušinti, kol suminkštės.

Mišrainė žiemai

3 kg žalių pomidorų
1,5 kg svogūnų
1,5 kg morkų
100 g druskos
350 g cukraus
400 g aliejaus
300 g acto
žiupsnelis česnakų
keli pipirai
lauro lapeliai

Pomidorus, svogūnus, morkas supjaustome, apibarstome druska ir paliekame kambario temperatūroje 12 val. Ruošiame marinatą. Užviriname aliejų ir actą su cukrumi bei prieskoniais. Į jį sudedame daržoves ( be skysčio) ir troškiname 30-35min. Viską sudedame į iškaitintus stiklainius ir uždarome.

Liongina

------------------------------------------------------------------------

AGURKAI SU MEDUMI

1-am litrui marinato:
2 šaukštai druskos;
1,5 stiklinės cukraus;
1 stiklinė acto;
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės;
2 šaukštai medaus;
Į stiklainį:
Agurkai;

Juodųjų ir kvapniųjų pipirų, krapų, česnako, lauro lapelis.
Išvirti marinatą. Agurkus stambiai juostelėmis supjaustyti, dėti į stiklainį, tarpuose berti pipiriukus, dėti krapus, česnaką, lauro lapelį. Užpilti verdančiu marinatu ir pridengus palaikyti, kol atvės stiklainiai, apie 1 valandą. Tada pakaitinti stiklainius apie 10min. ir užsukti.

MARINUOTI POMIDORAI

Į stiklainius sudėti pomidorus ir užpilti marinatu:
1-as litras vandens;
1 šaukštas druskos;
2 šaukštai cukraus;
Kvapnieji ir juodieji pipirai.

Stiklainius pridengti ir pakaitinus 15 min. uždaryti.

MARINUOTOS DARŽOVĖS ARBA AGURKAI

Į 3 litrų stiklainį sudėti įvairias daržoves: mažas cukinijas, mažų jaunų morkų, svogūno, česnako, moliūgo, šparaginių pupelių, agurkų, kvapniųjų ir karčiųjų pipirų. Berti 12 arbat. šaukštelių cukraus; 6 arbat. šaukštelius druskos; pilti 150 ml. acto (9 proc.). Tada pripilti į stiklainius vandens (šalto) ir kaitinti, kol daržovės pakeis spalvą.
Mažesnio tūrio stiklainiams atitinkamai mažinti normą. Skanu tokiu receptu vien agurkėlius marinuoti.

MARINUOTI GRYBAI

Grybus nesūdytame vandenyje virti 20 min. Vandenį, kuriame virė, išpilti. Grybus dėti į stiklainius ir užpilti marinatu.

MARINATAS:

1 litras vandens;
2 šaukštai druskos;
10 šaukštų acto;
3,5 šaukšto cukraus;
Juodieji ir kvapnieji pipirai.

Pridengtus stiklainius kaitinti apie 20 min. ir sandariai uždaryti.

Kol kas tiek, čia metai iš metų mano daromi, laiko patikrinti receptukai. Mėgstu išbandyti ir naujus, todėl smagu, kad tokie konkursai vyksta ir žmonės dalijasi patirtimi.

Rūta

------------------------------------------------------------------------

Daržovių asorti žiemai

Reikės:

Morkų;
Svogūnų;
Agurkų;

Marinatui:

10 st. vandens
2 st. acto (6% obuolių)
2 st. cukraus
2-3 v.š. druskos

Morkas, agurkus ir svogūnus supjaustyti žiedeliais ir dėti į stiklainius sluoksniais. Užvirti marinatą ir užpilti juo daržovėmis prikrautus stiklainius. Užsukti ir dėti šiltai. Daržovės išlieka itin traškios ir skanios!

Marinuota paprika su medumi

Papriką supjaustyti į 4 dalis, išimti sėklas, sudėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3 min. Dėti į iškaitintus 0,5l stiklainius, kur jau turi būti įdėta 1 šaukštelis medaus ir skiltelė česnako. Po to supilti paruoštą marinatą, kuriam reikės: 1l vandens, 1 st. aliejaus, 1 st. acto, 1 st. cukraus, 1 v.š. druskos.

Marinuoti česnakai

1 l vandens
1 v.š. druskos
2 v.š. cukraus
300 ml acto
Česnako galvučių

Česnakus nulupame ir sudedame į mažus stiklainiukus. Užpilame karštu marinatu, po to stiklainius 3-5 minutes pasterizuojame 80 0C temperatūroje. Baigę pasterizuoti, sandariai uždarome.

Agurkų salotos žiemai

7 kg agurkų
100 g svogūnų
15 g druskos
80 g 3% acto
Česnako
Petražolių
Aliejaus

Agurkus 6-8 valandoms pamerkiame vandenyje, du kartus jį pakeičiame. Po to agurkus išgriebiame ir supjaustome 1 cm storio griežinėliais. Svogūnus supjaustome griežinėliais, česnakus, petražoles susmulkiname, įberiame druskos. Supilame actą ir gerai išmaišome.

Į stiklainius dedame gerai paspausdami, kad neliktų tarpų. Užpilame pašildytu aliejumi (pusės litro stiklainiui imame 30 g aliejaus). Kaitiname 90 0C temperatūroje. Uždarome karštus.

Pomidorų ir česnakų padažas

1 kg pomidorų
300 g česnakų
200 g krienų
100 g aliejaus
100 g cukraus
1 v.š. druskos

Pomidorus nuplikome karštu vandeniu, nulupame ir sumalame kartu su česnakais. Krienus sutarkuojame tarka ir sudedame į pomidorų ir česnakų tyrę. Įberiame druskos, cukraus, supilame aliejų. Viską gerai išmaišome. Supilstome į stiklainiukus. Laikome šaltoje vietoje.

Užkandėlė

2 kg kopūstų
6 morkos
1 galvutė česnako

Padažui:

1 l vandens
1 a.š. acto
200 g aliejaus
100 g cukraus
2 v.š. druskos

Kopūstus smulkiai supjaustome, atsargiai sumaišome su tarkuotomis morkomis ir smulkintu česnaku. Sudedame į didesnį indą. Vandenį sumaišome su actu, aliejumi, druska ir cukrumi, užviriname. Užpilame karštą padažą ant kopūstų, šiek tiek prispaudžiame, atvėsiname. Sudedame į stiklainius, uždarome ir laikome šaltoje vietoje.

