Kalėdų stalo gardėsiai. Salotos

 (69)
Salotos
Salotos
© Corbis/Scanpix

Gausiai nukrautas šventinis stalas visuomet grasina apsivalgymu, todėl šeimininkei tenka apdairiai pasirūpinti ir lengvomis, bet gardžiomis salotomis. Gal turite ypatingą šventinį salotų receptą? Siųskite ir laimėkite puikų "Saldvos" prieskonių rinkinį!

--------------------------------------------------------------------

SKAITYTOJŲ RECEPTAI

---------------------------------------------------------------------

Salotos "Vėžliukas"

Reikės:

1 avokado,
saujelės šaldytų žirnelių,
4 morkų,
2 bulvių,
150 g lašišų filė,
1 virto kiaušinio,
šaukšto dirbtinių raudonųjų ikrų,
1 raudonojo svogūno,
majonezo,
maltų juodųjų pipirų,
citrinų sulčių.

Avokadą nulupame, pašaliname kauliuką, minkštimą supjaustome nedideliais kubeliais ir apšlakstome citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

Morkas ir bulves gerai nušveičiame šepetėliu po tekančiu vandeniu, išverdame, atvėsiname, nulupame ir supjaustome nedideliais kubeliais.

Žirnelius atšildome, nuvarviname. Lašišų file supjaustome nedideliais gabalėliais.

Visas daržoves sumetame į dubenį, sumaišome su ikrais. Pagal skonį pasūdome, pagardiname pipirais.

Ant lėkštės iš gautų salotų suformuojame vėžliuko figūrėlę, viršų aptepame majonezu, papuošiame raudonojo svogūno griežinėliais, iš virto kiaušinio pridedame vėžliukui galvutę. Skanaus:)

Rima Vaniarchina

-----------------------------------------------------------------------

Pupelių salotos

2 smulkiai pjaustyti marinuoti agurkai,
2 virtos morkos,
200 g virtų pupelių,
smulkiai pjaustytas svogūnas,
pipirų,
majonezo.

Svogūną pakepinti kartu su morkomis ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Skanaus.

Almis Sliosoras

-----------------------------------------------------------------------

Kalėdinis silkės rolmopsas

Reikės: 4 išdarinėtų silkių puselių, 3 didelių svogūnų galvų, razinų, 3 šaukštų cukraus.

Silkę (jei sūri, išmirkyti šaltame vandenyje), svogūnus supjaustyti griežinėliais, razinas, iš vakaro pamerkti į vandenį.

Į keptuvę suberti cukrų, po arbatinį šaukštelį vandens ir aliejaus. Nuolat maišyti. Kai cukrus ištirps, suberti svogūnus ir razinas.
Apkepinti, atšalusią masę dėti į silkę, susukti į ritinėlį, persmeigti dantų krapštuku. Papuošti citrinos riekelėmis. Tikrai labai skanu.

R.

-----------------------------------------------------------------------

Salotos “Mango Salsa”

Ingredientai:

1 prinokęs mango, nuluptas ir supjaustytas mažais kubeliais,
1 didesnis pomidoras, supjaustytas mažais kubeliais,
1 geltona paprika, supjaustyta mažais kubeliais,
pusė vidutinio dydžio raudonojo svogūno, smulkiai susmulkinto,
1 čili pipiras, supjaustytas griežinėliais (jei nemėgstate aštriai, išimti sėklas ir sėklalizdžius),
1 valgomas šaukštas sukapotų šviežių kalendros lapelių,
2 valgomieji šaukštai žaliosios citrinos sulčių,
1 valgomas šaukštas žuvų padažo (jei neturite, žiupsnelis druskos),
1 valgomas šaukštas cukraus,
pusė arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Inde gerai sumaišyti visus ingredientus ir patiekti.

Agnė

--------------------------------------------------------------------

Pomidorai su mocarela

Reikės: pomidorų, mocarelos, alyvuogių aliejaus, alyvuogių, šviežių bazilikų, druskos, pipirų.

Gaminimas: Pomidorus ir sūrį supjaustyti 0,5 cm storio riekutėmis ir surikiuoti ant lėkštės. Viską pabarstyti druska ir pipirais, papuošti plėšytais bazilikų lapeliais, alyvuogėmis, pašlakstykime alyvuogių aliejumi.

Skanaus.

