Rengdamiesi Kūčioms, prisiminkime šios šventės esmę ir bene seniausią jos patiekalą - kūčią. Kalbininkai jau seniai įrodė, kad ir prieš 800 metų pagrindinį Kalėdų išvakarių - Kūčių patiekalą lietuviai vadino kūčia, kurią nepelnytai užmiršome. Liūdnai nuteikia ir kitas faktas - Kūčios praranda savo tikrąją prasmę ir dažnai tampa vien besaikiu valgymu ir eiliniu pasėdėjimu prie stalo.

Kalėdų stalo dekoras
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)
Anot etnologės Gražinos Kadžytės ir liaudies papročių puoselėtojos Danutės Kunčienės, Kūčių naktis yra stebuklinga - dienos ir nakties santykis, Kalėdų išvakarėse pasiekęs aukščiausią tašką (7:17), pradeda kisti šviesos naudai. Kalėdų dieną saulė nuritina ją slėgusį tamsos akmenį, ir dienos pradeda ilgėti.

Šiam ypatingam vakarui šeimininkės turi rengtis iš anksto: susitvarkyti namus ir paraginti vyrus pasirūpinti jų išorine tvarka. Šiuos darbus jau reiktų pasiskirstyti dabar, kad Kūčių dieną ramybės namuose nedrumstų dirglumas, kuris neišvengiamai atsiranda nespėjant atlikti būtinų darbų. Tuo tarpu būtent ramybė ir darna turi lydėti šeimą Kūčių dieną.

Bent šią savaitę pamėginkime atsisakyti mėsos patiekalų ir sėskime prie Kūčių stalo atleidę širdyje nuoskaudas, skaidrios nuotaikos, sutvarkę namus, atidavę skolas, švariai pasikloję lovas, išsimaudę. Tuomet jau būsime pasirengę šventam vakarui ir ritualinei jo vakarienei, kuri pradedama malda.

Ant Kūčių stalo turėtų būti ne daugiau kaip 12 kuklių valgių, advento vainikas - be jokių blizgalų, tik su keturiomis žvakėmis, kryželis, kalėdaičiai (švęsti paplotėliai) ir būtinai - raudonų obuolių. Turi vyrauti grūdų patiekalai. Neužmirškime išjungti televizorių.

Svarbiausias patiekalas - kūčia, kuri pradedama ruošti iš vakaro. Šių metų šeimininkių šeimininkė D.Kunčienė pataria užmerkti po vienodą kiekį žirnių, pupelių ir kviečių. “Siūlau lietuviškus žalsvos spalvos žirnius maišyti su ryškios geltonos spalvos turkiškais žirniais ir merkti ne tik įprastos spalvos pupeles, bet ir tamsiai raudonas bei margas. Baigiant virti, įdėti druskos. Nukošti, atvėsinti, valgyti su aguonpieniu - labai skanu. Šis patiekalas visų pirma skirtas protėvių vėlėms. Tai aukotojų patiekalas, kurį paprastai suvalgo patys aukotojai”, - aiškino D.Kunčienė.

Anot šeimininkių šeimininkės, labai nesunku paruošti kitą paprastą patiekalą - sumaišyti virtas pupeles, raugintus kopūstus ir tarkuotus raugintus burokėlius (pastaruosius reikia užraugti artimiausiomis dienomis, virtus nuluptus burokėlius užpylus šiltu vandeniu ir įmetus juodos duonos plutelę). Pupelių, kopūstų ir burokėlių mišinį reikia pašauti į orkaitę, nes šis patiekalas labai skanus karštas.

Nepaprastai skanus grikių tortas

Nesunku paruošti itin skanų grikių tortą. Reiktų pakelio - 800 gramų grikių ir tiek pat įvairių džiovintų vaisių. Svarbu, kad tarp jų būtų kriaušių. Vaisius būtina nuplauti ir užpilti karštu vandeniu, kad išbrinktų. Po to vaisius išimti, nusausinti ir sumalti. Į vandenį, kuriame mirko vaisiai, sudėti grikius ir pripilti vandens tiek, kad jie būtų apsemti per piršto storį. Į išbrinkusius grikius reikia įberti cinamono ir įpilti stiklinę bruknių uogienės, sudėti sumaltus džiovintus vaisius. Viską sumaišyti ir sudėti į skardinę formelę. Tegul pastovi porą parų - bus nuostabaus skonio. Tereikės padabinti, pavyzdžiui, kokoso drožlėmis, žaliomis spanguolėmis ar kitomis šaldytomis uogomis, žiemės lapeliais.

