Pasak prekybos tinklo „IKI“ Kulinarijos centro vadovės Aistės Rasmussen, vis populiarėjant maisto kultui, o taip pat ir žaliajai mitybai, žmonės ieško alternatyvų itin saldiems desertams: „Daugeliu gyvenimiškų situacijų – alternatyvos yra pats svarbiausias dalykas. Lygiai taip pat ir mityboje. Negalintys toleruoti laktozės, gali gerti migdolų, avižų pieną, o tie, kurie maisto racione vengia saldumynų – darytis desertus tiesiog iš daržovių. Nuolatos domimės pasaulinėmis gastronomijos tendencijomis, per pastaruosius metus žaliojo maisto kultūra tiesiog pasiekė aukštumas. Kodėl nepasinaudoti viso to suteikiamais privalumais ir neišbandyti kažko žaliai netikėto?“

Prekybos tinklo kulinarė parengė tris receptus pyragams, kurių pagrindinės sudedamosios dalys – daržovės.

Saldus burokėlių pyragas

Pasak Aistės Rasmussen, burokėliai tinka ne tik barščiams ar šaltibarščiams gaminti: „Vis dažniau pasitaiko, kad žmonės geria jų sultis, maišo su vaisiais ir net gamina kotletus. Tačiau saldžioji burokėlių pusė dar menkai pažįstama, tad šis pyragas – puiki pradžia.“

Jums reikės:

200 g šviežių burokėlių,
250 g miltų,
3 kiaušinių,
180 ml graikinių riešutų aliejaus,
220 g rudojo cukraus,
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
1 arbatinio šaukštelio cinamono,
pusės citrinos,
50 g džiovintų spanguolių,
50 g graikinių riešutų.

Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir aliejumi. Sutarkuokite burokėlius ir sukrėskite į kiaušinių masę. Į tą patį dubenį įspauskite pusės citrinos sultis, suberkite spanguoles ir riešutus. Taip pat suberkite su kepimo milteliais ir cinamonu sumaišytus miltus ir viską gerai išmaišykite. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių. Skanaukite atvėsintą!

Saulėtas moliūgų pyragas

Šiam žaviam ir geltonam patiekalui jums reikės:

500 g moliūgo,
2 kiaušinių,
1 stiklinės cukraus,
2 stiklinių miltų,
pusės stiklinės aliejaus,
pusantro arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
200 ml grietinėlės,
2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros,
migdolų drožlių,
cinamono.

Po truputį berdami cukrų, sąžiningai išplakite kiaušinius. Į purią kiaušinių masę supilkite aliejų, suberkite kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Susmulkinkite moliūgą ir išspauskite sultis.

Išspaudas sukrėskite į dubenį su kiaušinių mase ir dar kartą išmaišykite. Galiausiai suberkite išsijotus miltus ir gautą pyrago masę krėskite į kepimo formą. Viršų apibarstykite migdolų drožlėmis ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir papuoškite ja dar šiltą pyragą. Viršų pabarstykite cinamono milteliais. Skanaus!

Šokoladinis cukinijų pyragas

Turbūt dar to negirdėjote! Cukinija ir šokoladas puikiai dera tarpusavyje, o ypač tada, kai šie ingredientai pavirsta pyragu.

Tad jums reikės:

pusės puodelio sviesto,
trečdalio puodelio rapsų ar kokosų aliejaus,
kiek daugiau nei trečdalio puodelio rudojo cukraus,
2 didelių kiaušinių,
1 arbatinio šaukštelio vanilės,
pusės puodelio pasukų,
2 puodelių miltų,
pusės puodelio grynos kakavos,
pusės šaukštelio kepimo miltelių,
1 šaukštelio kepimo sodos,
pusės šaukštelio cinamono,
tiek pat druskos,
2 puodelių smulkiomis juostelėmis pjaustytos cukinijos.

Viršutiniam sluoksniui (pagardui) jums reikės: pusės puodelio grūstų migdolų, 1 puodelio šokolado drožlių, ketvirčio puodelio rudojo cukraus.

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite trupučiu aliejaus ir trumpam padėkite į šalį. Kitame inde išplakite sviestą, aliejų ir cukrų. Tuomet dėkite kiaušinius ir vanilę ir gerai išplakite. Kitame inde sumaišykite miltus, kakavą, kepimo sodą bei miltelius, cinamoną ir druską. Sudėkite trečdalį sausų ingredientų į mišinį ir išmaišykite. Supilkite pusę pasukų ir vėl maišykite. Sudėkite dar trečdalį miltų mišinio ir vėl maišykite iki vientisos masės. Supilkite likusias pasukas, sudėkite visus kitus produktus, cukiniją ir išmaišykite.

Visą masę paskleiskite kepimo inde. Pabarstykite migdolais ir šokolado drožlėmis. Galiausiai visą paviršių apiberkite ruduoju cukrumi, kepant jis ištirps, o galiausiai virs traškia cukraus plutele. Kepkite 35-40 minučių. Įkišę į vidų medinį pagaliuką ir jį ištraukę turite pamatyti drėgnus trupinėlius. Būkite atidūs ir neperkepkite pyrago! Šį pyragą patartina valgyti kambario temperatūros, toks jis pats skaniausias.

Pasidomėkite ir tradiciniais receptais: visiems gerai žinomas morkų pyragas ar duona, į kurią sudėti daržovių ir džiovintų vaisių likučiai gali priminti vaikystę ir maloniai nustebinti tuos, kurie dar to neragavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)