Mišrainė žiemai

1 kg obuolių
1 kg kopūstų
500 g svogūnų
0,5 st. acto
0,5 st. cukraus
0,5 st. aliejaus
Druskos

Kopūstus supjaustome kvadratėliais, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame atidengtame inde 10 minučių. Vandenį nupilame, nuvarviname. Obuolius stambiai sutarkuojame, svogūnus supjaustome griežinėliais ir pakepiname aliejuje. Viską sumaišome ir troškiname, kol kopūstai suminkštės. Ištroškintą mišrainę dedame į stiklainius ir sandariai uždarome.

Žieminės salotos

5 kg kopūstų
1 kg svogūnų
1 kg saldžiųjų pipirų
1 kg morkų
350 g cukraus
4 v.š. druskos (be kaupo)
0,5l aliejaus
0,5l acto

Kopūstus supjaustyti, morkas sutarkuoti. Svogūnus ir paprikas irgi supjaustyti smulkiau. Viską sumaišyti, įdėti druskos, cukraus, supilti actą ir aliejų, vėl viską gerai sumaišyti. Kopūstus ir morkas galima su druska ir cukrumi paminkyti atskirai (kaip rauginimui). Sumaišytą turinį palaikyti dubenyje per naktį (apie 12 val.). Po to salotas sudėti į stiklainius ir iki valgant geriau laikyti šaltai.

Pomidorai su aviečių sulčių užpilu

Užpilui:

300 ml aviečių sulčių;
700 ml vandens;
100 g cukraus;
30 g druskos;
Krapų;
Peletrūno.

Vidutinio dydžio pomidorus kruopščiai nuplauname, sudedame į paruoštus stiklainius, pridedame žalių krapų, peletrūno. Užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome 2-3 minutes, nupilame. Tuojau pat užpilame verdančiu tirpalu ir palaikome 3-5 minutes. Nupilame, vėl užviriname ir užpilame. Stiklainius sandariai uždarome.

Rekomenduoju!

Sandra

-----------------------------------------------------------------------

Pomidorai savo sultyse

3 l vandens, 0,5l pomidorų pastos, 2 šaukštai druskos, lauro lapelių, pipirų, gvazdikėlių, pomidorų.

Užpilui skirtus produktus supilti į puodą ir užvirinti. Pomidorus sudėti į stiklainius ir užpilti verdančiu užpilu. Sterilizuoti iki užvirs ir tuoj pat sandariai uždaryti.

Marinuoti agurkai

Agurkus nuplauti,sudėti į 3 l talpos stiklainius, užpilti verdančiu vandeniu, pridengti dangteliais ir palaikyti 10 min. Tuo metu į kiekvieną stiklainį dedame krapų žiedynų, po 5 pipirus, 2 šaukštus druskos, 3 šaukštelius cukraus, 100 g acto, morką (supjaustytą griežinėliais), česnako skiltelių. Nupiltą vandenį vėl užvirinti užpilti juo paruoštus agurkus ir sandariai uždaryti.

Mišrainė

2 kg pomidorų (galima žalių), 2 kg agurkų, 1 kg svogūnų, 250 g acto, 0,5 stiklinės cukraus, druskos pagal skonį.

Viską supjaustome , sumaišome , sudedame į stiklainius ir sterilizuojame 8-10 min (0,5 l talpos stiklainius). Tada sandariai uždarome.

Mišrainė

2,5 kg kopūstų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 kg morkų, 0,5 kg saldžiųjų paprikų , 250 g acto, 250g aliejaus, 1,5 šaukšto druskos, 125g cukraus.

Daržoves supjaustyti, sudėti kitus produktus viską gerai išmaišyti stipriai suspaudžiant sudėti į stiklainius.Laikyti šaldytuve.

Marinuoti pomidorai

Marinatui: 1 l vandens, 2 šaukštai cukraus,šaukštas druskos, 2 šaukštai acto, 4 kvepiantys pipirai, 2 lauro lapeliai, 4 gvazdikėliai.

Pomidorus sudėti į stiklainius. Marinatą užvirinti ,truputi pravėsusiu užpilti pomidorus ir sterilizuoti (1 l talpos stiklainius) 15 min. Po to sandariai uždaryti.

Mišrainė

Imti lygiomis dalimis kopūstų, morkų, pomidorų, svogūnų.Daržoves supjaustyti. Į puodą įpilti aliejaus, kai įkais dedame smulkintas daržoves iš pradžių svogūnus tada morkas, kopūstus, pomidorus. Aliejus turi vos semti daržoves.

Pagal skonį pasūdome, pridedame prieskonių, troškiname vis pamaišant, kol aliejus taps skaidrus, tada sukrečiame į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarome. Labai skanu su kepta žuvimi, su silke.

Agurkų salotos

2,5 kg agurkų, 250 g svogūnų, 50 g petražolių lapelių, 1,5 šaukšto druskos, 2 šaukšteliai citrinos rūgšties.

Agurkai, svogūnai ir petražolės susmulkinamos. Ant daržovių supilame druską ir rūgštelę, gerai išmaišome kol atsiras sulčių, tada sudedame į stiklainius ir sterilizuojame (0,5l talpos stiklainius-15min, 1 l -20min). Sandariai uždarome.

Janina

-------------------------------------------------------------------------

Pjaustytų agurkų mišrainė

5 kg agurkų (gali būti peraugę)
10 galvų svogūnų,
1 kg paprikų,
1 stiklinė aliejaus,
5 šaukštai druskos,
7 šaukštai cukraus,
100 ml acto,
prieskonių, česnako.

Nuplautus agurkus supjaustyti, svogūnus pusžiedžiais, paprikas kubeliais. Į daržoves sudėti aliejų, cukrų, druską ir pradėti virti ant mažos ugnies, kol daržoves suminkštės 30-40 min.

Prieš pabaigą supilti actą, prieskonius (kas mėgsta - įdėti pomidorų padažo ir dar gerai užvirti). Karštą masę dėti į stiklainius ir užsukti.

