Kad žuvis nebūtų užkrečiama, turi būti sūdoma tam tikro procento druskos tirpale, vytinama, rūkoma pagal technologiją. Jei tai atliekama teisingai, žuvis saugi.

Netinkamai užšaldžius, pasūdžius, užmarinavus ar džiovinant žuvis, užkratas nenukenksminamas, žuvų raumenyse esančios lervos išlieka gyvybingos.

Jeigu norima vartoti termiškai neapdorotą žuvį, rekomenduojama ją palaikyti šaldiklyje 72 val. ir būtinai žemesnėje nei 20 laipsnių šalčio temperatūroje. Tuomet žuvyje esančios kaspinuočio lervos žūva. Norint žuvis nukenksminti sūdant, 10 kg žuvies reikėtų užpilti 2 kg druskos ir palaikyti 14 dienų. Šaltam rūkymui, vytinimui paruoštoje žuvyje turi būti 14 proc. druskos.

Lervos, esančios žuvų raumenyse, žūva verdant 15-20 minučių nuo užvirimo, jei gabaliukai ne didesni kaip 5 cm ir kepant 20-25 min, kai gabaliukai ne storesni nei 2 cm. Pyragus su žuvies įdaru reikia kepti ne trumpiau kaip valandą.

Jei vizualiai matyti, kad žuvies audinyje yra ryžius primenančių darinukų, geriau jos nevalgyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)