Stebint arbūzų lentynas parduotuvėse dažnai matome į šiuos vaisius stuksenančius pirkėjus. Ir iš tikrųjų, ši arbūzų tikrinimo technika – pasiteisina. Stuksendami į arbūzą turėtumėte girdėti duslų garsą, tarsi beldžiant į sieną, kurioje yra tuščia ertmė. Tai reikš, kad arbūzas jūsų rankose – prinokęs. Taip pat arbūzą rinkitės didelį ar vidutinio dydžio, tačiau nesunkų (neprinokę arbūzai dažnai būna neproporcingai sunkūs).

Arbūzo šoną turėtų ženklinti geltona arba oranžinė dėmelė, kuri atsiranda šiuos vaisius nokinant lysvėse. Jei dėmė balta – arbūzas buvo nuskintas ne visai prinokęs. Besirinkdami arbūzą atkreipkite dėmesį ir į jo žievelę – ši turėtų būti blizgi, o dryžių juostelės – ryškios. Taip pat nepamirškite atidžiai apžiūrėti, ar ant arbūzo nėra įpjovimų ar įskilimų. Jei perkate perpjautą arbūzą, atkreipkite dėmesį į jo sėklas – šios turėtų būti tamsiai rudos (ne baltos).

Trys arbūzų naudos

Arbūzai – puikus vitaminų šaltinis. Tai patvirtina ir mitybos specialistai: „Suvalgius porciją arbūzo (280 gramų) gausite 32 proc. rekomenduojamos paros normos (trump. RPN) vitamino A ir 38 proc. RPN vitamino C“, – kalba sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

V. Kurpienė taip pat pastebi, jog arbūzai ypač vertingi sportuojantiems: „Teigiama, kad arbūze yra natūralaus L-citrulino, kuris gerina kraujotaką ir yra naudingas sportininkams, norintiems sumažinti raumenų nuovargį fizinio krūvio metu.“ Anot mitybos specialistės, raudona arbūzo spalva rodo, kad vaisius turi daug likopeno: „Šis vertinamas kaip aktyvi antivėžinė medžiaga“.

Svarbu nepadauginti

Smaguriaujant arbūzais reikėtų šių nepadauginti. Tai akcentuoja ir sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Norėčiau atkreipti dėmesį, kad nors arbūzas yra santykinai nekaloringas, per dažnai suvalgoma ne 280 gramų porcija, o net keli kilogramai vaisiaus vienu metu. Tuomet turite suprasti, kad arbūzas ne tik vanduo  ir suvalgote sočių pietų kalorijų normą. Be to, per dideli kiekiai šio vaisiaus gali sukelti pilvo pūtimą, nevirškinimą, viduriavimą ar net širdies permušimus. Taigi mėgaukitės, bet saikingai.”      

Perpjautą arbūzą patariama suvalgyti pakankamai greitai mat pastovėjęs ilgiau nei porą dienų šis ima rūgti. Įdomu tai, kad maistui naudojama gali būti ne tik įprasta raudona arbūzo dalis, bet ir kietesnė baltoji dalis – vietoje agurko. Kai kuriose šalyse ji marinuojama ar net kepama bei troškinama su kitomis daržovėmis.   

Arbūzai – nepamainomi atšilus orams

Arbūzų populiarumą karštuoju metų laiku patvirtina ir prekybos tinklų duomenys: „Stipriai šylant orams auga ir arbūzų poreikis. Karštosiomis dienomis jų parduodame net keliasdešimt kartų daugiau nei įprastai. Arbūzai į mūsų parduotuves atkeliauja iš Ispanijos, Graikijos, Italijos, Vengrijos, Rusijos ir Ukrainos, o žiemos metu jie importuojami iš pietų Amerikos“, – kalba „IKI“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Tiesa, besimėgaujant arbūzų teikiama gaiva, nereiktų pamiršti ir kitų sezoninių vaisių bei uogų: „Lietuvoje vaisių ir uogų sezonas gana trumpas, todėl vasarą pirmiausia reikėtų valgyti vietinius produktus bei tik retkarčiais rinktis kitų kraštų vaisius, pavyzdžiui, antroje vasaros pusėje vienas iš pasirinkimų – arbūzai“, – kalba mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen pasidalino gaivaus arbūzų gėrimo receptu.

Jums reikės:

250 g. arbūzo,
1 citrinos žievelės,
¾ stikl. citrinų sulčių,
½ stikl. medaus,
plonais griežinėliais pjaustytos citrinos.

Paruošimas: Trintuvu sutrinkite arbūzą, perkoškite. Dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis, medų, tarkuotą citrinos žievelę ir supilkite į arbūzų sultis. Patiekite taurėse su ledo kubeliais ir citrinos griežinėliu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)