Jolanta M. Šiauliai

---------------------------------------------------------------------------

Džiovinti pomidorai, konservuoti alyvuogių aliejuje

Džiovinimas – taip pat vienas iš konservavimo metodų.
Prinokusių pomidorų,
pora skiltelių česnakų,
alyvuogių aliejaus (geriausiai tiktų Extra Virgin),
baltojo vyno acto,
druskos,
prieskoninių žolelių pagal skonį (tinka čiobreliai, bazilikai, rozmarinai – kiekvienam pagal skonį).

Džiovinimas

Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas – daliname jį į dvi dalis, jei didesnis – į daugiau). Skilteles dedami į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidarus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis.

Skardą pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60-70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8-10 valandų. Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai – svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Pabaigus džiovinti pomidorai labai susitraukia, todėl reiktų nenustebti, kad konservuoti reiks nedidelį pomidorų kiekį.

Konservavimas

Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vadens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį. Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais.

Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti. Truputį prisukę dangtelius dedame stiklainius į verdantį puode vandenį ir pavirinam 15 minučių. Belieka gerai prisukti dangtelius ir palaukus bent mėnesį ragauti gurmaniškus pomidorus.

Audrius

------------------------------------------------------------------------

Agurkėliai "Kareivėliai"

Geriausia konservuoti 0,5 l stiklainiukuose. Į kiekvieną stiklainiuką įdedame šakelę krapų ir 1 skiltelę česnako. Tuomet švariai nuplautiems agurkams nupjauname galiukus, o pačius agurkus išilgai perpjauname į keturias dalis. Taip supjaustytus agurkus stačius sustatome į stiklainiuką.

Tuomet į kiekvieną stiklainį dar įdedame:

1 šaukštelį druskos;
1 šaukštelį aliejaus;
1 šaukštą cukraus;
2 šaukštus acto.

Marinatą verdame iš vandens, lauro lapų ir kvepiančiųjų pipirų. Užvirintą marinatą supilstome į stiklainiukus su agurkais. Galiausiai stiklainiukus su agurkais ir marinatu reikia pakaitinti iki 70 - 75 laipsnių C.

SKANAUS!!!

Justė

-------------------------------------------------------------------------

Baklažanų ir paprikų salotos

1 kg baklažanų
200 g paprikos
500 g. pomidorų
1-3 "čili" paprikos
4 skilrelės česnako
100 g aliejaus
60 g acto
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas druskos

Baklažanus supjaustyti griežinėliais (1-2 cm) apkepti mišinyje aliejaus, acto, cukraus ir druskos. Po to kartu pakepinti žiedais supjaustytas paprikas. Česnaką ir "čili" susmulkinti. Pomidorus supjaustyti skiltelėmis. Paruoštus produktus sluoksniais dėti su pakepintais į stiklainius ir sterilizuoti 30-35 min.

Baklažanų salotos

1 kg baklažanų
500 g saldžios paprikos
500 g pomidorų
500 g obuolių
300 g svogūnų
5 skiltelės česnako
400 g aliejaus, druskos

baklažanus supjaustyti griežinėliais (1-2 cm) apkepti aliejuje. Kitus produktus susmulkinti (jums norimo dydžio ir formos), viską sudėti į puodą ar troškintuvą užpilti aliejumi ir troškinti ant silpnos ugnies (geriausiai orkaitėje) apie 1 val.
Supilstyti į indelius.

Marinuoti burokėliai obuolių sultimis

Burokėliai, obuolių sultys, druska, lauro lapeliai, pipirai.

Virtus burokėlius (nuluptus) sutarkuojame arba supjaustome
užpilame karštomis obuolių sultimis (geriausiai tinka naminės), dedame druskos pagal skonį, lauro lapus, pipirus, užkaičiame iki virimo. Supilstome į indelius. gero apetito.

"Ikra"

2 kg aguročių arba cukinijos
1 kg obuolių
1 kg svogūnų
1 kg morkų
0,5 l aliejaus
0,5 l aštraus pomidorų padažo
4 šaukštai cukraus
1,5 šaukšto druskos

Viską sumalti mėsmale (obuolius, aguročius nulupti) supilti priedus ir virti ant silpnos ugnies 2,5 val. (galima troškinti orkaitėje, tada nepridega ir mažiau reikia maišyti). Supilstyti į stiklainius. Tinka prie visko ir labai skanu.

Gero apetito
Lidija

-------------------------------------------------------------------------

Firminis mano marinatų receptas. Keistokas, bet patikrintas.

Agurkėlius labai kruopščiai nuplauname ir sukemšame į stiklainius. Įdedame prieskonių skirtų agurkų konservavimui (krapų, česnakų, lauro lapų, pipirų, garstyčių grūdelių ir pan) Beje, man labiausiai patinka pirktinis prieskonių rinkinys konservavimui. Va ten viskas viename.

Taigi agurkėliai ar kitos daržovės ( paprikos, pomidorai, aguročiai ir kt…) sutalpinti į stiklainius. 1 litrui 1 valgomas šaukštas prieskonių mišinio. Jį beriame ant viršaus. Kupinas valgomas šaukštas druskos ir 1,5 šaukšto cukraus. Tada pilame 3 valgomus šaukštus acto ir šalto, geriau pastovėjusio vandens. Pridengiame dangteliu, stiklainius krauname į puodą pilame šalto vandens, kad apsemtų stiklainius iki gurklelio.

Puodą ant ugnies ir kaitiname kol užvirs. Tada dar 5 minutes paverdame, ištraukiame stiklainius, užsukame ir susukame į kokį dekiuka, kad ten jie nesušaltų.

Kuo puikiausi agurkėliai, standūs, traškūs…

Panašiai darau ir kompotus. Tik ten druskos ir acto nepilu. O cukraus dedu daugiau: 1 litrui net 4 valgomus šaukštus.

Virgilija

-----------------------------------------------------------------------

Mišrainė su šparaginėm pupelėm

1 kg tarkuotų morkų
1 kg supjaustytų ir aliejuje pakepintų svogūnų
1 kg apvirtų ir pjaustytų šparaginių pupelių
1 indelis pomidorų padažo
2 šaukštai druskos ir cukraus
1 arbatinis šaukštelis citinos rūgšties

Pakepintus svogūnus, morkas, cukrų, druską, rūgštį ir pomidorų padažą sudedam į puodą ir patroškinam, kol suminkštės morkos. Tada sudedam šparagines pupeles ir dar patroškinam apie 15 min,tada sukrečiam į stiklainius ir užsukam.

