KONKURSAS! Mano geriausias konservavimo receptas (II)

 (53)
Konservavimas
© Corbis/Scanpix

Kas žiemą mums primena vasaros malonumus ir bent trumpam pakelią ūpą, o ir skrandį sušildo? Ogi gardi močiutės uogienė, užtepta ant garuojančio auksinio blyno, it iš vaikiškų pasakų atkeliavusio... Arba pagal ypatingą mamos receptą marinuoti maži agurkėliai, kuriuos perkandę pajuntate tokią dievišką rūgštelę, kad visos žiemos depresijos akimirksniu išsisklaido. Žinoma, stebuklingomis kūną ir sielą gaivinančiomis savybėmis pasižymi ne visi, o ypatingai paruošti gardumynai. Išduokite savo receptą ir laimėkite fantastiškus „ZEPTER“ prizus!

P.S. GĖDA VAIDAI, pasisavinusiai Ramunės receptą iš kito interneto tinklalapio. Primename, kad už bet kokio kūrinio autorystės pasisavinimą gresia baudžiamoji atsakomybė ir laisvės atėmimas iki 2 metų pagal LR Baudžiamojo kodekso 191 straipsnį. DELFI skaitytojus, pastebėjusius vogtas fotografijas ar receptus, maloniai prašome nedelsiant pranešti redakcijai.

-----------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI:

-----------------------------------------------------------------------

MARINUOTI AGURKAI I

7 stikinė vandens
1 stiklinė acto
3 v .šaukštai druskos
6 v. šaukštai cukraus
Prieskoniai – lauro lapai, pipirai, krapai, česnakas.

Agurkus sudėti į švarius stiklainius, sudėti visus priedus. Į verdantį vandenį sudėti cukrų, druską, actą. Marinatą užpilti ant agurkų ir kaitinti 15 min.

MARINUOTI AGURKAI II

3 l stiklainiui:

10 š.acto
1 š. druskos
3 š. Cukraus
prieskoniai.

Agurkus sudėti į stiklainius, užpilti verdančiu vandeniu,. Nupilti vandenį į puodą, sudėti druską, cukrų, actą.Užpilti ant agurkų verdantį marinatą, kaitinti 10-15 min. Po to užsukti.

MARINUOTI AGURKAI III

1 l vandens: 1 š. cukraus, 1 š. druskos, 1 arb. š. citrinos rūgšties, prieskoniai.

Agurkus užpilti verdančiu vandeniu ir laikyti 0.5 val. Dėti juos į stiklainius ir užpilti verdančiu marinatu. Užsukti.

MARINUOTI AGURKAI IV

Į tuščią 3 l. stiklainį sudėti: 3 galvas krapų, 5 lauro lapus, 5 pipirus, 3 skilteles česnakų 5 arb. š. druskos, 3 arb. š. cukraus, 1 arb. š. citrinos rugšties.

Agurkus atskirai palaikyti verdančiame vandenyje 2-3 min. Juos sudėti į stiklainius su prieskoniais.Užpilti švariu verdančiu vandeniu.Uždarius apversti ir šiltai užkloti. Užklojus laikyti, kol visiškai atvės.

PAPRIKOS IR MORKOS

1 l vandens
1 v.šaukštas druskos
1 stikl.cukraus
10 v.šaukšto acto 9 proc.
2-3 v. šaukštai aliejaus

Morkas neluptas virti su paprikom 5-8 min. Morkas nulupti. Supjaustyti morkas ir paprikas. Užpilti marinatu, pavirti ir, sudėjus į stiklainius, uždaryti.

PAPRIKA POMIDORŲ SULTYSE

3 kg paprikos
1 kg pomidorų

Pomidorus nuplikyti, nulupti ir sumalti. Papriką supjaustyti. Į pomidorų tyrę dėti 1 stikl. acto, 5 valg. šaukštus druskos, 1 stikl. cukraus, 0,5 stikl. aliejaus. Kia užvirs, sudėti papriką. Kaitinti 8 min.Supilti į stiklainius ir uždaryti.

AGURKAI SU MORKOMIS

4 kg agurkų
1 kg svogūnų
1 kg morkų
1 stikl. acto, 1 stikl. cukraus, 1 stikl. aliejaus, petražolės, krapai.

Agurkus supjaustyti ir užpilti 3 šaukštus druskos. Laikyi 3 val. Nupilti skysti į indą. Sudėti morkas, svogūnus ir priedus. Sumaišius sudėti į stiklainius. Kaitinti 0,5 l. - 15 min, 1 ltr. - 30 min.

