Kalėdinis pyragas

Mano kalėdiniai pyragai jau senokai paslėpti, jie tyliai laukia Kalėdų ryto...

1 kg ir 200 g įvairių džiovintų vaisių; spanguolių, abrikosų, razinų, ananasų, greipfrutų, papajų.
225 g sviesto
200 g cukraus
4 kiaušiniai
350 g miltų
2 a.š kepimo miltelių
1 citrinos nutarkuota žievelė
1 apelsino nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys
300 g riešutų, dėjau 150 g kokoso ir 150 g žemės riešutų
300 ml brendžio.

Visus džiovintus vaisius supjaustyti kubeliais, sudėti riešutus, užpilti brendžiu, išmaišyti ir palikti per naktį.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, mušti po vieną kiaušinius vis išplakant. Sudedame nutarkuotas žieveles ir supilame išspaustas apelsino sultis, gerai išmaišome. Sudedame persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišome. Sudedame džiovintus vaisius ir viską išmaišome. Kekso formas išklojame kepimo popierium, supilame tešlą ir kepame apie 1h 30 min, 160c orkaitėj.

Kepant pyragą namai prisipildo nuostabaus kvapo... kvepia šventėmis...
Iškepusį pyragą atvėsinti. Atvėsusį pyragą suvynioti į kepimo popierių ir į foliją, paslėpti ir laukti stebuklingo ryto...
Pyragą reikėtų išsikepti bent prieš mėnesį..

Jolanta M.

*****************

Pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais

Reikės:

250 g miltų
100 g cukraus
200 g sviesto
4 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
200 g džiovintų vaisių ir riešutų
cukraus pudros ir kakavos apibarstymui

Gaminimas:

Džiovintus vaisius supjaustyti gabaliukais. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki putų, suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus, supilti ištirpintą sviestą, džiovintus vaisius, riešutus. Sudėti į kepimo indą ir kepti 35-45 minutes 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Atvėsusį apibarstyti cukraus pudra ir kakava.

Krepšeliai "Skanumėlis" su pudingu

Reikės:

Vanilinis pudingas - 1 pakelis
Pienas - 500 ml
Bananas - 1 vnt.
Persikas - 1 vnt.
Krepšeliai iš tešlos
Gabaliukas šokolado

Gaminimas:

Pudingą paruošti pagal instrukciją ant pakuotės, panaudojus šiek tiek mažiau pieno nei reikia, kad kremas gautųsi tirštesnis. Kiek atvėsusį įdėti į krepšelius. Bananą ir persiką supjaustyti. Jais papuošti viršų. Gale pabarstyti šokolado drožlėmis. Labai greita ir labai skanu, bei lengva!

Olia K.

*****************

Imbierinio namelio receptas

150 g miltų
1/4 arbatinio šaukštelio sodos (nudeginti su actu)
Žiupsnelis druskos
1 arbatinis šaukštelis malto imbiero (vaikams dažniausiai nepatinka,galima ir nedėti)
1 arbatinis šaukštelis cinamono
5 valgomus šaukštus (sviesto supjaustyto gabaliukais)
100 g cukraus
2 valgomus šaukštus dirbtinio medaus
1 kiaušinio baltymas (išplakti)

Gamybos procesas:

Supilti kartu miltus, soda, druska, prieskonius. Sudėti sviestą ir kartu sutrinti, kad gautųsi trupiniai.

Atskirai sumaišytus cukrų, medų ir baltymą sudėti į pagrindinę tešlą ir viską išminkyti, palaikyti šaltai 30 min. Ir galima lipdyti.

Jei tešla limpa prie ranku tiesiog įdėti miltų, tešla turi būti pakankamai kieta.

Vienam namui reikia dviejų porcijų tešlos.

Tešlą iškočioti ant kepimo popieriaus ir dėti i skardą kepti, po maždaug 10 min. ištraukti ir uždėjus popierinio namelio trafaretus išpjauti tešlą ir toliau kepti, kol paruduos. Į namo langus galima įberti sudaužyto ledinuko saldainio, gausis stikliniai langai.

