Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virtuvėje, bet ir nuo ingredientų bei prieskonių, kurie yra naudojami. Kaip pasigaminti tobulus barščius?
© Shutterstock

Ne, praleisti visos dienos prie puodų nereikės. Barščiai yra viena iš greičiausiai pagaminamų sriubų, bet kulinarų teigimu, ne prasčiausia. Burokėliuose gausu vitaminų B, C ir kalcio, o šilta ir tiršta sriuba iš šios daržovės gerai nuteikia gomurį ir skrandį. Ypač pavasarį, kai dar nėra pačių užaugintų šviežių daržovių, sakoma pranešime spaudai.

„Jei reikėtų rinkti populiariausią sriubą Lietuvoje, po šaltibarščių, kurie karaliauja vasarą, be konkurencijos laimėtų barščiai. Kiekviena šalis turi savitas barščių virimo tradicijas ir populiarių receptų. Vienaip ją ruoš Ukrainoje, kitaip – Lenkijoje ar Vengrijoje. Visos šalys turi slaptą prieskonį ar virimo paslapčių, kurių stengiasi neatskleisti“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.

Pagardinti rūkytu kumpiu ar spirgučiais

Manantys, kad barščius sudaro tik burokėliai, nėra teisūs. Pasak A. Kairio, barščiams pagaminti galima naudoti ne tik virtus ar marinuotus burokėlius, bet ir raugintus kopūstus, kitas daržoves, pagardinti faršo, rūkyto kumpio gabaliukais arba smulkiai pjaustytais spirgučiais. Dar pikantiškesnį skonį barščiai įgaus įdėjus džiovintų grybų.

Kartais barščiai verdami su bulvėmis, o kartais karštos virtos bulvės su lupenomis ar be jų patiekiamos atskirai prie sriubos.

Tiems, kas tingi pjaustyti burokėlius, o paskui dar svarstyti, kiek druskos ir pipirų dėti į sriubą, pagardų gamintojas siūlo pasinaudoti greitai paruošiama „Daumantų“ konservuota barščių su raugintais kopūstais sriuba, kuri gaminama iš burokėlių su bulvėmis, morkų, raugintų kopūstų ir prieskoninių žolelių.

„Viskas labai paprasta – į puodą įpilkite pusę litro vandens, sudėkite konservuotos sriubos turinį ir gerai išmaišykite. Tada pastatykite puodą ant ugnies ir sumažinę ugnį virkite 3 minutes. Kelios akimirkos ir ant stalo turėsite keturias garuojančias lėkštes visai šeimai“, – sako A. Kairys.

Kad barščiai būtų gražios spalvos

Tiesa, kad barščiai būtų ne tik skanūs, bet ir gražios spalvos, pagardų gamintojas siūlo išbandyti kelis kulinarinius triukus. Pavyzdžiui, baigdami virti sriubą, įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo be krakmolo ir konservantų.

O norėdami išsaugoti sriubos spalvą, šliukštelkite vos vieną šaukštą acto. Jis pabrėš išskirtinį – švelniai saldų ir gaivų – burokėlių skonį. Gardaus poskonio barščiams suteiks ir kelios stambesnės česnako skiltelės, kurias prieš tai A. Kairys pataria lengvai apskrudinti šaltai spaustame alyvuogių aliejuje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Seimo socdemai su valstiečiais bando sudaryti slaptą paktą (1)

DELFI duomenimis, antradienį Seimo Socialdemokratų frakcijos bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų...

Dėl suvalgyto saldainio – konfliktas su prekybos centro apsaugos darbuotoju (6)

Prieš pirkdami maisto produktus turguje, nesibodite jų paragauti, o pardavėjai tai leidžia.

Mama parodė, ką Turkijoje siaučiantis virusas padarė jos vaikui: oda luposi gabalais (60)

Turkij os turizmui – neramios dienos. Nuo liepos vidurio nesiliauja pranešimai apie Koksaki...

D. Adomaitis paskelbė galutinį rinktinės dvyliktuką papildyta trenerio interviu (110)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių štabas likus kiek daugiau nei savaitei iki Europos...

J. Baronui pavyko pasprukti, nes nuo kojos buvo nuimta apykojė (31)

Po išpuolio sostinės Antakalnio mikrorajone esančioje picerijoje policijos ieškomas tris kartus...

1 euras Odesoje – per dideli pinigai: parodė, ką galima nusipirkti už centus (128)

Pigiau nei Odesoje – sunku surasti. Šiame Ukrainos kurorte už centus galite važinėti viešuoju...

Feisbuke plinta kliedesys apie žiurkių mėsą (14)

Visus melagingos naujienos bruožus turinti nuoroda antradienį pradėjo plisti tarp socialinį...

Beveik 20 metų japonus pažįstantis lietuvis papasakojo, kas jį stebina iki šiol

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos studijų centro (ASC) vadovas dr. Aurelijus Zykas DELFI...

Barselonoje buvo planuojamas kur kas didesnis išpuolis (1)

Vienas iš įtariamų išpuolio Barselonoje rengėjų teisme pripažino, kad buvo planuojama įvykdyti...