BUROKĖLIŲ SALOTOS

4 kg burokėlių
1,5 kg pomidorų
500 g paprikos
500 g svogūnų
200 g česnakų
200 g cukraus
2 v. šaukštai druskos
200-250 g acto
2 stiklinės aliejaus

Virtus burokėlius sutarkuoti, pomidorus smulkiai supjaustyti, paprikas supjaustyti šiaudeliais, česnakus išspausti, svogūnus susmulkinti griežinėliais. Aliejuje pakepinti svogūnus, į juos sudėti pomidorus, po 3-5 min. sudėti paprikas.

Kai daržovės užverda, jas supilti ant sutarkuotų burokėlių. Suberti cukrų ir druską. Virti ant silpnos ugnies apie 40 min maišant. likus 10 min. supilti actą, sudėti česnaką. Košę sukrėsti į stiklainius ir uždaryti.

ŠPARAGINĖS PUPELĖS SU POMIDORAIS

1,5 kg šparaginių pupelių
1 kg pomidorų
5 skiltelės česnako
2 arbat. šaukšteliai cukraus
2 arbat. šaukšteliai druskos
1 stiklinė pomidorų padažo
0.5 stiklinės aliejaus
pipirų

Į verdantį vandenį sudėti nuplautas šparagines pupeles, virti 5-7 min. Pomidorus smulkiai supjaustyti. Į puodą įpilti aliejų, sudėti pomidorus. Po 5 min sudėti apvirtas šparagines pupeles, supjaustytas 2 cm ilgio gabaliukais. Sudėti susmulkintus česnakus, druską, cukrų, pipirus ir pomidorų padažą. Virti 15 min. Daržoves sudėti į stiklainius ir uždaryti.

BUROKĖLIAI SU OBUOLIAIS ŽIEMAI

2 kg burokėlių
1 kg obuolių
1 kg svogūnų
4 šaukštai druskos
2 šauk. cukraus
200 g. aliejaus
pipirai, lauro lapai

Burokėlius išvirti, nulupti, sutarkuoti arba supjaustyti kubeliais. Kartu sudėti pjaustytus svogūnus ir obuolius. Sudėti prieskonius.Virti 20-30 min., sudėjus į stiklainius, uždaryti.

CUKINIJA SU APELSINAIS

1 kg cukinijų
0,5 kg cukraus
2 apelsinai
1 citrina arba citr. rūgštis

Cukiniją sutarkuoti stambiai, apelsinus ir citriną supjaustyti su žievele kartu. Viską sudėti į puodą ir virti, nuo užvirimo apie 15-20 min. Karšą ,,uogienę” sudėti į stiklainius.

CUKINIJA SU DEŠRA

1 kg cukinijų
1 kg morkų
0,5 kg svogūnų
200 g rūkytos dešros
250 g. aliejaus
1 kg pomidorų

Morkas sutarkuoti ir apkepti aliejuje. Svogūnus supjaustyti ir apkepti aliejuje. Cukinijas, pomidorus ir dešrą supjaustyti kubeliais. Visus produktus sudėti į puodą, užpilti aliejumi, įdėti druskos ir virti 10 min. Sudėti į stiklainius.

CUKINIJA SU PAPRIKA

2,5 kg cukinijos
0.5 kg paprikos
1 šaukštas druskos
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė cukraus
0,25 l pomidorų padažo
0,5 stiklinės acto 9 proc.
Lauro lapai, pipirai

Cukinijas ir papriką supjaustyti. Sudėti visus produktus į puodą ir virti 10 min, sudėjus į stiklainius, uždaryti.

VILMOS KOPŪSTAI

1 kg kopūstų sutarkuoti burokine tarka
1 morką sutarkuoti smulkesne tarka
Dėti kmynų, 5 skilteles smulkinto česnako, 4 šaukštus aliejaus

MARNATUI: 3 stikl. vandens, 0,5 stikl. cukraus, 2 arb. šaukšteliai citrinos rūgšties, 3 arb. šaukšteliai druskos, petrasžolių, pipirų.

Užvirinti marinatą ir dar karštą supilti ant kopūstų. Kai atvės, sudėti stiklainius. Laikyti šaldytuve.

KONSERVUOTA PAPRIKA

3 kg paprikos
1 l vandens
1 stikl. cukraus
0,2 ltr. acto, 0,5 stikl. aliejaus, 2 valg. šaukštai druskos, 10 laurų lapų

Nuvalyta paprika sudedama į verdantį marinatą, maišyti kol užvirs. Dėti į stiklainius ir užsukti.

Galima į marinatą dėti pomidorų padažo.

KOPŪSTAI ŽIEMAI

5 kg kopūstų
1 kg morkų
1 kg paprikos
1 kg svogūnų

0,5 l aliejaus, 4 val. šaukštai druskos, 350 g cukraus, 250 g. acto
Daržoves susmulkinti, sumaišyti su priedais , sudėti į stiklainius ir į šaldytuvą.