SKANAUS
Kazimiera

------------------------------------------------------------------------

POMIDORAI ŽELATINOJE

Ir pietums, ir lauktuvėms

Įpusėjo pomidorų derlius - pradedu konservuoti šeimai pomidorus želatinoje.

Pradžioje reikia 4 su kaupu šaukštus želatinos užmerkti stikline virinto vandens, o geriausiai tai padaryti iš vakaro.

Marinatas verdamas iš:

1 litras vandens
1 šaukštas druskos
3 šaukštai cukraus
10 lauro lapelių
3-4 gvazdikėliai
truputis cinamono.

3-5 minutes visą tą marinato mišinį pavirinu, atvėsinu ir įpilu 0,5 stiklinės acto.

Kol marinatas vėsta - ruošiu pomidorus. Į iškaitintus (aš išplikau verdančiu vandeniu) stiklainius dedu sluoksnį griežinėliais pjaustytų svogūnų galvų, tada sluoksnį pomidorų. Jei vaisiai didoki - pjaustau į patogesnes skilteles. Sluoksniuoju kuo talpiau.

Ištirpusią želatiną dar pašildau įstatytą į kitą dubenį su karštu vandeniu, kad suskystėtų ir ją supilu į marinatą (štai jis ir paruoštas), kuriuo užpilu stiklainiuose sudėtas gėrybes. Tada lengvai pridengiu steriliu dangteliu (vos vienu užsukimu, kad išeitų oras) ir stiklainius statau į puodą, kuriame yra jau pašildytas vanduo. Vanduo neturi apsemti stiklainio kakliuko.

Dar į puodo dugną įdedu medžiagos gabalėlį (pvz. virtuvinį rankšluostį), kad nesprogtų stiklainiai. Tuomet kaitinu visą tą gėrį iki užvirimo, užvirus liepsną pamažinu ir sterilizuoju apie 10 minučių. Svarbu, kad tarp stiklainių būtų tarpai. Pasibaigus laikui, stiklainius išimu iš puodo ir tik tada stipriai užsuku dangtelius.

Iš 1 litro marinato pagaminu apie 4 - 5 litrus šių konservų, kurių atsargos pasibaigia greičiausiai už visų kitų, nes galima vartoti ir prie karštų patiekalų, ir tiesiog vienus.

Paruoškite ir Jūs šeimynai šio skanumyno !!!

Silva

-------------------------------------------------------------------------

Marinuoti agurkai

Vienam trijų litrų stiklainiui užmarinuoti reikia paimti:

morkų apie 200 g
petražolių 30-50 g
krapų 20-30 g
svogūno galvą apie 70-100 g
agurkai apie 1,5 kg,kiek telpa į stiklainį.

Produktų paruošimas

Morkas ir svogūną supjaustome griežinėliais, petražoles ir krapus truputį pasmulkiname ir sudedame į stiklainį.

Po to nuplauname agurkus ir pridedame stiklainį, kiek telpa. Užviriname vandenį iš krano ar šulinio ir užpilame stiklainį, pridengiame metaliniu dangteliu ir laikome 15 min., po to nupilame vandenį į kriauklę ir užpilame verdančiu marinatu (receptas žemiau) ir uždarome metaliniu dangteliu. Apverčiame žemyn dangteliu, uždengiame šiltai, kad palaikytų šilumą apie 12 val.

Marinato paruošimas

Imame 6 litrus vandens, užviriname ir sudedame 150 g druskos, 300 g cukraus,500 g 6% acto. Šio marinato užtenka užpilti keturis trijų litrų stiklainius.

Pasigaminkite pagal šį receptą, tai tikrai nuostabaus skonio agurkėliai.

Skanaus, ir laukiu atsiliepimų.

Albinas iš Alytaus

------------------------------------------------------------------------

Raudonųjų svogūnų džemas

Tai tikrai intriguojantis ir iš pirmo žvilgsnio gana neįprastas receptas, bet jo skonis nuostabus. Garantuoju, kad tokio džemo dar nesate ragavę, tad būtinai išbandykite. Puikiai tinka nustebinti draugams :)

2 kg raudonųjų svogūnų
4 česnako skiltelės
150 g sviesto
4 šaukštai gero alyvuogių aliejaus
140 g cukraus
1 žiupsnelis džiovintų čiobrelių
1 žiupsnelis čili paprikos prieskonių (nebūtinai)
1 butelys sauso raudonojo vyno
350 ml raudonojo vyno acto
Žiupsnelis druskos ir pipirų

Smulkiai supjaustykite nuluptus svogūnus ir česnako skilteles. Keptuvėje ant didelės ugnies ištirpdykite sviestą su alyvuogių aliejumi, sudėkite svogūnus ir česnakus ir gerai išmaišykite, kad svogūnai prisigertų sviesto. Suberkite cukrų, čiobrelius, čili prieskonius, druską ir pipirus. Viską dar kartą gerai išmaišykite ir neuždengus kepinkite 40 minučių vis pamaišant. Svogūnai turi pasidaryti minkšti ir lipnūs, jų sultys turi išgaruoti.

Puode užkaiskite vyną ir vyno actą ir kaitinkite 25 minutes nuolatos maišant, supilkite vyną į svogūnus ir gerai išmaišykite. Palikite svogūnus šiek tiek atvėsti, sudėkite į pasterizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius. Gali būti valgomas iškart arba laikomas šaldytuve 3 mėnesius.

Siga

-------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

perskaičiau Jūsų kvietimą dalyvauti konkurse, taigi nusprendžiau pasidalinti agurkų konservavimo receptu:

4 kg agurkų (gali būti ir peraugę)
4 morkos
2 valgomi šaukštai druskos
nevisai pilna stiklinė sukraus
1 stiklinė 9% acto
1 stiklinė aliejaus
petražolių, krapų, česnakų kas kiek mėgsta.

Agurkus supjaustyti griežinėliais apie 1 cm storio ir sudėti į dubenį. Ten pat sudėti plonais griežinėliais supjaustytas morkas, supilti druską, cukrų, actą, aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, krapus ir petražoles. Viską išmaišyti ir palikti per naktį. Kitą dieną viską užkaitinti iki virimo ir kokias 10 min. pamaišant pavirti, bet neleisti suminkštėti agurkams. paskui sudėti į stiklainius ir užsukti dangtelius. Skanaus!

