Reikės:

Apie 2, 5 kg sveriančios žąsies,
druskos ir šviežiai maltų pipirų,
10 obuolių,
1 ryšulėlio rozmarino,
1 arbatinio šaukštelio kapoto rozmarino lapelių,
1 svogūno,
450 ml sauso sidro,
2 valgomųjų šaukštų medaus,
25 gramų sviesto,
85 gramų cukraus.

Padažui reikės:

Žąsies kogalvių, išskyrus kepenis,
1 svogūno,
2 morkų,
2 valgomųjų šaukštų miltų,
750 ml vištienos sultinio,
750 ml sauso sidro,
1 lauro lapelio,
4 juodųjų pipirų grūdelių,
1 arbatinio šaukštelio pomidorų tyrės,
druskos ir šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

Nuplaukite žąsį po tekančiu vandeniu. Nusausinkite. Tada šakute subadykite visą paukštį. Įtrynę žąsies vidų druska bei šviežiai maltais pipirais, sudėkite 6 ketvirčiais supjaustytus obuolius, ryšelį rozmarino bei stambiais gabalais supjaustytus svogūnus. Ištrinkite žąsį druska ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių kepkite vieną paukščio pusę, tada jį apverskite ir 20 minučių kepkite kitą pusę.

Sumažinę orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių, apverskite žąsį ant nugaros ir apšlakstę ją ištekėjusiais riebalais, kepkite apie 1,5 valandos. Kas 20 minučių vis apšlakstykite paukštį išbėgusiais riebalais. Kai žąsis iškeps, pašlakstykite ją sidru ir aptepkite medumi. Tada dar pakepkite apie 5 – 7 minutes, kol paukštis gražiai pagels ir apskrus. Išimkite žąsį iš orkaitės ir palikite 20 minučių, kad atvėstų.

Gaminame padažą. Keptuvėje pakepinkite kogalvius, svogūnus ir morkas. Tada sudėkite miltus ir maišant pakepkite dar 3 – 4 minutes. Gautą masę sumaišykite su vištienos sultiniu. Supilkite sidrą ir viską užvirkite. Įdėkite lauro lapelį, pipirų grūdelius, pomidorų tyrę, druską bei šviežiai maltus pipirus, viską gerai išmaišykite ir užvirkite.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir dėkite cukrų. Maišydami kaitinkite cukrų, kol jis ims tirštėti. Tada užvirkite ir maišykite tol, kol masė pradės karamelizuotis – bus gražios gintarinės spalvos. Į karamelę dėkite ketvirčiais supjaustytus likusius obuolius.

Maišydami pavirkite, kad obuoliai suminkštėtų ir pasidengtų karamele. Karamelizuotus obuolius apibarstykite kapotais rozmarinais.

Patiekite žąsį su padažu bei karamelizuotais obuoliais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją