Siūlome keletą kalėdinių pyragų receptų. Nepatingėkite nudžiuginti šeimą savo iškeptu pyragu - jis suteiks šilumos jūsų namams ir sukurs ypatingą Kalėdų nuotaiką.
Pyragas
© Corbis/Scanpix
Varškės pyragas

Pyragui reikės:

250 g sviesto,
250 g cukraus ,
4 kiaušinių ,
2 šaukštų romo ,
tarkuotos citrinos žievelės,
125 g manų kruopų,
1 pakelio kepimo miltelių ,
1 pakelio vanilinio pudingo miltelių ,
750 g liesos varškės ,
žiupsnelio druskos.

Išardomos skardos dugnas išklokite kepimo popieriumi arba folija, arba ištepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis. Orkaitę įkaitinkite iki 175°C.

Kambario temperatūros sviestą sukite mediniu šaukštu tol, kol taps purus. Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite, po vieną gerai išsukant (kad pasidarytų vientisa masė ir neliktų atskirų kruopelių) sudėkite kiaušinių trynius, supilkite romą ir suberkite tarkuotą citrinos žievelę. Gerai viską sumaišykite, suberkite su kepimo ir pudingo milteliais sumaišytas manų kruopas ir rūpestingai įsukite varškę. Pabaigoje atsargiai dalimis įmaišykite stangriai išplaktus kiaušinių baltymus.

Tešlą sukrėskite į skardą, išlyginkite ir įdėkite į karštą orkaitę ant apatinio įtvaro. Pyragas kepa maždaug l valandą, kol tamsokai pagelsta.

Iškepusį pyragą trumpai palaikykite skardoje, išverskite ant grotelių ir, nuėmę popierių, perverskite ant padėklo.

Bretonų sviestinis pyragas

250 g sviesto,
250 g cukraus ,
250 g sviesto,
4 kiaušiniai,
1 kiaušinio trynys,
2 šaukštai pieno arba grietinėlės.

Orkaitė įkaitinama iki 175°. Kepimo skarda ištepama riebalais ir pabarstoma miltais. Į dubenį sudedamas mažais gabaliukais supjaustytas sviestas, kiaušiniai, suberiami miltai ir cukrus. Išminkoma tampri tešla.

Tešla sukrečiama į skardą, jos paviršius išlyginamas, paskui šakute išraižomi įvairūs raštai.

Kiaušinio trynys suplakamas su pienu arba grietinėle. Juo apteptas pyragas pašaunamas į karštą orkaitę ant apatinio įtvaro ir kepamas maždaug l valandą, kol gražiai tamsokai pagelsta. Iškepęs trumpai palaikomas skardoje, išimamas ir padedamas aušti ant grotelių. Sandariai laikomas būna skanus 1-2 savaites.

Bremeno vaisių pyragas

100 g cukatų,
125 g nuvalytų migdolų,
400 g įvairių razinų,
150 ml romo ,
1 kg miltų,
100 g šviežių mielių,
175 g cukraus,
250 ml pieno,
430 sviesto,
Po žiupsnelį druskos, maltų kardamonų, gvazdikėlių ir kvepiančiųjų pipirų ,
tarkuota citrinos žievelė.

Smulkiai sukapokite cukatas ir migdolus. Viską kartu su razinomis užpilkite romu ir palikite per naktį prisitraukti.

Miltus supilkite į didelį dubenį. Viduryje įspauskite duobutę ir sutrupinkite mieles, užberkite jas šaukštu cukraus, užpilkite vasarošilčiu pienu ir išmaišykite. Uždenkite švariu rankšluosčiu ir kildinkite maždaug 30 minučių.

Į tešlą sudėkite likusį cukrų, 400 g smulkiai supjaustyto sviesto ir visus prieskonius ir gerai išminkykite, kad atšoktų nuo dubens kraštų. Tešlą uždenkite ir vėl kildinkite valandą. Paskui į tešlą įminkykite suminkštėjusius vaisius.

Kepimo skardą ištepkite riebalais. Ant plonai miltais pabarstytos lentos padarykite pailgą kepaliuką, įdėkite jį į skardą, uždenkite ir dar kartą kildinkite kokią valandą.

Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Pyragą kepkite ant apatinio karštos orkaitės įtvaro maždaug l valandą, kol gelsvai aprunda. Iškepusį Bremeno vaisių pyragą aptepkite ištirpintu likusiu sviestu ir ataušinkite.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Artėjančio rudens prognozė: šalnos ir šalčiai – dar rugsėjį (43)

Rugsėjį jau galime sulaukti šalnų ir šalčių, tiesa, bent sniego tikimybė, laimei, išlieka...

T. Janonis. „Valstiečiai“, apsidairykite, kas vyksta jums už nugaros (14)

Valdantiesiems šokinėjant iš laimės, kad pavyko pradėti urėdijų reformą, urėdai laiko...

Po sproginėjančių baterijų skandalo grįžta „Samsung Note“ gyvai nuo 18 val.

Trečiadienio vakarą JAV, Niujorke, bus pristatytas naujausias „Samsung“ telefonas, tai...

Lietuviai vėl atakuoja Kremliaus propagandos ruporus: priminė Rusijai nemalonius faktus (472)

Rugpjūčio 23-oji Lietuvoje minima kaip Juodojo kaspino diena , prisimenant 1939 m. rugpjūčio...

ES piliečiai Jungtinėje Karalystėje priblokšti: gavo įspėjimą apie deportaciją (21)

Aukštas pareigas užimanti Londono Queen Mary universiteto istorikė Dr. Eva Johanna Holmberg...

Prezidento rinkimai: centro dešinėje prognozuojama tikra mėsmalė (31)

Centro dešinėje, kuriai sąlyginai galima priskirti liberalių ir konservatyvių politinių jėgų...

A. Užkalnis. Baikime beprotybę dėl mokyklų (159)

Jūs tik pažiūrėkite, kas darosi kiekvienais metais šalyje, artėjant rugsėjo pirmajai. Ant...

Kelionių planuotojai įspėja apie esminius „Wizzair“ pasikeitimus (21)

Pigių skrydžių bendrovei „ Wizzair “ nuo rugpjūčio 15 d. pakeitus savo taisykles, vien tik...

Kirpėjos verdiktas: po atostogų neprižiūrėtus plaukus teks nurėžti

Maloniai šildanti saulė , plaukus kedenantis lengvas vėjas, maudynės atviruose vandens...

Gydytojas rezidentas atvirai: kas paverčia gydytojus cinikais, ligoniais ir emigrantais (77)

Tai yra atviras laiškas, skirtas Lietuvos visuomenei, Kauno gyventojams, LR Vyriausybei ir Sveikatos...