Violeta

--------------------------------------------------------------------
Kopūstų mišrainė

5 kg kopūstų
1 kg svogūnų
1 kg paprikos
500 ml pomidorų padažo
250 ml aliejaus
250 ml acto
1 stiklinė cukraus, 3 šaukštai druskos
prieskonių, pipirų, lauro lapų

Kopūstus smulkiai supjaustyti, morkas sutarkuoti, svogūnus pusžiedžiais, paprikas kubeliais.

Aliejų, actą, cukrų sumaišyti ir užpilti ant supjaustytų daržovių.
Viska palikti nakčiai, viską pradėti virti ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, prieš pabaigą sudėti pomidorų padažą ir pavirti 10 min, karštą dėti į stiklainius ir užsukti.

Marinuoti agurkėliai

Marinatui

4l vandens
8šaukštai cukraus
8šaukštai druskos
500ml acto 9%
sausų marinavimui skirtų prieskonių.

Į švarius stiklainius sudėti nuplautus agurkus, stiklainiai gali būti įvairūs: 1l, 3l. Tada agurkus užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 20 min. Virti marinatą iš 4 l vandens, įdėti druską, cukrų, išmaišyti, prieš baigiant užvirti ir supilti acta. Nupilti agurkus, įdėti sausų prieskonių 1-2 šaukštus ir užpilti karštu marinatu, užsukti.

Jolanta M. / Šiauliai

--------------------------------------------------------------------------

Kopūstų ir grybų salotos

3 kg kopūstų
2 litrai virtų grybų (bet kokių, bet geriausiai tinka maži kalpokai)
1 kg morkų
1 kg svogūnų
0,5 l pomidorų padažo
100 g acto
0,5 l aliejaus
druskos, pipirų prieskonių pagal skonį

Svogūnus ir morkas truputį pakepinti, viską sudėti į puodą ir 40 min. troškinti pamaišant. Actą geriausia pilti pabaigoje troškinimosi. Supilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.

Tai labai skani užkandėlė tirk žiemą, tiek vasarą. Galima atidarius valgyti ir šaltą, iršiltą, tinka prie visko.

Salotos "Lečio"

3,5 kg pomidorų
1 kg saldžiosios paprikos (geriau kelių spalvų)
1 kg morkų
1 kg svogūnų
300 g aliejaus
300 g cukraus
150 g druskos
150 g acto
jeigu mėgstate aštriau galima įdėti čili pipirą
galima įdėti pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį

Pomidorus sumalti mėsmale. Svogūnus, paprikas supjaustyti (gražiau šiaudeliais), morkas sutarkuoti stambia tarka. Viską sudėti į puodą ir troškinti 15 minučių. Actą pilti prieš baigiant troškintis. Supilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti.

Tikrai labai skanu, gražiai atrodo, puošia vaišių stalą.

Pomidorų ir agurkų salotos

2 kg pomidorų
2 kg agurkų
2 kg saldžiosios paprikos (gražiau įvairių spavų)
1 kg svogūnų
3 šaukštai druskos
1 šaukštas aliejaus
1 stiklinė acto
1 stiklinė cukraus
jeigu mėgstate aštriau galima įdėti čili paprikytę

Viską supjaustyti (pagal savo norą: ką kubeliais, ką šiaudeliais ir tt.) sudėti į puodą ar troškintuvą. Reikia, kad truputį pastovėtų ir išsiskirtų sultys, tada 10-15 minučių patroškinti ir supilstyti į stiklainius.

Konservuoti aguročiai

3 kg aguročių
150 g aliejaus
150 g acto
100 g druskos
lauro lapai, juodieji ir kvapnieji pipirai žirneliais, krapai

Marinatas:

Užvirinti 2 l vandens, supilti aliejų, actą, druską, lauro lapus, krapus ir virti 10 min.

Aguročius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti (galima žiedais arba kaip jums patinka) sudėti į stiklainius, užpilti marinatą ir 20 min. pasterizuoti.

Galima pagal šį receptą marinuoti patisonus, o gražiausiai ir skaniausiai asorti su aguročiais, patisonais, cukinijomis (baltais ir geltonais).

Kopūstų salotos su riešutais

1 kg kopūstų
200 g svogūnų
100 g graikiškų riešutų
30 g acto
česnako
40 g druskos
pipirų

Kopūstą supjaustyti ir 5 minutes blanširuoti, atšaldyti, nusunkti. Svogūną supjaustyti. Česnaką sutraiškyti. Graikiškus riešutus (geriau truputį pakepti keptuvėje be nieko) ir taipogi sutraiškyti. Viską pilti į indą gerai išmaišyti. Paruoštą masę dėti į stiklainius 15-20 min. pasterizuoti.

Gero apetito
Lidija

-------------------------------------------------------------------------

Marinuotos voveraitės

Reikės:

Grybai - 1 kg
Vanduo - 1/3 puodelio
85% acto - 2/3 puodelio
Druskos - 1 valgomasis šaukštas
Cukrus - 1 šaukštelis
Aromatiniai pipirai - 5 žirnių
Lauro lapo - 1
Gvazdikėliai - 2
šiek tiek cinamono

Voveraites apvirti pasūdytame vandenyje 20-30 minučių ir įdėti į kiaurasamtį, kad padžiūtų. Vandenį su druska ir actų pakaitinti iki virimo, įdėti į verdantį vandenį grybus ir virti juos 20-25 minučių ir gale pridėti cukraus ir prieskonių. Tada viską atvėsinti ir išdėlioti į stiklainius, sandariai juos uždaryti.

Žiemą labai skanu valgyti su karštomis bulvėmis!

Oksana iš Zarasų

--------------------------------------------------------------------------

Burokėliai su paprika

3kg virtų burokėlių
0,5kg svogūnų
0,5kg paprikos
1stiklinė vandens
1stiklinė acto
1stiklinė cukraus
1stiklinė aliejaus

Papriką,svogūnus supjaustyti kubeliais,sudėti į puodą ir užpilti 1 stikline vandens. Kaitinti 15min. Po to sudėti sutarkuotus arba supjaustytus kubeliais burokėlius ir visus priedus. Kaitinti iki užvirimo ir sudėti į stiklainius. Labai skanus garnyras, taip pat galima išsivirti ir labai skanią sriubytę, pridėjus bulvyčių. Skanaus.