LIETUVIŠKA "VEGETA”

1,5 kg morkų
1 kg svogūnų
1.5 kg pomidorų
200 g petražolių
20g salierų
400 g druskos
200 g krapų.

Sumalti visas daržoves mėsmale, sudėti druską. Gerai išmaišyti, dėti į mažus indelius. laikyti šaldytuve. Vartoti vietoj ,,Vegetos”.

ČESNAKINĖ

1 kg kaukazietiškų slyvų
300 g česnakų
300g krapų
druskos

Sumalti slyvas be kauliukų, česnakus, krapus. Sumaišyti su druska. Dėti į mažus indelius, laikyti šaldytuve.

MARINUOTI AGURKAI POMIDORŲ PADAŽE

2-3 kg agurkų
6 stikl. vandens
1 stikl. cukraus
1 stikl. acto
2 šaukštai druskos
6 šaukštai aštraus pomidurų padažo (kečupo)
prieskoniai

Marinatui užvirinti vandenį, truputi jį atvėsinti. Sudėti cukrų, druską, actą, padažą.Agurkus supjaustyti griežinėliais. Į stiklainį sudėti pipirų, lauro lapų, agurkus. Užpilti marinatą ir kaitinti 15-20 min. Užsukti dangtelius.

KONSERVUOTI ŽALI POMIDORAI

2 kg žalių pomidorų
100 g. morkų
100 g. svogūnų
100 g. acto 9%
100 g. cukraus
100 g. aliejaus
30 gr. druskos (1 šaukštas)

Daržoves supjaustyti. Ant jų supilti actą, cukrų, druską, aliejų (karštą). Išmaišyti ir palikti 6-12 val. Daržoves pakaitinti ir sudėti į stiklainius, užsukti.

Loreta K., Šiauliai

------------------------------------------------------------------------

MARINUOTI POMIDORAI

1 litras vandens,
1 kupinas valgomas šaukštas druskos,
3 valgomi šaukštai cukraus.

Pomidorus subadyti, sudėti į stiklainius ir į kiekvieną stiklainį įmesti po 3 skilteles česnako. Išvirti marinatą, atvėsinti, užpilti ant pomidorų ir sterilizuoti stiklainius nuo užvirimo 20 minučių.

GREITAI PAGAMINTI AGURKAI (marinuoti)

9 stiklinės vandens,
1 stiklinė acto (9%),
2 valgomi šaukštai druskos,
4 valgomi šaukštai cukraus,
česnakų, krapų, pipirų mišinio, lauro lapų.

Iš duotų produktų išvirti marintą ir į jį sudėti storomis riekėmis (jei agurkai nedideli, galima ir nepjaustyti) pjaustytus agurkus. Kai užvirs, tuoj pat išgriebti, sudėti į stiklainius ir užpilti verdančiu marinatu, kuriame virė.

Edita

---------------------------------------------------------------------

Agurkai „vystykluose“

Reikės:

agurkų ir vynuogių lapų.

Marinatui:

1l vandens
300ml obuolių sulčių
50g druskos
50g cukraus

Agurkus nuplikinti verdančiu vandeniu paskui perlieti šaltu vandeniu. Tada po vieną agurką vynioti į vynuogių lapus (lapus taip pat galima nuplikyti verdančiu vandeniu) ir glaudžiai dėti į stiklainius.

Išvirti marinatą, supilti ant agurkų, palaikyti 8-10min, nupilti marintą į puodą ir vėl užvirti ir užpylus ant agurkų stiklainius uždaryti. Vynuogių lapai palaiko žalią spalvą ir duoda ypatingą skonį. Skanaus valgymo.

Marinuotos šparaginės pupelės

Reikės:

šparaginių pupelių

Marinatui:

1l vandens,
1 šaukštas druskos,
4 šaukštai cukraus,
6 šaukštai acto,
pipirų, gvazdikėlių.

Šparagines pupeles nuplauname, nupjaustome abu galiukus ir blanširuojame pasūdytame vandenyje apie 10-15min (1l vandens 1 šaukštas druskos).

Išimtas pupeles nupilame šaltu vandeniu. Tada dedame į paruoštus, švarius stiklainius ir užpilame išvirtu marinatu. Stiklainius užsukame dangteliais. Skanaus!

Pomidorai įdaryti česnako skiltelėmis

1,3 kg pomidorų,
2 galvutės česnako.

Marinatui:

1,5i vandens,
75 g (2,5 šaukšto)druskos,
150 g cukraus,
100 g acto,
pipirų, gvazdikėlių.

Pomidorus nuplauname,išpjauname viršūnėlę, kur buvo šakelė. Česnako skilteles aplupame, galime supjaustyti smulkiau. Tada paruoštas česnako skilteles sukišame į pomidorą pro prapjautą viršūnėlę. Paruoštus pomidorus sudedame į paruoštus, švarius stiklainius.

