Kaip paruošti kalmarus

 (16)
Kalmarai
Kalmarai
© Corbis/Scanpix

Dabar, kai vis aktualesnis tampa sveiko, ekologiško maisto klausimas, kai stengiamasi rinktis produktus be konservantų, dažiklių ir kitokių priedų, natūralios jūrų gėrybės, tarp jų ir kalmarai, tampa vis populiaresne mūsų raciono dalimi. Tai skanus, maistingas, lengvai ir greitai pagaminamas maisto produktas.

Kalmaruose gausu jodo, kuris būtinas mūsų nervų sistemai ir skydliaukės veiklai, tam, kad nesijaustume išsekę, nervingi ir jautrūs. Be to, juose yra nepakeičiamų aminorūgščių, o svarbiausia - vitamino PP, dėl kurio gerėja kraujotaka raumenyse, vadinasi, didėja ir mūsų fizinė ištvermė.

Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į kalmaro mėsos spalvą, kuri matyti pro odą - ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės.

Jeigu kalmaro mėsos gabalai sunkiai atsiskiria vieni nuo kitų, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo jo mėsa saldesnė.

Užšaldytą kalmarą pirmiausia reikia apipilti verdančiu vandeniu, tuomet jo oda susitrauks ir ją bus lengva nuimti, o tai padaryti būtina. Jeigu kalmaro mėsa jau atitirpo, ją 3 minutėms pamerkite į karštą, bet ne verdantį vandenį. Po to nulupkite odą rankomis.

Prieš verdant kalmaro filė rekomenduojama išmušti mėsos plaktuku. Išvalyta ir išmušta kalmarų filė gali būti pjaustoma didesniais ar mažesniais gabalėliais, priklausomai nuo to, koks patiekalas bus gaminamas.

Kaip virti?

Gaminant kalmarus, būtina atsiminti, jog jie panašūs į kiaušinius: kuo ilgiau juos verdi, tuo kietesni jie būna. Be to, ilgai kepami arba verdami kalmarai tampa beskoniai ir praranda maistinę vertę. Todėl užvirkite vandenį, įdėkite į jį lauro lapų, pipirų, krapų, sudėkite kalmarų filė ir... išjunkite viryklę. Po 10 minučių kalmarai išvirę. Jie bus minkšti ir švelnūs, todėl puikiai tiks ir sumuštiniams, ir salotoms, ir rizotui, ir pastai.

Kaip troškinti?

Geriausia - su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves (morkas, svogūną, česnaką), įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3-5 minutėms, iki patiekalas jau bus pagamintas. Troškinkite ant mažos ugnies, o keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu. Taip troškinti kalmarai tinka rizotui arba spagečiams gardinti.

Kaip kepti?

Kalmarus apkepti reikia ant didelės ugnies 1 minutę, po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite ir palaikykite kelias minutes. Skrudintuvėje galima apkepti džiūvėsėliuose arba miltų ir kiaušinio plakinyje apvoliotus kalmarų žiedus.

Kaip marinuoti?

Marinuoti kalmarų filė reikia 1-2 valandas. Marinatui dažniausiai naudojamos garstyčios, iki virimo įkaitintas sviestas su prieskoniais arba sojų padažas.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
 
16
Registruoti (0) Anonimiški (16)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Patarimai, kaip naudoti citrusinius vaisius: tinka ir prie kiaulienos, ir prie salotų (1)

2015 sausio mėn. 30 d. 11:28
Vitamino C karalių titulai neabejotinai priklauso citrusiniams vaisiams, tačiau jie ypatingi ne tik tuo – šių vaisių naudojimas kasdienėje maisto ruošoje į jūsų virtuvę gali įpūsti tikrų permainų vėjų. Citrinų, apelsinų, greipfrutų ir laimų dėka įprasti patiekalai atsiskleis naujais skoniais ir tuo pačiu padės išlikti sveikiems.

Specialiai lietuviams sukūrė juodo maisto meniu (11)

2015 sausio mėn. 29 d. 12:30
Juoda pica
DELFI (M.Ažušilio nuotr.)
Didžiuosiuose šalies miestuose veikiantis picerijų tinklas „CanCan pizza“ į lietuvių maisto racioną ryžosi įnešti netikėtų spalvų. Virtuvės naujiena - amžina klasika vadinamą juodą spalvą picerijų šefai perkėlė į patiekalų meniu.

Tailando virtuvės įdomybės arba kodėl tajų kalboje nėra žodžio „badas“ (4)

2015 sausio mėn. 27 d. 12:32
Kiekvienas užkietėjęs keliautojas patvirtins, kad Tailando virtuvė – viena iš populiariausių pasaulyje. Kaip ir daugelio pietryčių Azijos šalių, tajų virtuvei didelę įtaką darė kinų, indų, japonų ir netgi portugalų virtuvės, tačiau ji išsaugojo savo charakterį ir unikalumą. Tailando virtuvės skonių įvairovę sunku perteikti žodžiais, jos negalima palyginti su jokia kita pasaulio virtuve.

Kauniečiai nebijo naujovių: ragauja ir žalios jautienos, ir varlių šlauneles (30)

2015 sausio mėn. 25 d. 09:34
Prancūziška virtuvė
Organizatorių nuotr.
„Būna tokių klientų, kurie ateina savęs išbandyti ir paragauti neįprasto patiekalo“, - sako Kaune veikiančio prancūziško maisto restorano rinkodaros vadovė Eglė Mažeikienė. Ji teigia, kad neįprasti patiekalai – varlių šlaunelės ar specialiai paruoštos sraigės – kauniečių nebebaugina. Atvirkščiai – laikinosios sostinės gyventojai smalsūs ir pasiruošę išbandyti naujoves, sako E. Mažeikienė.

Gardūs bulviniai blynai (28)

2015 sausio mėn. 25 d. 00:00
Šie blynai skanūs ir su pikantišku, ir su saldžiu padažu.