Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai

 (1)
Šventės baigėsi, o margučiai - ne. Ką daryti? Pasak Nidosrecetai.lt autorės Nidos Degutienės, jeigu kiaušiniai buvo virti Velykoms ir laikomi šaldytuve, jie yra saugūs valgyti ir po švenčių.
© Shutterstock

6 iš dešimties apklaustųjų „Maximos“ pirkėjų teigia per šventes suvalgantys bent po 3 – 4 kiaušinius, tačiau nesuvalgytų margučių vis tiek lieka, teigiama pranešime spaudai. Tinklaraščio Nidosreceptai.lt autorė Nida Degutienė pataria ką daryti su margintais, tačiau nesuvalgytais kiaušiniais.

„Kiaušiniai yra tie produktai, iš kurių galima pagaminti begalę patiekalų. Todėl kviečiu tausoti maistą ir neišmesti nesuvalgytų margučių. Iš jų galima pasigaminti ir šaltų užkandžių, ir priedų sriuboms ar karštiems patiekalams“, - sako N. Degutienė.

Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai
© Organizatorių nuotr.

Pasak jos, svarbu, kad planuodami sunaudoti visus margučius, namiškiai pasirūpintų kiaušinius po švenčių sudėti į šaldytuvą ir sunaudoti juos artimiausiomis dienomis. O sveikiausi margučiai bus tie, kuriuos dažėte natūraliais dažais, mat tokiu atveju galite būti tikri, kad cheminiai dažai per lukštą nesusigėrė į patį kiaušinį net ir palaikius jį po švenčių.

Dalinamės Nidos Degutienės receptų idėjomis, kurie padės sumaniai panaudoti šventės maisto likučius.

Lukštuose farširuoti kepti kiaušiniai su džiūvėsiais

Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės: 6 kietai virtų margučių, dažytų natūraliais dažais; 2-3 šaukštų smulkintų svogūnų laiškų; 2 šaukštų kambario temperatūros sviesto; druskos, juodųjų pipirų; 3-4 šaukštų džiūvėsių; 2 šaukštų sviesto kepimui.

Nenuluptus kiaušinius atsargiai (geriausia dantytu peiliu) išilgai perpjaukite pusiau. Pjaukite labai lėtai ir nespaudžiant, kad nesutrupėtų lukštas. Atsargiai šaukšteliu išskobkite kiaušinio trynį ir baltymą, sudėkite į nedidelį dubenėlį. Šakute sutrinkite kiaušinių trynius ir baltymus, kol jie virs smulkiais trupinėliais. Suberkite susmulkintus laiškinius svogūnus, minkštą sviestą, ir viską gerai išmaišykite. Masę pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

Šiuo įdaru užpildykite visas išskobtas kiaušinių lukštų puseles, kaskart švelniai paspausdami, kad užsipildytų visos ertmės. Išlyginkite kiekvienos puselės įdaro viršų. Lėkštelėje išberkite džiūvėsius ir į juos įspauskite kiekvieno farširuoto kiaušinio įdarą, kad džiūvėsiai gerai priliptų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Dėkite kiaušinių puseles įdaru į apačią ir kepkite, kol džiūvėsiai apskrus, paruduos, ir sušils kiaušinio įdaras.

Patiekite iškart.

Lukštuose farširuoti kepti kiaušiniai su migdolais

Reikės: 6 kietai virtų margučių, dažytų natūraliais dažais; 2 skiltelių susmulkinto česnako; 2-3 šaukštų smulkintų petražolių; 2 šaukštų riebios grietinės; 50 gr. tarkuoto kieto fermentinio sūrio; druskos, juodųjų pipirų; 3-4 šaukštų plokštelėmis pjaustytų migdolų; 2 šaukštų sviesto.

Kiaušinius atsargiai (geriausia dantytu peiliu) išilgai perpjaukite pusiau. Pjaukite labai lėtai ir nespaudžiant, kad nesutrupėtų lukštas. Atsargiai šaukšteliu išskobkite kiaušinio trynį ir baltymą, sudėkite į nedidelį dubenėlį. Šakute sutrinkite kiaušinių trynius ir baltymus, kol jie virs smulkiais trupinėliais. Suberkite susmulkintus česnakus, petražoles, grietinę, tarkuotą fermentinį sūrį, ir viską gerai išmaišykite. Masę pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

Šiuo įdaru užpildykite visas išskobtas kiaušinių lukštų puseles, kaskart švelniai paspausdami, kad užsipildytų visos ertmės, ir išlygindami puselės viršų. Nedidelėje lėkštėje išberkite migdolų plokšteles ir į juos įspauskite kiekvieno farširuoto kiaušinio įdarą, kad kuo daugiau migdolų priliptų.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Dėkite kiaušinių puseles įdaru į apačią ir kepkite, kol migdolai apskrus, ir visas kiaušinio įdaras sušils.

Patiekite iškart.

Krienų sriuba su kiaušiniais

Kaip panaudoti kiaušinius, kad netektų išmesti: 3 Nidos Degutienės receptai
© Organizatorių nuotr.

Patiekalui reikės: 1 šaukšto sviesto; 1 vidutinio dydžio smulkiai supjaustyto svogūno; 4 nuluptų ir supjaustytų kubeliais bulvių; 2 skiltelių susmulkinto česnako; 1 šaukšto mairūno; 4 rūkytų dešrelių (supjaustytų griežinėliais); 1,25 litro karšto sultinio arba vandens; 2 šaukštelių krienų (arba pagal skonį); 100 ml riebios grietinės; druskos, pipirų.

Patiekimui jums reikės 3-4 kietai virtų margučių, dažytų natūraliais dažais, ir 2-3 šaukštų smulkintų svogūno laiškų.

Dideliame puode ištirpinkite sviestą ir suberkite svogūnus. Kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs. Suberkite bulves ir toliau kepinkite, kol jos truputį suminkštės. Tada suberkite česnakus, mairūną ir dešreles, ir dar apie minutę pakepinkite maišydami. Supilkite karštą sultinį (arba vandenį), užvirkite ir uždengę virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių, kol bulvės visai suminkštės. Pabaigoje įmaišykite krienus ir išjunkite.

Grietinę sumaišykite su keliais šaukštais karštos sriubos, ir tada supilkite į puodą, viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais.

Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įdėkite stambiai supjaustytų kietai virtų kiaušinių ir pabarstykite svogūno laiškais. Atskirai patiekite krienų, jeigu kas nors norėtų sriubą pagardinti.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Receptai

Ypatingas uogų ir špinatų tortas (3)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Mano vasaros skanėstas“. Dėkojame Justinai ir laukiame jūsų receptų.

Skaniausi vasaros pusryčiai (10)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Mano vasaros skanėstas“. Dėkojame Virginijai ir laukiame jūsų receptų.

Želė tortas su grietinėle

Šis receptas atsiųstas konkursui „Mano vasaros skanėstas“. Dėkojame Justynai ir laukiame jūsų receptų.

Suktinukai su lašiša (6)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Mano vasaros skanėstas“. Dėkojame Justynai ir laukiame jūsų receptų.

Tradicinė šaltiena su žirneliais

Šis receptas atsiųstas konkursui „Mano vasaros skanėstas“. Dėkojame Justynai ir laukiame jūsų receptų.