Išverdame marinatą iš jam skirtų komponentų. Verdančiu marinatu užpilame pomidorus. Palaikome 10 min. Nupilame marinatą vėl į puodą, užverdame ir tada vėl užpilame pomidorus. Stiklainius užsukame dangteliais.

Skanaus!

Rasa iš Alytaus

-----------------------------------------------------------------------

ERŠKĖTROŽIŲ UOGIENĖ

Taigi, jeigu esate taupūs, siūlau Jums išsivirti tikrai lietuvišką ir labai gardžią uogienę iš erškėčių vaisių, kurių rasite miškuose (tik nerinkite pakelėse ar miesto centre). Erškėtrožėse yra labai daug būtino imunitetui vitamino C, tad nusilpus sveikatai ar prieš šaltą ir drėgną žiemos sezoną riekelė pyrago su šia uogiene gerokai pastiprins Jūsų jėgas! Dabar pats metas jų prisirinkti.

Uogienei reikės:

1 litras erškėtrožių vaisių
200 g cukraus
200 ml vandens

Gaminimas

1. Ne visiškai prinokusias (pilnai prisirpusios yra labai minkštos, todėl ištęžta rankose) uogas nuplaunu ir išvalau nuo sėklų. Labai patogu valyti su pirštais, prieš tai užsimovus gumines pirštines.

2. Puseles perplaunu šalto vandens srove, kad neliktų pūkelių (patarčiau naudoti gumines pirštines, nes plaukeliai kutena).

3. Sudedu į dubenį, kuriame virsiu. Apibarstyti 200g cukrumi ir užpilu 200 ml vandeniu (galima ir šiek tiek daugiau, jei norite, kad uogienė būtų skysta).

\

4. Paruošiu stiklainius ir juos sterilizuoju verdančiame vandenyje 5-10 min (kuo didesnis stiklainis, tuo ilgiau sterilizuojame). Aprašytam uogų kiekiui reikės 500-750 ml stiklainio, bet aš ėmiau mažiukus stiklainiukus po 150 ml, likusius nuo vaikiškos tyrelės.

5. Pastatau uogas ant viryklės ir užvirus paverdu apie 10 min.

6. Jeigu norite sveikų uogų, tada taip ir pilame į stiklainius. Galima bus panaudoti tortų ar pyragų puošimui arba pyrago įdarui. Aš į vieną stiklainiuką tokių puselių ir pasilikau.

7. Likusias uogas nukėlus nuo viryklės sumalu su smulkintuvu. Jei tokio pas jus nėra, tiks ir mėsmalė. Malu todėl, kad nereikėtų uogienės ilgai virti, nes verdant ilgai žūsta beveik visi mums reikalingi vitaminai.

8. Dar kartelį trumpam uždedu ant viryklės ir palaukiu kol užvirs.

9. Išpilstau į iškaitintus stiklainius.

Uogienės skonis man asmeniškai primena obuolienę. Kartą svečias iš Italijos ją ragavo pas mus – jam uogienė priminė netgi džiovintų pamidorų pagardą (kas neragavę: džiovinti pamidorai turi saldų skonį).

Štai kokia egzotika yra mūsų miškuose! Ši uogienė turėtų patikti net išrankiausiems gurmanams.

Skanaus!

Anė iš Vilniaus raj.

-----------------------------------------------------------------------

Laiko patikrintas marinuotų agurkų receptas :)

Marinatas:

1 litrui vandens:
3 šaukštai druskos,
3 šaukštai cukraus,
3 šaukštai acto.

Agurkus švariai nuplauti. Į stiklainius dėti prieskonius - 1 litro stiklainiui: česnako skiltelė, 3 kartieji pipirai, 5 kvapieji pipiriukai, šaukštas šviežiai pjaustyto krapo su stiebais, 1 lauro lapas, galima įberti kelis garstyčių grūdelius, įmesti porą vyšnios lapelių, įpjaustyti griežinėlį krieno šaknies, bet čia labiau tinka tiems, kurie mėgsta aštresnį skonį. Labai nemėgstu dirbtinių konservavimui skirtų prieskonių, todėl dedu tai, kas auga mano darže.

Prikišame stiklainius agurkiukų. Išsiverdame marinatą. Užpilame stiklainius su agurkais verdančiu marinatu. Pridengiame stiklainį dangteliu. Taip paliekame 10 minučių. Nupilame marinatą ir vėl užverdame. Užvirus vėl užpilame agurkus, palaikome 10 minučių. Vėl nupilame ir užverdame marinatą.

