Jei ryte neturite laiko, tačiau norite sveikai ir sočiai pavalgyti, omletas – turbūt pats geriausias pasirinkimas. Vis tik, net ir dažnai gaminančios šeimininkės neretai prisibijo gaminti omletą, nes jis sukrenta, nesigauna purus bei minkštas.
© Shutterstock nuotr.

Tačiau, kaip pranešime spaudai teigia prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, norint paruošti purų, švelniai auksinės spalvos omletą, pakanka vos kelių nesudėtingų taisyklių, kurių laikantis, nepavykti tiesiog negali. Išmokus pagrindines gaminimo gudrybes, kulinarė siūlo keletą burnoje tirpstančio omleto receptų.

Pagrindinės taisyklės, kurios jums padės paruošti omletą

Nors yra šimtai būdų, kaip paruošti omletą, vis tik, kai kuriuos taisyklės, be išimties galioja visiems gaminamiems omletams – reikiama kepimo temperatūra, kruopščiai išplakti kiaušiniai, lengvas maišymas kepant, laikas bei tinkamas apvertimas. Patarimus, kaip įgyvendinti šiuos etapus ir pasiruošti tobulą omletą, smulkiai papasakoja IKI maisto ekspertė.

Pirmoji taisyklė – tinkamas plakimas. „Įmuškite į dubenį kelis kiaušinius ir plakite juos tol, kol kiaušinių plakinys taps vientisas, nebesimatys atskirų baltymo ruoželių bei susidarys nedidelis kiekis burbuliukų. Jei jau keletą kartų išbandėte ir jums pavyko pasigaminti omletą, galite į kiaušinių masę įpilti šiek tiek vandens, tuomet omletas bus puresnis, tiesa, ir sunkiau iškepamas“.

Antroji taisyklė – tinkama temperatūra. „Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies ir ištirpinkite nedidelį gabaliuką sviesto. Jei temperatūra yra tinkama, sviestas turėtų palengva tirpti užuot čirškėjęs ar putojęs. Kai sviestas visiškai ištirps – supilkite kiaušinių plakinį“.

Trečioji taisyklė – lengvas maišymas. „Kai tik supilsite kiaušinius, juos palengva maišykite ir neleiskite jiems prisvilti. Svarbiausia yra kiaušinių masės neplakti ir nevartyti. Stipriai plakant, išeis atskiri kiaušinių gabaliukai, neliks vientisumo, o net jei ir pavyks sulipdyti jau atskirtus gabaliukus, omletas vis tiek galų gale sutrūkinės“.

Ketvirtoji taisyklė – tinkamas apkepimo laikas. „Kai kiaušinių masė jau ims trauktis ir beveik neliks skysčio, nebemaišykite ir leiskite kiaušiniams sukepti, tai trunka iki pusės minutės. Svarbiausia šioje vietoje atsiminti, kad omletas kepamas ant nedidelės ugnies. Jei jaučiate, kad omleto dugnas jau svyla, o viršus dar neiškepęs, pamažinkite ugnį ir įdėkite papildomai nedidelį gabaliuką sviesto“.

Penktoji taisyklė – omleto sulankstymas. „Lėtai užlenkite vieną omleto kraštą, užkiškite iš tos pusės mentelę ir paimkite omletą. Dėdami omletą į lėkštę, verskite jį ant nesulankstytos pusės į lėkštę, kad užlenkimai liktų apačioje“.

Tiks visiems: vegetariškas bei mėsiškas omletas

Kulinarė pasakoja, kad gaminant omletą reikia laikytis vos kelių taisyklių, o toliau, tiesiog leisti pasireikšti vaizduotei, nes omleto įdarui galima naudoti viską, kas jums labiausiai patinka. Vis tik, jei idėjų pritrūkote, kulinarė jums paruošė 2 omletų variantus – vegetarišką omletą su grybais bei sūriu ir omletą su šonine, špinatais bei paprikomis.

Vegetariškas omletas su grybais ir sūriu

„Norimą kiaušinių kiekį gerai išplakite, įberkite paprikos miltelių, žiupsnelį druskos bei pipirų. Jei jau esate įgudęs omletų kepėjas, į kiaušinių masę įpilkite šiek tiek vandens. Prieš kepant omletą, pasiruoškite jam įdarą. Grybai ir sūris, tai turbūt viena iš populiariausių kombinacijų ruošiant įdarą omletui. Nulupkite ir susmulkite pievagrybius. Gerai įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite nedidelį gabaliuką sviesto, suberkite smulkintus pievagrybius ir kepkite, kol jie parusvės. Sutarkuokite nedidelį kiekį kietojo bei fermentinio sūrio. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite plaktus kiaušinius, maišykite tol, kol beveik neliks skysčio, tuomet maždaug per omleto vidurį suberkite pasiruoštus grybus, gausiai juos apibarstykite sūriu. Tuomet, omletą sulankstykite ir iškart patiekite“, – sako maisto ekspertė.

Omletas su šonine, špinatais ir paprika

„Kiaušinius gerai išplakite, įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų. Prieš kepdami omletą, pasiruoškite įdarą. Susmulkinkite nedideliais gabaliukais šoninę bei papriką. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir suberkite pjaustytus ingredientus. Kepkite juos ant nedidelės ugnies – paprika turi nesudegti, o šiek tiek suminkštėti. Jei špinatų lapai gana dideli, suplėšykite juos į mažesnius gabaliukus. Kai paprika bei šoninė šiek tiek apkeps, įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite kiaušinių masę ir maišykite pagal ankstesnius nurodymus. Suberkite į omleto vidurį įdarą, sulankstykite ir iškart patiekite“, – patarimais dalinasi kulinarė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (21)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (17)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Atakas Ispanijoje įvykdžiusi kuopelė „neutralizuota“, aptikti šiurpą keliantys radiniai (203)

Kuopelė, kuri panaudodama automobilius įvykdė atakas Barselonoje ir Kambrilse, buvo...

Savame bute jaučiasi kaimynų įkaitu (7)

Nuo lubų besisunkiantis vanduo, kibirkščiuojantys laidai ir nuolatinė drėgmė jau tapo...

Užsiminė apie galimybę padėti mažiau uždirbantiems, dėl kurios iečių nelaužo jokia partija (70)

Politikai turėtų peštis ne dėl Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų, o galvoti apie...

Atsibodo valdžios diskriminacija – renka parašus

Šiemet įsigaliojęs naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas jau kurį laiką neramino...

Beprasmė tragedija: pasaulio čempionas Rusijoje pateko į mirtinas muštynes (167)

Rusijos sporto bendruomenė sukrėsta: nuo patirtų sunkių galvos traumų Anapilin iškeliavo...

Būtina aplankyti bent kartą gyvenime: šie paplūdimiai garsėja visoje Europoje (3)

Keisčiausių formų uolos ir paslaptingos grotos, tarp jų įsispraudę paplūdimiai su Atlanto...

„Brexit“ žala. Kas laukia tūkstančių darbuotojų iš Lietuvos? (271)

Šimtai tūkstančių darbuotojų iš Europos Sąjungos valstybių nėra užtikrinti dėl savo...

Kvapą gniaužiančios vestuvės: prabanga, 3 metrų šleifas ir seksualus nuotakos šokis (6)

Dainininkė, šokėja bei aktorė Rochelle Pangilinan ištekėjo už aktoriaus bei modelio Arthuro...