Iš Indijos kilęs kardamonas gausiai vartojamas Viduriniųjų rytų, Šiaurės Afrikos ir Skandinavijos virtuvėse. Žinomos trys šio prieskonio rūšys: žaliasis, juodasis ir Madagaskaro kardamonas.
Kardamonas
© Shutterstock nuotr.

Kardamonas dėl stipraus aromato ir skonio dažniausiai naudojamas patiekalams gardinti, tačiau gali būti naudojamas ir kaip vaistas natūraliojoje medicinoje.

Šviesiai žaliais aštraus ir saldaus skonio jo vaisiais aromatizuojami gėrimai ir saldieji patiekalai. Idealiai tinka vegetariškoms sriuboms. Kardamono dedama į padažus, bulvių mišraines, ryžius, troškintus vaisius. Karštiesiems patiekalams kardamoną dedame likus 5 min. iki baigdami gaminti. Stipraus kardamono aromato nepanaikina net aukšta temperatūra orkaitėje.

Kardamoną smulkinti patariama tik prieš pat naudojimą, kitaip jis praras savo savybes ir bus bevertis. Nemaltas laikosi labai ilgai – kelerius metus.

Kardamonas turi savybę šalinti toksinus.

Persivalgius ar sutrikus virškinimui padėti gali aromatinė arbata iš kardamono: trečdalis šaukštelio malto kardamono sėklų, tiek pat džiovinto imbiero ir du malti gvazdikėliai puodeliui vandens (200 ml).

Kardamonas gerai subalansuoja virškinimo sutrikimus vaikams, esant nerviniam pagrindui. Šiuo atveju kardamoną reiktų derinti su pankolio sėklomis. Tokios arbatos nerekomenduojama gerti esant skrandžio opoms.

Keletas sukramtytų kardamono sėklų yra nuostabus tonikas širdžiai.

Suteikia puikų burnos kvapą.

Kardamonas yra vokalistų palaima, nes jis padeda pagerinti balsą. Geriamas su pienu atpalaiduoja balso stygas.

Kardamonas turi kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko. Gamtinio cinko jame yra daugiau nei kituose prieskoniuose. Yra ir B grupės vitaminų – B1, B21, B3.

Kasdien suvalgę 4–5 sėkliukes kardamono su šaukšteliu medaus pagerinsite regėjimą, nervų sistemos veiklą ir apsaugosite organizmą nuo kenksmingų mikrobų.

Kardamonas mažina vandens ir gleivių kiekį organizme, todėl jo galima dėti kepant vaisius, ypač kriaušes. Puikus receptas, padedantis valyti gleives iš bronchų ir plaučių: pašaliname kietos kriaušės sėkliukes, farširuojame medumi, sumaišytu su maltomis kardamono sėklomis, ir kepame.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Neseniai po rekonstrukcijos atidarytoje „Maximoje“ – sujudimas: evakuojami pirkėjai (136)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Artėja visiškas Saulės užtemimas: kaip į tai reaguos gyvybė Žemėje (47)

Veikiausiai girdėjote, kad rugpjūčio 21 dieną įvyks Saulės užtemimas. Tūkstančiai žmonių...

Šią savaitę orai nelepins: skėčio reikės beveik kasdien

Šią savaitę skėčių beveik nepaleisime iš rankų, ypač savaitės pradžioje. Antroje savaitės...

Vilniaus oro uosto tako remontas – tik pradžia (25)

Laiku baigtas Vilniaus oro uosto tako remontas buvo tik pradžia – per artimiausius kelerius metus...

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (1147)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Šešis ne savo vaikus auginanti moteris: dabar apsisukti ir išeiti negaliu (6)

Pasibeldus į vieno iš „ SOS vaikų kaimo “ namelio duris, pirmasis mane lojimu pasitinka prie...

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (324)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (33)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Ar žinote, kuo gali baigtis per trumpos atostogos? (3)

Sakoma, dar­­bas iš bež­džio­nės pa­da­rė žmo­gų. O ką dar­bas be po­il­sio...

6 stiliaus patarimai moterims su didele krūtine (14)

Bičiulės su mažesne krūtine kas kartą varto akis, kai skundžiatės savo apvaliomis formomis? Jos...