Prieš trečią kartą užpilant agurkus į 1 litro stiklainius įmetame po paprasto aspirino tabletę (nebus jokių pabalusių stiklainių ir jokių pakeltų dangtelių). Paskutinį kartą užpilame marinatu ir sandariai uždarome. Stiklainius pridengiame storesniu rankšluosčiu ir paliekame atvėsti. Na, o žiemą ragausite skaniausius agurkus.

Simona

-------------------------------------------------------------------------

Noriu pasidalinti savo išradimu, kuris rūsyje iki pavasario niekaip neužsibūna.

Vynuogių lapuose marinuoti agurkai

Marinatui:

1 l vandens;
1 valg. š. druskos,
1 valg. š. cukraus,
1 arb. š. citrinos rūgšties,
1 skiltelė česnako,
1 valg. š. prieskonių mišinio agurkų marinavimui.

Agurkus porai valandų pamerkti į šaltą vandenį. Vidutinio dydžio vynuogių lapus nuplikyti verdančiu vandeniu. Išvirti marinatą iš vandens, druskos ir rūgšties (rūgštelę pilti prieš pat užvirimą). Kiekvieną agurką įvynioti į vynuogės lapą ir talpiai sudėti į iškaitintus stiklainius. Užpilti marinatu ir palikti valandai.

Po valandos marinatą nupilti atgal į puodą, tada suberti prieskonių marinavimui mišinį ir vėl užkaitinti. Į kiekvieną stiklainį įdėti po skiltelę česnako ir užpilti karštu marinatu. Stiklainius užsukti ir iškart nešti į rūsį ar atvėsinti šaltam vandeny. Agurkai gaunasi traškūs, išlieka žalia spalva, o vynuogių lapai suteikia specifinį skonį.

O vynuogių lapų, atidarius stiklainį, neišmetu, o gaminu armėniškus "balandėlius"- dolmą.

Skanaus!

Renata

-----------------------------------------------------------------------

Nuostabaus skonio salotos dideliems ir mažiems

Jums reikės: pjaustytų pomidorų, agurkų ir svogūnų.

Užpilui:

1 l vandens,
po 1 šaukštą cukraus ir druskos,
nepilną šaukštelį citrinos rugštelės,
3 šaukštai želatinos,
8 pipirus,
3 lauro lapelius,
5 gvazdikėlius.

Paruošimas: želatiną užmerkti šaltame virintame vandenyje (1,5 stiklinės), palaikyti kol išbrinks apie 45 min. Po to išverdame užpilą, viską sudedame, kai užverda vanduo, paviriname apie 5 min.

Į pravėsusį užpilą supilame ištirpintą želatiną išmaišome ir supilame į stiklainius, kur sluoksniais sudėti pomidorai, svogūnai ir agurkai. Pakaitiname su stiklainiais 10-15 min. ir uždarome. Pravėsus dedame į šaldytuvą.

Jūratė

----------------------------------------------------------------------

Marinuotos salierų arba petražolių šaknys

1 kg petražolių ar salierų šaknų
50 g acto
1 šaukštas cukraus
2 šaukštas druskos
lauro lapai gvazdikėliai, garstyčios, pipirai

Actą atskiesti 0,5 l vandens, sudėti cukrų, druską, prieskonius, viską išmaišyti ir 1-3 min. pavirti.
Šaknis nuplauti, supjaustyti, blanširuoti (palaikyti verdančiame vandenyje), sudėti į stiklainius, užpilti marinatu, galima nepasterilizuoti.

Skanaus
Lidija

-----------------------------------------------------------------------

GRYBŲ IKRAI

1 kg. (gali būti ir daugiau) virtų įvairių grybų,
4-5 šaukštai aliejaus,
2-3 svogūnai
pagal skonį druskos, pipirų ir gvazdikėlių

Grybus sumalkite mėsmale, sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite aliejų ir 2-3 šaukštus grybų nuoviro. Gautą masę išmaišykite ir pavirkite 10-15 min. Sukrėskite į paruoštus stiklainius, užsukite metaliniais dangteliais. Žiemą tiks su karštomis bulvėmis ir sumuštiniais, mišrainėmis ir sriuboms paskaninti.

-----------------------------------------------------------------------

VOGTAS RECEPTAS  - GĖDA VAIDAI

Tikroji autorė - RAMUNĖ

POMIDORAI ŽELATINOJE

Reikės:

pomidorų ir svogūnų.

2 litrams vandens želė reikės:

5 šaukštų želatino,
4 šaukštų cukraus,
4 šaukštų druskos,
1 šaukšto acto.

Želatiną užpilam vandeniu ir palaukiam, kol išbrinks. Tada sudedam druską, cukrų, įpilam acto ir kaitinam, bet neužvirinam.

Sluoksniuojame.

Į puodo dugną įtiesiam nelabai reikalingą rankšluostėlį, kad stiklainiukai bevirdami nesugalvotų sutrūkti.