Vaida

-------------------------------------------------------------------------

Ryžių mišrainė žiemai

4 kg.pomidorų
1 kg.svogūnų
1 kg.morkų
1 kg.paprikų
2 stiklinės ryžių

Ryžius pamerkti 2 valandoms. Morkas nuskust ir sutarkuot burokine tarka, svogūnus supjaustyt kubeliais ir pakepint ant aliejaus, pomidorus pjaustyti skiltelėmis, paprikas kubeliais. Viską sudėti į puodą virti, kol atsiras sulčių. Atsiradus sultims, sudėti ryžius, troškinti, kol išvirs ryžiai. Druskos ar prieskonių pagal skonį.

Loreta

-------------------------------------------------------------------------

Marinuoti saldžiarūgščiai žali pomidorai

1 kg žalių pomidorų
0,5 kg svogūnų
2 šaukštai druskos

Marinatui:

1 litro vandens
150 g acto (9 proc.)
6 šaukštai cukraus
20 juodųjų pipirų
7 lauro lapų
7 kvepiančiųjų pipirų

Pomidorus supjaustome skiltelėmis arba griežinėliais, svogūnus pjauname per pusę ir supjaustome griežinėliais (pusmėnuliais), suberiame druską ir viską išmaišę paliekame pastovėti parą. Išverdame marinatą ir užpilame jį ant pomidorų ir svogūnų. Viską paverdame apie 2-3 minutes ir supilstome į stiklainius. Stiklainius apverčiame dangteliais žemyn ir kuo nors šiltai užkloję leidžiame pamažu atvėsti.

Pamėginkit, juk nesudėtinga ir labai skanu!

Jūratė

--------------------------------------------------------------------------

Natūralaus rūgimo agurkai

Į 3- jų litrų talpos stiklainį įdėkite prieskonius: 3 riekeles krieno šaknies, česnako 1-nos galvutės skilteles, krapų, dašio, mairūno, baziliko, pankolio po šakelę, po keletą vyšnių ir juodųjų serbentų lapų. Sudėkite nuplautus agurkus. per vidurį stiklainio bei viršuje įdėkite mairūno, krapų, dašio, baziliko pankolio, vyšnių ir serbentų lapų. Tarp agurkų įkiškite morkos juostelių ( morką perpjauti į keturias dalis išilgai). Morkos irgi būna labai skanios.

Paruošti sūrymą: 5 litrai vandens šalto iš krano arba iš šulinio 200 mililitrų druskos ( atkreipkite dėmesį, kad ne gramų, o mililitrų, matuokite matavimo stikline).

Sūrymą užpilkite ant agurkų, kad viską apsemtų. uždenkite kietais plastmasiniais dangteliais. turi būti sandaru, išsidėvėję netinka, nes agurkai apipelyja ir suminkštėja.

Stiklainius reikia išnešti į šaltą rūsį.

Agurkai rūgsta lėtai ir todėl būna labai skanūs. Rūgstant šiek tiek sumažėja sūrymo, todėl reikia papildyti tokios pačios koncentracijos sūrymu. Turi būti agurkai pastoviai apsemti.

Krapų nepagailėkite ir svarbiausia neišsigąskite prieskonių įvairovės.
Jeigu neturėsite kurio nors vieno iš šių prieskonių: dašio, mairūno, baziliko, pankolio nieko tokio. Bent vieno iš šių trijų\; dašio, mairūno, baziliko tikrai reikia.

Į sveikatą, valgykite natūraliai raugintus agurkus, kuriems paruošti nereikia daug laiko.

Konservuoti obuoliai

Geriausia konservuoti antaninius obuolius, bet tinka ir nepernokę alyviniai obuoliai.

Obuolius reikia nuplauti, išimti specialiu peiliuku sėklalizdžius ( galima ir neišimti), dar galima perpjauti per pusę ir nulupti plonai odelę figūriniu peiliuku. Jeigu išimate sėklalizdžius ar pjaustote obuolius reikia iš karto juos merkti į citrinos rūgštimi parūgštintą tirpalą, kad nepatamsėtų.

Sudėti į 3-jų litrų stiklainius.

Viename puode užvirinti paprastą vandenį, o kitame puode sirupą.

Sirupas: 2 litrai vandens, 0,5 litro cukraus.

Pirmiausia ant obuolių į stiklainį pilti paprastą vandenį, uždėti dangtelius, palaikyti 6-10 minučių. tada vandenį nupilti, ant obuolių į stiklainį įpilti 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties, įmesti keletą gvazdikėlų arba cinamono lazdelę ir užpilti sirupu, palaukti kol išmuš didieji burbulai ir dangtelius užsukti. Stiklainius statyti ant dangtelių ir palaukti kol atvės.

Šie obuoliai tinka prie paukštienos, tinka su žele arba valgyti , kaip desertą, sirupas tinka gaivai ruošti.

Galima dėti į mažesnius stiklainius tik reikės mažiau citrinos rūgšties pilti.

Pabandykite, tikrai patiks.

Aldona

------------------------------------------------------------------------

Marinuoti baravykai (raudonikiai)

Marinatui 1 litrui. vandens reikės 1 šaukšto druskos, 1 šaukšto cukraus, 4 kvapniųjų pipirų
2 lauro lapų, 3-5 šaukštų acto.

Nuplautus ir susmulkintus baravykus (tinka tik jauni ,tvirti grybai) sudėti į puodą ir užvirti iki
putų bei nugraibius putas sudėti į indą su verdančiu marinatu, pavirti marinate 15 min. supilti į stiklainius ir užsukti su dangteliu karštus.

Žiemą puikiai tinka prie visų mėsos patiekalų.

Paragaukite, Skanaus

Irena

-------------------------------------------------------------------------
Adžika

3 kg pomidorų
1 kg morkų
1 kg paprikų
1 kg obuolių (geriau kuo rūgštesnių)
2 čili pipiriukai
2 stiklinės aliejaus
3 šaukštai druskos (be kaupo)
3 šaukštai cukraus
300 g česnako
150 g acto

Nulupti pomidoriukų plėvelę (man patogiausiai lupasi kelias minutes pomidoriukus palaikius karštame vandenyje, tada plėvele labai lengvai nusilupa), morkytes sutarkuoti smulkia tarkyte, o pomidorus, paprikas, obuolius, čili pipiriuką ir česnakus sumalti su mėsmale.

