Turguje ar prekybos centre renkantis žuvis, mėsą, reikia būti akyliems. Ar produktas nėra pasenęs, padeda atskirti tam tikri požymiai.

Žuvis
© Corbis/Scanpix
Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytoja Dalia Kaveckienė pasakojo, kad šviežių žuvų žiaunos turi būti raudonos. Po kiek laiko jos papilkėja ir pasidaro gleivingos.

Ką tik pagautos žuvys neturi daug gleivių ant žvynų. Vėliau žvynai papilkėja, tampa nebe tokie tvirti.

Mažų žuvų, pavyzdžiui šprotų, papilvės greitai pradeda plyšti, irti.

Žuvų akys turi būti skaidrios. Kiek pastovėjus – akys drumzlėja, pasidaro neryškios.

Geriausia žuvis laikyti nulinėje temperatūroje. Tada negesdamos jos išsilaiko apie 5 dienas.

Šviežios visų rūšių mėsos požymiai yra panašūs.

Jei jautienos, kiaulienos skerdiena kiek ilgiau palaikoma, keičiasi jos paviršiaus spalva. Ji patamsėja, apsitraukia kietesne plėvele. „Jei paviršiaus plėvelė sausa – nereiškia, kad mėsa yra gendanti. Neturėtų būti glitumo“, - aiškino D.Kaveckienė.

Paukštienos šviežumą pagal spalvą sudėtinga nustatyti. Kad ji yra pastovėjusi, parodo jos paviršiaus glitumas.

Paukštienos laikymo temperatūra yra ne aukštesnė kaip 4 laipsniai šilumos, kiaulienos, jautienos – iki 7 laipsnių šilumos.

Jei mėsos laikymo temperatūros režimas nepažeidžiamas, mėsos galiojimo laikas yra iki 5-7 parų.

Rūkytų mėsos, žuvies produktų galiojimo terminas yra ilgesnis, nei šviežių. Jis nurodomas tiek gamintojo ženklinimo, tiek kainos etiketėse.

Galiojimo laiko terminas skiriasi. Jis priklauso nuo gamybos technologijos, maistinių priedų kiekio, pagaminimo būdo – karštas ar šaltas rūkymas.

Pažeidus laikymo temperatūrą, rūkyta mėsa, žuvis pagenda. Jų paviršius gali būti papilkėjęs ar pabalęs, atsiranda gleivių.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Teroristinis išpuolis Barselonoje: aukų skaičius dramatiškai išaugo, suimtas antras įtariamasis nuolat pildoma (533)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: įtariamasis sulaikytas (202)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (19)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (27)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

Lietuvoje pristatyta įspūdinga aukštosios mados Indijos kolekcija

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įvyko neeilinis mados renginys. Indijos nepriklausomybės dienos...

Ekonomistai įvertino R. Karbauskio norą (107)

Ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda neigiamai vertina „valstiečių“ lyderio...

Berniukas susirūpino benamių kačių likimu: tapo jų gelbėtoju ir superherojumi (3)

Kaskart aplankęs Kris Papiernik ir Kia Griffin, jų penkiametis sūnėnas Shon'as tenori daryti viena...

Gyvai / Bandymas siekti svajonės: „Ludogorec“ – „Sūduva“ (87)

Marijampolės „Sūduvos“ futbolininkai stoja į vieną iš svarbiausių mūšių komandos ir...

Kodėl princas Williamas negali skristi vienu lėktuvu su šeima (1)

Pasak karališkojo protokolo, karališkoji šeima neturėtų lėktuvu skraidyti kartu, tačiau...

Dainininkas R. Williamsas tapo valgymo per miegus įkaitu (7)

Įspūdingą šou Vilniaus Vingio parke surengęs garsus britų dainininkas Robbie Williamsas (43...