Sudedam į puodą.

Užpilam pomidorus želatinu, pripilam puodan vandens ir 15 min kaitinam.

Išimam ir gerai užsukam dangtelius.

Atvėsus sudedame į šaldytuvą. Skanaus!!!

Vaida

----------------------------------------------------------------------

Pomidorai ir agurkai drebučiuose

3 valg. šaukštus užpilu stikline šalto virinto vandens ir brinkinu 40 min. Per tą laiką ruošiu marinatą:

Marinatui:

Užvirinti vieną litrą vandens, įmesti 2 lauro lapus, 2 juoduosius pipirus, 3 gvazdikėlius, 1 šaukštą druskos, 3 šaukštus cukraus ir paverdu 5 min. Baigiant virti įpilame pusę stiklinės acto. Į ataušintą marinatą supilame išbrinkintą želatiną.

Paruošiame daržoves:

Į litrinius ar puslitrinius stiklainius sluoksniuojame griežinėliais supjaustytus agurkus, svogūnus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus.
Taip paruoštas daržoves užpilame marinatu ir uždengiame dangteliais, tik neužsukame. Statome į puodą pasterizuoti.

Įpilame šalto vandens į puodą, kad apsemtų pusę stiklainių. Kai vanduo su stiklainiais užverda, puslitrinius stiklainius pasterizuojame 10 min.,o litrinius 15 min. Išimame iš puodo ir sandariai užsukame. Dedame šaltai, kad sustingtų. Šio kiekio pakanka 4 litriniams arba 8 puslitriniams stiklainiams.

Šparaginnės pupelės

Marinatui:

1litras verdančio vandens
1stiklinė acto
2 šaukštai druskos
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė aliejaus
keli lauro lapeliai ir pipiriukai žirneliais

Pupeles verdame 10 min., tada sudedame į stiklainius, užpilame marinatu ir uždengiame dangteliais, tik neužsukame. Statome į puodą pasterizuoti. Įpilame šalto vandens į puodą, kad apsemtų pusę stiklainių.Kai vanduo su stiklainiais užverda, pasterizuoti 10-15 min.

Raudonieji pipirai (paprika saldžioji įvairių spalvų)

Marinatui:

3 kg. pipirų
2 litrai vandens
100 mililitrų aliejaus
150 gr. cukraus
50 gr. druskos
100 gr. acto
keli lauro lapai, pipirų žirneliai.

Užverdame marinatą, 3-5 min. paverdame pipirus, supjaustytus skiltelėmis. Stiklainius pakaitiname karštoje orkaitėje ir į iškaitintus stiklainius sudedame pipirus. Užpilame marinatu ir sandariai uždarome.

Skanaus!
Renata iš Dūkšto

------------------------------------------------------------------------
Cukinijos aliejuje

750 g cukinijų
750 ml baltojo vyno acto
aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus cukinijoms užpilti
8 šviežio baziliko lapeliai
0,5 šaukštelio džiovinto raudonėlio
2 lauro lapai
4 juodųjų pipirų grūdeliai

Sterilizuokite du 0,5 litro stiklainius su užsukamais dangteliais. Į didelį puodą įklokite medvilninį rankšluostėlį, ant jo sustatykite stiklainius, pripilkite vandens ir kaitinkite 20 minučių ant lėtos ugnies. Palikite vandenyje kol reikės juos užpildyti. Dangtelius virinkite 5 minutes.

Cukinijas nuplaukite, gerai nusausinkite ir supjaustykite plonom išilginėm juostelėm arba griežinėliais. Apibarstykite juos druska, sudėkite į kiaurasamtį ir leiskite nuvarvėti 3 valandas. Actą užvirkite su lauro lapeliais ir pipirais, sudėkite į jį cukiniją ir pavirkite 1 minutę.

Cukiniją išgriebkite, sudėkite ant medvilninio rankšluostėlio ir gerai nusausinkite. Sudėkite į stiklainius kartu su smulkintu baziliku ir raudonėliu, užpilkite aliejumi ir užsukite dangtelius. Valgyti galima po mėnesio.

Laura Galkinaitė

------------------------------------------------------------------------

Marinuotų agurkėlių ir pomidorų receptas

Reikės (Keturiems 1,5 talpos stiklainiams):

4 šakelių krapų;
4 kvapiųjų pipirų;
4 gvazdikėlių;
4 lauro lapelių;
8 skiltelių česnako;
12 paprastųjų juodųjų pipirų.

Marinatui:

3,5 litrų vandens;
2 šaukštų druskos;
1 stiklinės cukraus;
250 gr. acto;
1 šaukšto citrinos rūgšties.