Verdančiame vandenyje įdėti indelį su juodu šokoladu, kai jis išsilydys tepti ir klijuoti namelio sienas. Palaikyti šaltai kol sustings ir sutvirtės, o tada jau pasijungus kalėdines dainas pradedam puošti namelį.

Glajus:

1 kiaušinio baltymą suplakti iki putų pridedant po truputį 100 g cukraus.

Namelio puošyba kiekvienos šeimininkės vaizduotės galioje.

Rimantė B.

**************

Šimtalapis

Ingredientai:

1 kg miltų
50 g mielių
250 g pieno
5 kiaušiniai
1,5 stiklinės aguonų
stiklinė razinų
cukrus lakštams pabarstyti
400 g sviesto lakštams aptepti


Mielės pakildinamos truputyje pieno su cukrumi. Į šiltą pieną su išplaktais jame kiaušiniais suberiami miltai, supilamos pakildintos mielės ir smarkiai minkoma ne mažiau pusvalandžio. Tešla padalijama į šešias dalis, nekeičiant paskutinės minkymo krypties. Iš kiekvieno gabalo padaromas paplotėlis, aptepamas ištirpintu sviestu ir uždengiamas pergamentiniu popieriumi, kad nedžiūtų. Šiltai kildinama valandą.

Imamas vienas paplotėlis, truputį pakočiojamas, nekeičiant krypties, ir rankomis atsargiai tampomas, kol pasidarys popieriaus plonumo. Ištampytas lakštas tiesiamas ant lentos, labai plonai aptepamas ištirpintu sviestu, apibarstomas trupučiu cukraus. Tuomet imamas kitas tešlos paplotėlis, truputį pakočiojamas, ištampomas, aptepamas ir dedamas ant pirmojo. Taip paruošiami visi 6 paploteliai.

Paskutinį uždėjus, aptepus sviestu ir apibarsčius cukrumi, gražiai visi kartu apipjaunami apvaliai. Tuomet ant vieno krašto suberiamos nuplikytos ir sumaltos aguonos (viena linija). Aguonos užplikomos verdančiu vandeniu, pusvalandį palaikomos, paskui pro dvigubą marlę nusunkiamos, mėsmale sumalamos arba sutrinamos.

Visas likęs tešlos plotas apibarstomas razinomis ir, pradedant nuo krašto, kur sudėtos aguonos, tešlos lakštai vyniojami voleliu. Iš jo daromas žiedas arba pasaga, 1-1,5 val. laikoma šiltai, paskui kepama vidutinio karštumo orkaitėje apie valandą. Ataušinama formoje. Išimtas iš formos apsijojamas miltiniu cukrumi.

Rimantas K.

***************

Kalediniai sausainiai

Ingredientai:

200 g sviesto
~ 350 g miltų
žiupsnelis druskos
150 g cukraus pudros
2 kiaušiniai
šaukštelis vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:

Šaltą sviestą sutarkuojame burokine tarka vidury stalo.
Aplink rateliu paskleidžiame miltus. Pabarstome druska.
Miltus verčiame ant sviesto ir lengvai apminkome. Suformuojame kažką panašaus į šuliniuką.

Įmušamas 1 kiaušinis.
Vėl minkome. Maždaug apminkius, dedame cukraus pudrą. Ten pat keliauja vanilinis cukrus.

Viskas galutinai suminkoma. Jei trūksta miltų, galite drąsiai pridėti, kol tešla nebelips prie rankų.

Įvyniojame į maistinę plėvelę ir - į šaldytuvą, bent valandai.
Įjungti orkaitę apie 180 - 200 laipsnių. Išėmus tešlą - iškočioti.
Dabar galite leisti pasireikšti savo kūrybiškumui.
Beje, kepame apie 10 min., aš kepiau apie 8 min.

Virginija V.

************

Nuostabaus skonio varškės pyragas su vyšniomis

tešlai reikės:

1 stiklinė miltų
1 stiklinė cukraus
3 kiaušiniai
100ml pieno
1,5 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
vanilinio cukraus

varškės kremui:

200g varškės
1 kiaušinis
4 šaukštai cukraus
vanilinio cukraus

papuošimui:

pusė stiklinės vyšnių arba kitų uogų(aš naudoju šviežias, bet galima ir šaldytas)

gaminimas:

kiaušinius išplakti su cukrumi, dėti vanilinį cukrų, kepimo miltelius, pieną ir viską gerai išmaišyti. Po truputėlį berti miltus ir maišyti, kol tešla bus vientisa.

Varškę ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinį, suberiame vanilinį cukrų. Viską plakame kol varškė pasidaro kreminės konsistencijos.
Paruoštą tešlą dedame į kepimo indą, ant viršaus užtepame varškės kremą ir išdėliojame vyšnias. Pašauname į 180C orkaitę apie 30 min. Skanaus!

Gintarė B.

*****************
Kalėdinis namelis

Receptas:

450 g miltų
150 g „Dansukker“ cukranendrių cukrus „Demerara“
100 g margarino kepiniams arba sviesto
2 kiaušiniai
100 g medaus
2 šaukšteliai gesintos sodos(gesintos actu)
Prieskonių meduoliams

Dubenėlyje pašildom medų, margariną, cukrų, prieskonius. Neužkaitinti, bet svarbu, kad ištirptų margarinas.

Į kitą dubenį persijoti miltus, įmušti kiaušinius, supilti medaus-prieskonių masę, gesintą sodą ir suminkyti tešlą. Minkome rankomis, jei limpa prie rankų, dar įdėti miltų. Bet nedaryti labai kietos tešlos. Turi buti maloniai minkšta.

Tada jau galima kočioti apie 7mm ir pjaustome namo sienas, stogą, ir kitas likusias dalis dedame į 150-160 laipsnių orkaitę apie 10 min., kol gražiai pagels.

Pasidarom glajų: 1 baltymas, 150 g. cukraus pudros, citrinos sulčių. Jei gaunasi skystas, dar dėti cukraus pudros, kad gautųsi gana tirštas. Tada glajų dedu į švirkštą. Piešiame ant iškeptų meduoliukų. Paliekame išdžiūti. Tada sulipdome su ta pačia mase namo sienas ir džiaugiamės savo nameliu :)

Rasa Ž.

*****************

Siunčiu jums savo skaniausių kalėdinių sausainių receptą, kurių prisikepu prieš šventes daug, jie puikiai tinka dovanoms, nes yra gražūs ir labai skanūs. Iškeptus sausainius reikia laikyti metalinėse ar kitokiose dėžutėse kur vėsiau ir yra skaniausi bent porą dienų pastovėję. Tešlą visada darau iš dvigubos normos ir iš vakaro, o kitą dieną jau kepu.

SKANIEJI MIGDOLINIAI SAUSAINIAI

200 g miltų,
100 g cukraus,
100-150 g kambario temperatūros sviesto,
pakelis vanilinio cukraus,
2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių,
kiaušinis,
abrikosų džemo,
migdolų drožlių,
šokoladinio glajaus arba šokolado.

Sumaišyti sausus produktus, įpjaustyti minkštą sviestą, dėti trynį (baltymą atsidėti, reikės vėliau), suminkyti tešlą ir dėti ją į šaldytuvą valandai ar parai. Iškočioti plonai tešlą per plėvelę, kad nekibtų prie kočėlo, (reikės pjaustyti 1,5×7cm juostelėmis), atsimatuot kiek reikės, gausis juostelių ir išpjauti kvadratą, aptepti plaktu baltymu, uždėti migdolų drožlių paspausti ir sapjaustyti vienodom juostelėm (greitesnis būdas tešlą storiau iškočioti ir sausainius išspausti su formele, aptepti baltymu ir uždėti migdolų), atsargiai perdėti į skardą su kepimo popieriumi.