Į sumaltus (išskyrus česnaką) ir sutarkuotus produktus supilti aliejų, sudėti druską, cukrų ir troškinti apie 1 – 1,5 val. Likus iki troškinimo pabaigos apie 10 min. sudėti sumaltą česnaką, o prieš pat pabaigą supilti actą. Gautą masę supilstyti į iškaitintus stiklainiukus ir sandariai užsukti. Skonis tai tikrai pasakiškas, ir tinka prie daug ko.

Skanaus, mielieji ir mielosios!

Ingrida Čaika

-----------------------------------------------------------------------

Norėčiau ir aš pasidalinti savo daržovių konservavimo receptuku. Tai greičiausiai iš lentynų dingstantys daržovių stiklainiai mūsų šeimoje. Tai tikrai nesudėtingas receptukas. Vienintelė sąlyga, kad į gaminimo procesą būtų įtrauktą kuo daugiau šeimos narių. Juk tai gali būti ne vien varginantis darbas o galimybė visai šeimai pabūti drauge.

Marinuotos daržovės " Vasara stiklainyje"

Mums reikės:

Šparaginių pupelių
Agurkų
Svogūnų
Pomidorų

Visų daržovių reikėtų imti lygiomis dalimis, tik svogūnų kiek mažiau gali būti.

Po kelias šakeles krapų, skiltelę česnako, juodųjų pipirų žirnelių kiekvienam stiklainiui.

Marinatui:

1 litras vandens
1 valg. šaukštas druskos,
3 valg. šaukštai cukraus,
100 ml. acto 9 proc.

Šparagines pupeles pjaustom maždaug 3-4 cm. ilgio gabaliukais (Šį darbą pasistenkit paskirti vyrui arba vaikams. Tai tikrai labai geras kantrybės ugdymo metodas) ir apverdame 3 minutes.

Agurkus pjaustome apie puse centimetro storio griežinėliais. Svogūnus pusžiedžiais(Tai atlikti dažniausiai pasisiūlo pats vyras, kad pabėgtų nuo pupelių pjaustymo). Pomidorus didesnius pjaunam į keturias dalis, mažesnius per puse.

Į švarius stiklainius (aš naudoju 1l talpos stiklainius.) ant dugno sudedam krapus česnakus ir pipiriukus, Tada dedam maždaug lygiomis dalimis:šparagines pupeles (apvirtas), agurkus, svogūnus ir pomidorus. Užpilame verdančiu marinatu. uždengiame dangteliu, bet neužsukame. Palaukiame kol atauš, ir tada sterilizuojame apie 20min.( laiką skaičiuoju nuo tada kai užverda vanduo puode kur yra stiklainiai) užsukame. Skanaus.

Renata

------------------------------------------------------------------------

Vaikų numylėtiniai "Agurkėliai su garstyčiom"

4 kg agurkų supjaustomi plonomis riekutėmis išilgai agurko.

Paruošiamas marinatas:

2 stiklinės cukraus
2 šaukštai druskos
0,5 litro 9 procentų acto(geriau su prieskoniais)
2 šaukštai garstyčių (aštrios tinka labiausiai)

Marinatas užverdamas, įdėjus visokių žalumynų:

lauro lapų
krienų lapų
serbentų ir vyšnių lapų
kalendros (kas mėgsta).

Atvėsinamas, nukošiamas ir užpilamas ant supjaustytų agurkėlių.
Paliekama maždaug 12-14 valandų. Neišsigąskite, kad marinatas neapsemia visų agurkų.

Praėjus marinavimo laikui, agurkai gražiai (meiliai) sudedami į 0,8 ar 1 litro stiklainius, užpilamas tas pats marinatas.

Stiklainiai sudedami į indą su vandeniu, pridengiami ir kai užverda, pasterizuojami apie 10 min.

Stiklainiai išimami iš puodo ir užsukami dangteliais.

Skanaus

Jūratė K.

------------------------------------------------------------------------

Mišrainė su perlinėmis kruopomis

2 kg svogūnų, 2 kg morkų, 2 kg agurkų, 2 kg pomidorų, 1 kg perlinių kruopų, 200 g acto, 2 šaukštai druskos, 300 g cukraus, 0,5 l aliejaus, 0,5 l vandens.

Perlines kruopas išvirti, smulkintus svogūnus pakepinti aliejuje, burokine tarka tarkuotas morkas pakepinti, agurkus (aš nuskutu žievelę) supjaustyti kubeliais, pomidorus (be žievelės) supjaustyti kubeliais (žievelę nulupti tai aš pomidorus panardinu į verdantį vandenį minutei, paskui po šaltu vandeniu).

Viską sudėti į puodą ir virti apie 30 min. pastoviai maišant (nes perlinės kruopos labai svyla ir puodą gali pritraukti).

Masę dėti į iškaitintus stiklainius ir užsukti. Skanaus!

P.s. Mano vaikams labai ji patinka, o vaikai išrankūs, ne viską valgo..
Ir dar... vietoj perlinių kruopų galite dėti ryžių, taip pat labai skanu.

Konservuotos šparaginės pupelės

Marinatui: 1 l vandens, 1 stiklinė acto, 1 stiklinė cukraus, 2 šaukštai druskos.

Pupeles su visomis ankštimis (svarbiausia, kad jos nebūtų peraugusios) sudėti į puodą su verdančiu vandeniu ir virti apie 15 min. Išgriebti, sudėti į iškaitintus stiklainius ir užpilti verdančiu marinatu.

Taip pat labai vaikams patinka, jie pupeles valgo net vienas.

Labai skanu ir greita!

Marinuoti kopūstai

1 l vandens: 1 stiklinė aliejaus, 0,5 stiklinės acto, cukraus pagal skonį, druskos, pipirų, lauro lapų.

Kopūstus ir morkas sutarkuoti, sudėti į puodą. Užpilti verdančiu marinatu ir pridengus palikti 12 val, pamaišant. Sudėti į stiklainius.
Kopūstų skonis valgant toks, kaip šviežių, jie lieka nerūgštūs ir traškūs.

Pomidorų mišrainė

3 kg neprinokusių pomidorų (žalių), 1,5 kg svogūnų, 1,5 kg morkų, 100 g druskos, 200 g cukraus, 250 g aliejaus, 0,5 stiklinės acto.

Nuskustas morkas virti 15 min. Pomidorus, svogūnus, morkas supjaustyti griežinėliais.

Į puodą dėti po sluoksnį pomidorų, svogūnų, morkų ir vėl sluoksniuoti. Ant kiekvieno sluoksnio užbarstyti druskos. Palaikyti 12 val. Paskui supilti aliejų ir virti apie 30 min. Kai masė bus beveik išvirusi, supilti actą, cukrų ir dar pavirinti. Sudėti į stiklainius.

Labai skanu ir gražiai atrodo. Kiek neįprasta su žaliais pomidorais.

Ramutė

------------------------------------------------------------------------

Agurkai žiemai "Nostalgija"

Į švarų stiklainį dedame krapų, vyšnių lapų, krienų lapų, sudedame švarius agurkus ir dar ant viršaus uždedame krapų. Viename litre šalto vandens ištirpinti 1,5 šaukšto rupios druskos ir užpilti agurkus.

Stiklainį pridengti paprastu dangteliu ir palikti dviem parom stovėti kambario temperatūroje. Po to marinatą nupilti, užvirinti ir vėl užpilti ant agurkų, palaikyti 10 min. ir dar kartą užvirinti.

Po antro užpylimo sandariai su metaliniu dangteliu uždaryti. Apversti stiklainį dangteliu žemyn, apkloti šilta antklode ir laikyti po ja, kol stiklainis visiškai atvės. Tuomet jau galima nešti stiklainius į rūsį.

Žiemą agurkai būna nuostabiai skanūs.

Asta

-------------------------------------------------------------------------

Vyšnių kompotas

Vyšnių
Cukraus
Vandens

Vyšnias perrinkti, nuplauti, nusausinti. Į iš anksto paruoštus trijų litrų stiklainius (juos gerai išplauti ir iškaitinti) berti nuo pusės litro iki litro vyšnių, pridengti dangteliais. Verdam sirupą - vienam litrui vandens stiklinė cukraus (200g). Užvirus sirupui pilti ant vyšnių, iškarto užsukti dangtelius, stiklainį apversti dangteliu žemyn ir užkloti iki stiklainiai atvės savaime. Laikyti vėsiau, geriau rūsyje.

Agurkai žiemai

Prireiks:

Agurkų, česnako, krapų žiedų, pipirų, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, krieno lapo, cukraus, druskos, acto esensijos arba acto, vandens.

Agurkus nuplauti. Ruošiam 3 litrų stiklainius, į dugną stiklainio dedam krieno lapą, krapo žiedą, talpiai sudedam agurkus ant viršaus dedam dalį krieno lapo ir krapo žiedą, užpilam verdančiu vandeniu ir pridengiam dangteliais kol vanduo pravės. Tuomet nupilam vandenį nuo agurku į puodą ir vėl jį užvirinam.

Į stiklainį dedam 5 vnt. pipiro žirnelių, 3 vnt. gvazdikėlių, 3 vnt. kvapniųjų pipirų, 3 skilteles česnako, valgomą šaukštą druskos su kaupu, 2 valgomus šaukštus cukraus su kaupu ir 70% acto esensijos 1 valgomą šaukštą arba 100 ml acto 9%. Užpilam stiklainį vėl užvirusiu vandeniu, užsukam dangtelį, apverčiam stiklainį dangteliu žemyn, apklojam ir laikom, kol pilnai atvės.

Pomidorai

Sunokinti pomidorai, druska, cukrus, česnakas, vanduo.

Pomidorus sveikus nuplauti, sudėti į paruoštus stiklainius. Trijų litrų stiklainiui imam kupiną šaukštą druskos beriam ant pomidorų, du kupinus šaukštus cukraus, dedam 3 skilteles česnako. Paruoštą stiklainį su pomidorais užpilam verdančiu vandenių ir užsukam dangtelius. Stiklainį apversti dangteliu žemyn, apkloti, laikyti kol pilnai atvės.

P.s. Čia jokio acto ar rūgšties nereikia!

Janina

-----------------------------------------------------------------------

Rauginti agurkai

Vienam 3 l stiklainiui reikės:

3 šaukštai druskos
2 krieno lapai
pora česnako skiltelių
krapų šakelė
5 vyšnių lapeliai


Į stiklainio dugną įdedame krieno lapą, vyšnių lapus,krapus

www.DELFI.lt
 
107
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

Jūros gėrybių gerbėjams: makaronai su geldelėmis (4)

2014 spalio mėn. 22 d. 00:00
Mindaugas Mickevičius rekomenduoja patiekalus su jūros gėrybėmis.

Sveikiausias iš visų riebalų: valo toksinus, stiprina imunitetą (99)

2014 spalio mėn. 21 d. 06:34
Gi (ghee) yra valytas sviestas, labai plačiai naudojamas Indijoje. Nors vakariečiai pastaruosius 30 metų įtariai žiūri į gyvulinės kilmės riebalus ir sviestą (labiausiai dėl margarino, kuris yra net ne sviestas, o niekam tikęs jo pakaitalas), valyto sviesto privalumai Indijoje žinomi nuo seniausių laikų, jis liaupsinamas net Ajurvedoje.

Geriausiu Baltijos šalių someljė tapo Latvijos atstovas (2)

2014 spalio mėn. 20 d. 13:26
Šį savaitgalį jau devintąjį kartą vykusiose „Vana Tallinn Grand Prix“ varžybose geriausio Baltijos šalių someljė titulą pelnė Kasparsas Reitupsas iš Latvijos. Dvi dienas trukusiame konkurse antrąją vietą užėmė estas Kristjanas Markiis, trečioji vieta atiteko estui Karelui Veskiui. Čempionato varžybų nugalėtojų nuotraukas galite peržiūrėti čia.

Varškės apkepas su obuoliais

2014 spalio mėn. 19 d. 00:00
Turite obuolių? Išsikepkite su jais varškės apkepą.