Paruošimas:

Stiklainius išgariname, į kiekvieną stiklainį įdedame po 1 krapo šakelę, gvazdikėlį, lauro lapelį, kvapųjį pipirą, po 2 skilteles česnako ir po 3 paprastuosius juoduosius pipirus, nuplautus agurkus ir pomidorus (skaniau maži).

Užverdame 3,5 litro vandens ir užpilame paruoštus stiklainius, pridengiame dangteliais ir palaikome 10 minučių. Tada nupilame vandenį į puodą, sudedame marinatui skirtus produktus, išmaišome ir užverdame. Užpilame paruoštu marinatu agurkėlius ir pamidorus ir uždarome dangteliais.

Skanaus.

Jolita

-----------------------------------------------------------------------

POMIDORAI BE ACTO

1 l vandens,
3 valg. šaukštai cukraus,
1 šaukštas druskos,
i kiekvieną stiklainiuką po skiltelę česnako.

Iš cukraus ir druskos išverdam sirupą ir jį atšaldom. Į litrinio (arba puslitrinio) stiklainio dugną dedam skiltelę česnako, per pusę perpjautus vidutinio dydžio raudonus pomidorus (gali būti tik vos vos paraudę) ir užpilam paruoštu atšaldytu sirupu. Stiklainius sterilizuojam 10-15 min.

Labai skanūs pomidorai, patariu išbandyti.

MARINUOTOS PAPRIKOS

5 stiklinės vandens,
2 kg išvalytų paprikų,
1 stiklinė 9% acto,
¾ stiklinės cukraus,
1 šaukštas medaus,
1 šaukštas druskos,
5 česnako skiltelės.

Išvalytas paprikas sudėti į stiklainiukus. Visus ingredientus išmaišyti ir pakaitinti iki virimo. Į verdantį mišinį įpilti 2 šaukštus aliejaus. Karštu mišiniu užpilti paprikas ir uždaryti dangteliais.

Dar vienas iš skanesnių ir mano mėgstamiausių receptų, tai

MARINUOTOS ŠPARAGINĖS PUPELĖS

2 l vandens,
125 ml 9% acto,
2 šaukštai druskos,
8 šaukštai cukraus,
krapų, lauro lapelių, pipirų žirneliais.

Pupeles nuplauti, supjaustyti ir vos vos apvirti vandenyje be druskos. Išvirti marinatą, juo užpilti apvirtas pupeles, dar pavirti apie 10 min. ir, supilsčius į nedidelius stiklainiukus, uždaryti.
Taip marinuotos šparaginės pupelės labai tinka prie mėsos patiekalų.

Laima L. (Ignalina)

-----------------------------------------------------------------------

Pjaustyti agurkai su šaltu marinatu

1 litro stiklainiui reikės: 1 vidut. dydžio svogūno griežinėliais, 12 griežinėlių morkų, 8 kvepiančiųjų pipirų žirnelių, krapų šakelių, 1-2 valg. šaukšo aliejaus.

Paruoštus agurkus supjaustome 0,5 cm griežinėliais ir sluoksniuojame su minėtais priedais. Aliejų pilame kai viskas susluoksniuota.

Marinatui: 1 litrui šalto vandens reikės 50 g druskos, 80 g cukraus, 150 ml obuolių acto 6%.

Viską gerai išmaišome ir pilame ant paruoštų agurkų, pridengiame dangteliais ir dedame į puodą užpildydami vandeniu iki kaklelio. Kaitiname kol temperatūra pasiekia 80 laipsnių ir dar prie tokios pat temperatūros pakaitiname apie 10 min. Agurkai turi truputį pagelsti. Stiklainius sandariai uždarome ir laikome vėsioje patalpoje

1 litro stiklainiui užpildyti marinato reikės maždaug 400ml.

Pabandykite, nenusivilsite. Skanaus!

Dalia

-----------------------------------------------------------------------

Pomidorų džemas su aštriosiomis paprikomis

Reikės:
1 kg pomidorų
2 aitriųjų paprikų
4-5 česnako skiltelės
1 kg cukraus
Žiupsnelis vanilinio cukraus

Paruošimas. Pirmiausia reikia nulupti pomidorus ( tai galima padaryti nuplikius juos karštu vandeniu), tada susmulkinti aitriąsias paprikas. Viską, t.y. visus ingridientus sudėti į puodą ir pavirti apie 8 min., verdant maišyti, nugriebti putas. Baigus virti, nukelti nuo viryklės. Galiausiai viską išpilstykite į sterilius stiklainius, uždarykite ir toliau laikykite šaltoje vietoje.