Kepti įkaitintoje 180°C orkaitėje 7-15 min. priklausomai nuo sausainių dydžio. Iškepusius atvėsinti, pertepti su džemu, palaukti kol sukibs, tada pamirkyti galiukus į glajų ar tirpintą šokoladą, palaukti kol sustings.

Laima M.

***********

Aguonų tortas su baltu šokoladu

Nurodytas produktų kiekis skirtas 16 cm torto kepimo formai. Originalus receptas yra aguonele.blogspot.com. Aš jį šiek tiek koregavau pagal save.

Reikės:

3 kiaušinių
75 g cukraus pudros
125 g aguonų
1 a. š. kukurūzų krakmolo
60 g miltų
1/2 a. š. kepimo miltelių
150 g baltojo šokolado
300 g plakamosios grietinėlės
1 ar du apelsinai (priklauso nuo jų dydžio)
1 a. š. vanilės ekstrakto

Grietinėlę išimti iš šaldytuvo ir palikti, kad nebūtų labai šalta.
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus plakti, kol suputos.

Toliau plakant po truputį suberti cukraus pudrą ir plakti kol baltymai taps standūs. Vis dar plakant po vieną sudėti trynius ir paplakti kol tryniai išsimaišys su baltymais.
Orkaitę įkaitinti iki 180 C laipsnių.

Miltus, krakmolą, kepimo miltelius sumaišyti ir įsijoti į išplaktus kiaušinius. Neskubant, baltymus keliant iš apačios į viršų išmaišyti. Suberti aguonas, išmaišyti. Ilgai nemaišyti, tik tol kol viskas išsimaišo.

Torto formos apačią iškloti kepimo popieriumi. Supilti biskvito masę ir dėti kepti. Kepti apie 30 - 45 min. Patikrinti ar iškepęs mediniu iešmeliu, jeigu iešmelis neaplipęs tešla - biskvitas iškepė.

Iškepusį biskvitą išimti iš orkaitės ir su visa forma (dugnu į apačią) mesti iš 60 cm aukščio ant žemės. Taip taip, mes ant žemės. Palikti biskvitą, kad atauštų.

Ant garų vonelės ištirpinti baltą šokoladą. Kai ištirps nuimti nuo garų vonelės, kad nebūtų karštas. Kai šokoladas pravės, pradėti plakti grietinėlę. Kai grietinėlę pradeda tirštėti, plakant pamažu pradėti pilti šokoladą. Plakti kol grietinėlė taps standi ir neskysta.

Kadangi šokoladas yra jautrus temperatūrų pokyčiams, kremas iškarto gali neišsiplakti. Tuomet jį reikia pašildyti ir vėl pabandyti plakti. Man išsiplakė iš karto viskas labai gerai.
Nutarkuoti apelsino žievelę ir išspausti sultis. Į žievelės ir sulčių mišinį įdėti vanilės ir išmaišyti.

Biskvitą dantytu peiliu supjaustyti į tris ar keturis lakštus.
Tortą geriausia formuoti tortinėje. Dėti biskvitą, jį sulaistyti apelsinų sultimis ir šaukšteliu uždėti šiek tiek žievelių. Uždėti kremo. Taip sutepti visus biskvito lakštus.

Jeigu norite, kremu galima aptepti viršų. Statyti į šaldytuvą, geriausia jame palaikyti per naktį, jeigu tiek laiko neturite, tuomet bent keletą valandų.

Išimti tortą iš tortinės ir papuošti. Aš puošiau tirpintu šokoladu ir morenginiais seniais besmegeniais.

Tortas gavosi labai skanus. Net pati nustebau, nes man nelabai patinka balto šokolado ir grietinėlės mišinys. Tortas nepersaldus, sakyčiau netgi lengvas. Purūs aguoniniai biskvitai su šiek tiek apelsinų skonio ir gardus pertepimas. Gaminimo procesas irgi nesudėtingas ir neužtruko ilgai. Rekomenduoju!

Daiva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)