D.Kunčienė prie šio torto siūlo ypatingą kremą. Jam paruošti reikės litro trintų žalių juodųjų serbentų (ne viena turime šių atsargų šaldiklyje, o jei ne - yra prekybos centruose), 0,75 l talpos butelio vyno “Kagor”, pusės stiklinės medaus. Viską išsukti, laikyti maždaug 100 g talpos indeliuose šaldiklyje.

Šis kremas labai greitai atšyla, tinka ne tik prie grikių torto, bet ir prie ledų.

Daigintų kviečių salotos

Kavinės “Suara” šeimininkė Zeta Štarkevičienė pataria nusipirkti indelį (200 g) daigintų kviečių ir juos išvirti. Tuomet smulkiai supjaustyti po 50 g obuolių ir paprikos, susmulkinti skiltelę (10 g) česnako. Viską sumaišyti, įpilti 5 šaukštus alyvuogių aliejaus, arbatinį šaukštelį sojos padažo.

Silkė su saulėgrąžų ir agurkų salotomis

Šiam patiekalui reikės dviejų silkės puselių, dviejų marinuotų agurkų, dviejų šaukštų lukštentų ir pakepintų saulėgrąžų aliejuje saulėgrąžų branduolių, šaukšto saulėgrąžų aliejaus, šaukšto lukštentų moliūgų sėklų, dviejų ropelių raudonųjų svogūnų, 100 g skaidraus padažo (vienos citrinos sulčių ir 5 šaukštų aliejaus mišinys).

Marinuotus agurkus supjaustyti šiaudeliais. Į lėkštę sudėti supjaustytą silkę ir sumaišytus su pakepintomis saulėgrąžomis bei moliūgų sėklomis agurkus. Užpilti skaidriu padažu. Svogūnus supjaustyti žiedeliais ir jais papuošti šį skanų patiekalą.

Sluoksniuotos žalių daržovių salotos

Atskirai sutarkuoti burokėlį, morką, obuolį, petražolės šaknį, mažą saliero ropelę, ketvirtadalį mėlynojo kopūsto, susmulkinti krūmelį špinatų. Sluoksniuoti stiklo vazoje, užpilti skaidriu padažu. Norint jį paruošti, reikia išplakti 200 g aliejaus, 200 g citrinų sulčių, truputį cukraus, sojos padažo.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Kita augančių algų pusė visai nedžiugina (33)

Lietuvos gyventojų emigracija – itin neigiamas reiškinys, turėjęs tik vieną teigiamą pusę –...

A. Tapinas apie mokytojų padėtį: jei taip, tai emigruočiau (120)

Vienas įtakingiausių Lietuvos žurnalistų Andrius Tapinas prisipažįsta, kad jei uždirbtų 400...

Pragaru virtusios Barselonos epicentre atsidūrusi gidė: nuo teroristų vos pasprukau jau antrą kartą (21)

Ketvirtadienio vakarą Barselonoje autobusiukui įvažiavus į minią pėsčiųjų prasidėjo virtinė...

Slaptas policijos reidas: už posūkio nerodymą gresia teisių atėmimas (2)

Penktadienį popiet, važiuojant nuo Varnių tilto, link Utenos g. viaduko, Kauno policija vykdė...

Incidentas Suomijoje: policija pašovė vyrą, peiliu badžiusį žmones atnaujinta (96)

Suomijoje, Turku mieste policija į koją pašovė vyrą, peiliu sužeidusį kelis žmones, praneša...

Kiek studentai mokės už butus Vilniuje (82)

Rugpjūtis ir rugsėjis tradicinis būsto nuomos pikas miestuose, kuriuose yra aukštosios mokyklos....

Nacionalinėje žemės tarnyboje sujudimas: atlikta krata vadovo kabinete (71)

Kaip DELFI patvirtino Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) veiklą kuruojantis žemės ūkio...

Paprastas būdas saugotis nuo radiacijos (2)

Pastaruoju metu žmonės vis dažniau domisi instrukcijomis - ką daryti, jei branduolinis karas visgi...

Kraupi moters išpažintis: brolis pirma pardavė kiemo draugams, o toliau prievartavo pats (178)

Nuo savo praeities ji bėgo ilgai ir baisią paslaptį slėpė ir nuo mylimųjų, ir nuo vaikų,...

Staigmena po maudynių – ausies uždegimas (1)

Grįžus po kelių dienų poilsio prie ežero sūnui pradėjo skaudėti ausį, iš jos šiek tiek...