Inesa

----------------------------------------------------------------------

Krabų salotos su traškučiais

Mums reikės:

krabų lazdelės (200 g.)

ryžiai (100 g.)

kiaušiniai (5 vnt.)

kukurūzai (140 g.)

traškučiai (pusė pakelio)

majonezas

Krabų lazdeles, virtus kiaušinius supjaustome kubeliais. Visus ingridientus dedame sluoksniais. Pjaustytos krabų lazdelės, pjaustyti kiaušiniai, virti ryžiai, sutrinti traškučiai viską pertepame majonezu, tada vėl dedame krabų lazdeles, kiaušinius, beriame kukurūzus, ant viršaus užtepame majonezu ir viršų pabarstome sutrintais traškučiais. Papuošti galima ir kukurūzais. SKANAUS :)

Renata

----------------------------------------------------------------------

Burokėlių mišrainė su lęšiais

Turbūt kiekvienuose namuose žiemos švenčių proga ant stalo dedama mišrainė su burokėliais. Bent jau mano tėvų namuose burokėlių mišrainė daroma su pupelėmis, kurios man yra šiek tiek sprangokos, ir raugintais agurkėliais, kurie suteikia patiekalui malonios rūgštelės. O šiemet aš siūlau šiek tiek kitokį, bet nei kiek ne prastesnį, variantą :).

Mišrainei reikės:

2 nedidelių burokėlių,
250 g žaliųjų lęšių,
4 – 5 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
žiupsnelio druskos,
šlakelio aliejaus,
šlakelio balzamiko acto.

Burokėlius išverdame, ataušiname ir supjaustome kubeliais. Lęšius išverdame ir taip pat ataušiname. Susmulkintus pomidorus sumaišome su burokėliais ir lęšiais. Viską pabarstome druska ir pašlakstome aliejumi bei balzamiko actu.

Skanaus ir gražių artėjančių švenčių!

Žydrūnė

------------------------------------------------------------------

Rūkytos žuvies putėsiai (užkandėlė)

200 g karšto rūkymo žuvies (jūros lydeka, skumbrė arba lašiša)
200 g grietinės (neriebios)
200 g grietinėlės
250 g sluoksniuotos bemielės tešlos
Pipirų, druskos, krapų pagal skonį.

Blenderiu suplakti rūkytą žuvį su grietine, druska, pipirais. Grietinėlę išplakti su plaktuvu iki standžios konsistencijos. Į išplaktą grietinėlę atsargiai sudėti ir išmaišyti išsuktą blenderiu žuvį su grietine ir krapus.

Sluoksniuotą tešlą supjaustyti norimos formos figūrėlėmis ir iškepti. Ant ataušusių pyragėlių tepti žuvies putėsius.

Putėsius galite tepti ir ant juodos duonos, skrudintos baltos duonos. Galite iškepti krepšelius ir juos pridėti putėsių. Tai puiki užkanda laukiant svečių.

Almina

---------------------------------------------------------------------

Salotos su karšta kalakutiena

Jums reikės (6 porcijoms):

- 0,5 kg kalakutienos krūtinėlės;
- salotų;
- pomidorų;
- ridikėlių;
- brokolių;
- svogūnų laiškų;
- saulėgrąžų;
- alyvuogių aliejaus.

Kalakutieną supjaustyti nedideliais gabaliukais, apibarstyti prieskoniais ir palikti pusvalandžiui, kad pasimarinuotų.

Brokolius supjaustyti ir porą kartų nuplikyti verdančiu vandeniu.
Likusias daržoves supjaustyti ir gražiai sudėti į lėkštę.

Kalakutieną iškepti. Saulėgrąžas sudėti į keptuvę, baigiant kepti kalakutienai, ir šiek tiek pakepinti.

Kalakutieną su saulėgrąžomis dėti ant salotų. Šiek tiek apšlakstyti aliejumi ir prieskoniais.

Skanaus!

Sigita

--------------------------------------------------------------------

Sesės salotos

200 g varškės
Pekino kopūstas
Mažas pakelis krabų lazdelių
trys šaukštai majonezo
keletas griežinėlių lašišos file
svogūnų laiškų mažas pundelis
žiupsnelis rozmarino

Gaminame: Sumaišome varškę, svogūnų laiškus, krabų lazdeles, majonezą, rozmariną, pagal skonį galima įberti druskos. Sudedame į Pekino kopūsto išpjaustytas geldeles įdarą. Uždedame lašišos griežinėlius ir SKANAUS :)

Rita

-------------------------------------------------------------------------

Vištienos salotos su migdolais

Taip galima pateikti bent kokias salotas, kurios dera su riešutais.

Salotoms naudojau:

rūkytą, smulkintą vištieną,
smulkintą porą,
virtas ir sutarkuotas bulves,
virtas tarkuotas morkas,
virtus ir sutarkuotus kiaušinius,
marinuotus ir sutarkuotus agurkus.

Viską dedame sluoksniais, majonezu sutepame kiekvieną sluoksnį.
Ant lėkštės formuojame kankorėžių formas, sutepame majonezu ir papuošiame migdolų riešutais.

