Kaip paruošti kalmarus

 (16)
Dabar, kai vis aktualesnis tampa sveiko, ekologiško maisto klausimas, kai stengiamasi rinktis produktus be konservantų, dažiklių ir kitokių priedų, natūralios jūrų gėrybės, tarp jų ir kalmarai, tampa vis populiaresne mūsų raciono dalimi. Tai skanus, maistingas, lengvai ir greitai pagaminamas maisto produktas.
Kalmarai
Kalmarai
© Corbis/Scanpix

Kalmaruose gausu jodo, kuris būtinas mūsų nervų sistemai ir skydliaukės veiklai, tam, kad nesijaustume išsekę, nervingi ir jautrūs. Be to, juose yra nepakeičiamų aminorūgščių, o svarbiausia - vitamino PP, dėl kurio gerėja kraujotaka raumenyse, vadinasi, didėja ir mūsų fizinė ištvermė.

Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į kalmaro mėsos spalvą, kuri matyti pro odą - ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės.

Jeigu kalmaro mėsos gabalai sunkiai atsiskiria vieni nuo kitų, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo jo mėsa saldesnė.

Užšaldytą kalmarą pirmiausia reikia apipilti verdančiu vandeniu, tuomet jo oda susitrauks ir ją bus lengva nuimti, o tai padaryti būtina. Jeigu kalmaro mėsa jau atitirpo, ją 3 minutėms pamerkite į karštą, bet ne verdantį vandenį. Po to nulupkite odą rankomis.

Prieš verdant kalmaro filė rekomenduojama išmušti mėsos plaktuku. Išvalyta ir išmušta kalmarų filė gali būti pjaustoma didesniais ar mažesniais gabalėliais, priklausomai nuo to, koks patiekalas bus gaminamas.

Kaip virti?

Gaminant kalmarus, būtina atsiminti, jog jie panašūs į kiaušinius: kuo ilgiau juos verdi, tuo kietesni jie būna. Be to, ilgai kepami arba verdami kalmarai tampa beskoniai ir praranda maistinę vertę. Todėl užvirkite vandenį, įdėkite į jį lauro lapų, pipirų, krapų, sudėkite kalmarų filė ir... išjunkite viryklę. Po 10 minučių kalmarai išvirę. Jie bus minkšti ir švelnūs, todėl puikiai tiks ir sumuštiniams, ir salotoms, ir rizotui, ir pastai.

Kaip troškinti?

Geriausia - su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves (morkas, svogūną, česnaką), įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3-5 minutėms, iki patiekalas jau bus pagamintas. Troškinkite ant mažos ugnies, o keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu. Taip troškinti kalmarai tinka rizotui arba spagečiams gardinti.

Kaip kepti?

Kalmarus apkepti reikia ant didelės ugnies 1 minutę, po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite ir palaikykite kelias minutes. Skrudintuvėje galima apkepti džiūvėsėliuose arba miltų ir kiaušinio plakinyje apvoliotus kalmarų žiedus.

Kaip marinuoti?

Marinuoti kalmarų filė reikia 1-2 valandas. Marinatui dažniausiai naudojamos garstyčios, iki virimo įkaitintas sviestas su prieskoniais arba sojų padažas.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Gardumėlis: pomidorų užkandis (2)

Receptas atkeliavo iš senos rusiškų valgių knygos, labai jau keistai nuskambėjo produktų derinys, o tokius receptus visada išbandau :) Ir štai jau n metų tai vienas skaniausių šviežių pomidorų paruošimo būdų.

Aštrūs marinuoti agurkai (5)

Šiuo receptu gaminti agurkai yra ypatingi – didelis kiekis cukraus, užgesintas actu, čili pipirai – nuostabus derinys, jei nebijote didelio kiekio konservantų ir mėgstate vadinamą “bulgarišką” marinuotų agurkų skonį. Šiuos agurkus garnyrui pjaustau itin plonai, nes jie maloniai kanda liežuvį. Agurkėliai tiks ir ypatingoms mišrainėms ir, žinoma, užkandėlėse.

Ali Gadžijevas atidaro pirmą Lietuvoje eklerinę (10)

„Ali šokoladinė“, savo lankytojus nuolat stebinusi aukštosios desertų mados gaminiais, nuo rugsėjo 2 d. savo asortimentą papildys išskirtiniais, Lietuvoje dar nematytais prancūziškais eklerais.

Geriausiu Baltijos šalių someljė tapo latvis

Savaitgalį vykusiose jubiliejinėse dešimtosiose „Vana Tallinn Grand Prix“ varžybose geriausio Baltijos šalių someljė titulą pelnė latvis Raimondsas Tomsonas. Įspūdingame konkurso finale antrąją vietą užėmė praėjusių metų nugalėtojas, taip pat latvis, Kasparsas Reitupsas, o trečioji vieta atiteko Kristijanai Markii iš Estijos.

Gardėsis žiemai: aštrus pomidorų džemas (1)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Gardžiausias mano konservavimo receptas“. Kviečiame dalyvauti ir jus!