Skanaus! :)

Justina Filipovskytė

-----------------------------------------------------------------------

Saldus čili marmaledas „Ugnikalnio lava“

9 čili pipirai,
7 raudonosios paprikos
Maža imbiero šaknis
7 česnako skiltelės
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
700 g cukranendrių cukraus (tinka ir paprastas)
200 ml raudonojo vyno acto

Receptas tiems, kas mėgsta aštrų maistą, kvapą ir skonį. Tiems, kurie ne tik turi geriausią draugą, bet ir kiekvieną dieną yra kažkam geriausi draugai. Tiems, kurie dalinasi, o ne tik ima. Tiems, kurie moka džiaugtis kaip maži vaikai ir niekada/retai pasiduoda blogai nuotaikai. Tiems, kurie yra nutrūktgalviški ir pašėlę, iš gyvenimo ima viską, ką jis siūlo ir dar daugiau, mėgsta ekstremalius, naujus dalykus, kuriuos būtinai tą pačią minutę išbando. Tiems, kurie nesėdi vietoje, amžiniesiems keliautojams, turintiems svajonę pamatyti, ištyrinėti ir pažinti visą pasaulį, atrasti savo vietą pasaulyje, savo ugnikalnį. Ir ne tokiems drąsiems, bet niekada nenustojantiems saldžiai mėgautis kiekviena gyvenimo akimirka, kiekvienu kąsniu. Receptas – gyvenimo gurmanams.

Raudonąsias paprikas, čili pipirus, imbierą ir česnaką labai smulkiai supjaustyti. Sudėti viską į puodą, supilti pomidorus iš skardinės, supilti cukrų ir actą. Maišyti, kol užvirs. Gali atsirasti putų, jas su šaukštu nugriebti. Primažinti ugnį ir toliau kaitinti 40-50 minučių kartkartėm pamaišant.

Džemas turi būti lipnus, vientisas, tiek spalva, tiek konsistencija panašus į tirštą burbuliuojančią lavą, besiveržiančią iš kaitraus ugnikalnio:)

Šiek tiek palaukti, kol atvės, sudėti į pakaitintus stiklainiukus ir užkonservuoti. Laikyti sausoje tamsioje vietoje tol, kol užsigeisit ko nors tikrai pritrenkiančio ir alsuojančio karščiu:)

Labai tinka prie mėsos patiekalų kaip padažas, taip pat prie makaronų, ar tiesiog užsitepti ant juodos kvapnios duonos. Skanaus, nenusideginkit liežuvio!:)

P.S. Puiki šildanti dovana draugams Kalėdų proga, juk galite šiek tiek pameluoti, kad per atostogas buvote prie Vezuvijaus ugnikalnio ir atvežėte stiklainėlį lavos dovanų:)

Lukas

----------------------------------------------------------------------

www.DELFI.lt
 
53
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

Kvapieji pipirai – ir gomuriui pamaloninti, ir stresui malšinti

2014 rugpjūčio mėn. 21 d. 12:44
„Gero apetito!“ – kasdien girdimas palinkėjimas. Ši frazė, ištarta prieš mėgaujantis maistu, pagardintu kvapiaisiais pipirais, įgyja kiek kitokią reikšmę: kvapieji pipirai iš tiesų gerina apetitą ir skatina virškinimą. Kokį poveikį šis prieskonis turi sveikatai, kas lemia jų pikantišką aromatą ir įvairialypį skonį – į šiuos klausimus atsako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas.

„Mano geriausias konservavimo receptas“: traškūs konservuoti agurkėliai (12)

2014 rugpjūčio mėn. 21 d. 10:04
Pristatome receptą, kuris atsiųstas konkursui „Mano geriausias konservavimo receptas“. Pasidalinkite ir jūs geru receptu ir laimėkite puikius prizus!

Gurmaniška kelionė: kuo skrandžius pakerėjo Strasbūro pyragas (1)

2014 rugpjūčio mėn. 20 d. 00:01
Kalbų apie Prancūzijos kulinarines gėrybes turbūt niekada nepristigsime. Ši šalis yra Europos gastronomijos lyderė ir daug jos produktų bei tradicinių receptų yra įtraukta į nacionalinį Prancūzijos kulinarijos paveldą.

Vištienos kepsneliai su saulėje džiovintais pomidorais ir žirneliais (1)

2014 rugpjūčio mėn. 19 d. 11:21
Vištiena troškinama su saulėje džiovintų pomidorų padažu, raudonuoju vynu, česnaku ir saldžiais žirneliais. Patiekite su makaronais.

Kaip išsirinkti skanų melioną (8)

2014 rugpjūčio mėn. 17 d. 00:01
Pačiame melionų sezono įkarštyje šis sultingas ir gardus vaisius dažnai atsiduria ant kiekvieno iš mūsų stalo. Melionai skanūs savaime, svarbiausia neapsigauti išsirenkant, tačiau tai puikus produktas originaliems užkandžiams, salotoms ar desertams paruošti.