Lašišos sluoksniuota mišrainė

Produktai:

lašiša šalto rūkymo
virtos bulvės
virtom morkos
virti kiaušiniai
marinuoti agurkai
majonezas

Bulvės,morkas,kiaušinius ir agurkus sutarkuojame.Agurkus nuspaudžiame.
Dedame viską sluoksniai į salotų formą,kiekvieną sluoksnį sutepame majonezu.

Leidžiame pastovėti. Atsargiai nuimame formą.

Galina

-----------------------------------------------------------------------

Lašišų salotos

100 g rūkytos lašišos filė;
100 g virtų bulvių;
15 g laiškinio svogūno;
3 skiltelės citrinos;
30 g neriebios grietinės;
druska, pipirai pagal skonį.


Bulvės supjaustomos kubeliais ir išverdamos, sumaišomos su grietine, pagardinamos druska, pipirais. Bulvės dedamos į lėkštę ir apsukama rūkyta lašiša, pabarstoma smulkintu laiškiniu svogūnu ir papuošiama citrina. Skanaus!

Tuno carpaccio

100 g šviežio tuno,
Sauja gražgarstės salotų,
3 klementinai,
20 g šviežių salotų ūglių,
20 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių,
druska pagal skonį,

Užpilui: 20 ml sakės, 20 ml sojos padažo, 10 g vasabi, 20 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių.

Tunas pakepinamas įkaitintoje keptuvėje iš visų pusių ne ilgiau kaip 30 sekundžių, ataušinamas ir supjaustomas plonais griežinėliais.

Gražgarstės salotos apšlakstomos citrinų sultimis ir pagardinamos druska, klementinus nulupti ir išdalinus skiltelėmis nulupti odeles, sumaišyti užpilo ingredientus. Gražgarstės salotos šlakstomos citrinų sultimis, gardinamos druska ir skleidžiamos ant lėkštės, ant jų dedamos plonai supjaustytos tuno riekelės ant viršaus dedami klementinų segmentai, šlakstome užpilu ir puošiame salotų ūgliukais. Skanaus!

Gražgarstės ir mocarelos salotos

100 g gražgarstės;
100 g šviežios mocarelos;
40 g džiovintų vyšninų pomidorų;
30 ml pesto padažo;

Užpilui: 30 ml balzamiko acto, 15 g švelnių garstyčių, švelnių garstyčių, 30 ml alyvuogių aliejaus.

Sumaišomas balzamiko actas su garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi, šlakstomos gražgarstės salotos ir dedamos į lėkštę, šalia dedame griežinėliais supjaustyta mocarelą, šlakstome pesto padažu ir puošiame džiovintais pomidorais. Skanaus!!!

Evaldas Ž.

---------------------------------------------------------------------

www.DELFI.lt
 
69
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

Kaunietis kulinaras atskleidė, kokias klaidas darome virtuvėje + 3 originalūs receptai! (23)

2014 liepos mėn. 26 d. 00:01
Kaunietis kulinaras atskleidė, kokias klaidas darome virtuvėje
Ievos Jonelytės – Arlauskienės nuotr.
Bohemiškame Kauno Žaliakalnio rajone užaugęs 20-metis kulinaras Paulius Strasevičius jau gali pasigirti populiariu maisto tinklaraščiu „Kitchen Obsession“, gausybe originalių receptų bei netrukus pasirodysiančia kulinarijos knyga. „Esu pamišęs dėl kulinarijos. Nuolatinis noras tobulėti ir sukurti naujus skonius verčia mane nesustoti ir judėti tik pirmyn“, - pokalbį pradeda pašnekovas.

Greitai paruošiama gardi sriuba su pomidorais ir krevetėmis (11)

2014 liepos mėn. 25 d. 00:01
Jūros gerybių sriuba su pomidorais yra labai skanus ir greitai paruošiamas patiekalas. Be to, tai puiki vitaminų ir mikroelementų dozė mūsų organizmui.

Įvairiaskonė vynuogė chardonnay

2014 liepos mėn. 25 d. 00:01
Per karščius dairomės ko nors lengvesnio. Juk gyvenimas neapsiriboja visuomeninėmis problemomis ir politikos vingiais. Atsikvėpkime ir pasidžiaukime gražia pasaulio įvairove. Skoniais, spalvomis, kvapais.

Naminiai pieniški ledai (11)

2014 liepos mėn. 24 d. 00:01

Kaip išsirinkti saldų ir prinokusį arbūzą? (30)

2014 liepos mėn. 23 d. 18:39
Karštomis vasaros dienomis dažnas mėgstame gaivintis šaltais ir sultingais arbūzais. Ši didžiulė uoga ne tik atgaivina, tačiau kartu mūsų organizmui suteikia naudingų medžiagų. Dėl šios priežasties gerų žodžių arbūzams negaili ir mitybos specialistai. Todėl verta žinoti, kaip arbūzą tinkamai išsirinkti, o išsirinkus – juo mėgautis saikingai.