Žuvų, vėžiagyvių bei minkštakūnių mėsa labai gležna. Netinkamai ruošiama ji gali ištižti, pavandenyti arba, priešingai, tapti sprangi (tarkim, per ilgai virus), bekvapė, neskani. Jūros gėrybės turi būti ne tik kuo šviežesnės, bet ir tinkamai, rūpestingai išdarinėtos, nuvalytos, deramai paruoštos.
Jūros gėrybių paruošimas_4
Geldelės
Jūros gėrybių paruošimas_1

Prieš verdant geldeles būtina kruopščiai nuvalyti ir nuplauti: bukąja peilio puse nugremžti dumblius, sugnybus nykščiu ir peilio smaigaliu, nupešioti visas "barzdas" ties sąvara, kietu šepetėliu nušveisti purvą, apnašas. Nuvalius bent dvi valandas pamirkyti šaltame, kiek pasūdytame vandenyje (upinėms jis turi būti gėlas).

Geldeles patartina išvirti dar tą pačią dieną. Jei labai dumblinos arba jei reikia išlaikyti gyvas per naktį, užpilti šaltu vandeniu. Tučtuojau išmeskite aptrupėjusiais ar pravirais kiaukutais, kurie pabaksnoti neužsiveria, uždaras, kurios pakratytos kliuksi it žali kiaušiniai ir tas, kurios neatsiveria išvirtos.

Beje, didesnėms išvirus būtina pirštais nulupti suveriamuosius raumenis, kurie juosia geldelės kūną ties žiomenimis ir sąvara.

Krevetės

Jūros gėrybių paruošimas_2

Krevetėms svarbiausia tinkamai pašalinti lukštą ir vidurius, tai yra, dar prieš verdant išimti išilgai kūnelio nutįsusį smėlio pilną juodos spalvos žarnyną, taip pat nulupti kiautą. Uodegos lukštą galima nuimti arba palikti, nelygu kaip ruošiamasi patiekti. Krevetės nugarą reikia įpjauti, kad matytųsi juodasis žarnynas, nuplėšti visus jį laikančius saitus, sugnybus pirštu ir peilio smaigaliu, vidurius ištraukti ir išmesti. Krevetę nuskalauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Austrės

Jūros gėrybių paruošimas_3

Austrės dažniausiai valgomos nevirtos, tad atidaromos dar gyvos. Geriausia tai daryti tam tikru smailiu, striuku, dviašmeniu tvirtu peiliuku su saugos skydeliu ties rankena — rankai nuo aštrių kriauklės briaunų apsaugoti. Rauplėta (kad neslystų) skepetėle tvirtai laikant austrę, smeigti peiliuką į plonąjį kriauklės galą. Stumiant jį vis gilyn, sukioti ir kraipyti taip, kad kiautas prasivertų. Perpjovus suveriamąjį raumenį ir atsargiai atskyrus mėsą nuo viršutinio kiauto, nuvožti jį ir atskirti mėsą nuo apatinio kiauto suveriamojo raumens.

Panašiai aižomos ir kitos gruoblėtosios geldeles.

Midijos

Jūros gėrybių paruošimas_4

Midijas, kaip ir didesnes gruoblėtąsias geldeles, prieš verdant būtina išimti iš kiauto. Šiam darbui geriausia pasitelkti jau minėtą austrių aižiklį. Laikant kriauklę, kaip parodyta, žiomenimis į apačią, smeigti peiliuką šonan, prie sąvaros. Judinant ir kraipant ašmenis, pamažu perpjauti suveriamąjį raumenį, atsargiai atskirti mėsą nuo viršutinės geldelės ir ją atvožti.

Atskirti mėsą nuo apatinio suveliamojo raumens, šaukštu švariai ją išgremžti iš apatinės geldelės. Pirštais ar peiliu išimti ir išmesti vidurius, baltą bei oranžinę mėsą nuplauti po tekančiu vandeniu. Pirštais išgnybti ir išmesti kietą galinį pusmėnulio pavidalo raumenuką.

Jei midijas ruošiamasi patiekti kriauklėse, privalu kruopščiai jas nušveisti ir bent 5 minutes pavirti vandenyje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Rusijos propagandos gniaužtuose atsidūrusios šalies atstovė: žmonės mąsto, emigruoti ar dar palaukti (133)

Jauna moteris, buvusi kandidatė Moldovos prezidento rinkimuose Maia Sandu yra pasiryžusi...

Sezoninį darbą pasirinko dėl neįprastos priežasties: šis įdarbinimas buvo pats svarbiausias (1)

Dauguma jaunuolių sezoninį darbą renkasi dėl paprastų priežasčių, vieni nori užsidirbti...

Žvaigždžių gretos byra: Europos čempionatas – be būrio elitinių žaidėjų

Savaitgalį vos per 24 valandas iš Europos krepšinio čempionato žaidėjų sąrašo buvo...

Ekonomistų nuomonės dėl bankų įtakos išsiskyrė (57)

Įtakingiausiais Lietuvoje laikomi ekonomistai sutaria, kad kita didžiulė pasaulinė ekonomikos...

Į susišaudymo Vilniuje sūkurį pateko ir S. Stavickis-Stano (47)

Pirmadienio vakarą Vilniuje , Antakalnio gatvėje, aidėjo šūviai. Policijos duomenimis, tarp...

Vilniuje esančioje Antakalnio gatvėje aidėjo šūviai papildyta 20.44 (56)

Šiandien Vilniuje aidėjo šūviai. Antakalnio gatvėje esančioje kavinėje tarp susipykusių...

Pajūryje siūlo užsienio turistus sutraukiantį poilsį: lietuviai nebevertina to, ką turime (6)

Didžiausio šalies kurorto pašonėje esantis Palangos kempingas baigia savo antrąjį sezoną.

Vilniaus viešnamiuose – meilės pažinčių svetainėse ieškančios užsienietės (31)

Iš jaunų merginų prostitucijos pralobti užsigeidę sutuoktiniai nutarė eiti lengviausiu keliu –...

Duonos gamintojai pasišovė išsaugoti lietuviškos ruginės duonos tradicijas (1)

Lietuva nuo seno visame pasaulyje garsėja ruginės duonos gamybos tradicijomis. Vis dėlto...

Įvardijo, kiek asmenų „Karklėje“ sučiupo su narkotikais: skaičiai stebina (64)

Savaitgalį vykusio festivalio „ Karklė Live Music Beach “ dalyvius patikrinę policininkai ir...