Mėgstamiausia rudeninė klasika – obuolių pyragas. Ne mažiau skanūs yra ir moliūgų pyragai. Pyrago pagrindui imame smėlinę tešlą, o įdarus gaminame pagal nuotaiką.
Obuolių pyragas
© Corbis/Scanpix
Obuolių ir moliūgų pyragams reikės (vienam pyragui):

Tešlai –

1,5-2 stiklinių miltų,
žiupsnelio druskos,
1 valg. šaukšto cukraus,
8 valg. šaukštų šalto sviesto (supjaustyto kubeliais).

Moliūgų įdarui-

1 l virto moliūgo minkštimo,
24 vnt. juodųjų džiovintų slyvų be kauliukų,
1 stiklinės kalvadoso arba konjako,
vanilinio cukraus,
1 stiklinės cukraus,
¾ stiklinės grietinės,
3 kiaušinių,
1 arbat. šaukštelio cinamono,
citrinų sulčių.

Obuolių įdarui –

ketvirtadalio stiklinės cukraus,
3-4 kietų obuolių.

1. Miltus persijokite, įberkite druskos, cukraus ir plačiu peiliu maišykite dubenyje su kapotu atšaldytu sviestu, kol susidarys smulkūs trupinėliai. Įpilkite tris šaukštus vandens ir užminkykite tešlą. Jeigu reikės, dar įberkite miltų. Padėkite tešlą į šaldytuvą ir palaikykite ten apie pusvalandį.

2. Supjaustykite moliūgo minkštimą ir patroškinkite garuose. Juodąsias džiovintas slyvas suberkite į nedidelį puodą, užpilkite kalvadosu arba konjaku, įdėkite vanilės lazdelę ir įberkite pusę stiklinės cukraus. Troškinkite tol, kol slyvos suminkštės. Nukelkite nuo viryklės.

3. Rankomis išsklaidykite tešlą pagal kepimo formą, nuimkite tešlos perteklių. Suvyniokite kepimo formą su tešlą į skaidrią maistinę polietileno plėvelę ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą arba penkiolikai minučių į šaldymo kamerą. Įkaitinkite orkaitę iki 350 laipsnių.

Moliūgų įdarui: sutrinkite šakute moliūgo minkštimą ir sumaišykite su puse stiklinės cukraus, grietine, kiaušiniais, cinamonu ir nedideliu kiekiu citrinų sulčių.

Moliūgų ir slyvų pyragui: išimkite iš šaldytuvo kepimo formą su tešla, išdėliokite juodąsias džiovintas slyvas, apliekite moliūgų mase, pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol susiformuos aukso spalvos plutelė, apytiksliai 45 minutes.

Obuolių pyragui: obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis. Apibarstykite tešlą vienu šaukštu cukraus, išdėliokite obuolius spiralės pavidalu, pradėdami nuo išorinio rato. Apibarstykite cukrumi, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.

Patarimas: Prancūziška smėlinė tešla gaminama be kiaušinių – būtent tokį receptą siūlome išbandyti. Tešla tampa labai švelni ir labai trapi, o pyragas iškepa nuostabaus skonio. Gerai atvėsinkite pyragą prieš patiekiant ir atsargiai išdėliokite į lėkšteles su mentele.

Kad obuoliai nepatamsėtų

Supjaustyti obuoliai, reaguodami su oru, akimirksniu tamsėja. Tačiau yra maža gudrybė: į dubenį su paruoštais obuoliais įpilkite labai šalto vandens, išspauskite pusės citrinos sultis ir įdėkite į vandenį pačią išspaustą citriną. Taip obuoliai išsaugos šviežumą ir nesugadins patiekalo išvaizdos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Taikinyje atsidūrusioje Lietuvos darbo biržoje vyksta tikrai keisti dalykai (12)

Lietuvos darbo biržoje vyksta keisti dalykai. Ši svarbi institucija, turinti rūpintis šalies...

Nors mirk iš juoko: lietuvė surinko absurdiškiausius darbo pasiūlymus (60)

Minimalus atlyginimas už pilną darbo dieną penkerių metų darbo patirtį turinčiam buhalteriui,...

A. Vaišnys. Tarp rugpjūčio vardų ir ženklų – apie dramą, kuri nestatoma (1)

„ Kultūros ministerija skelbia Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių...

Butų nuoma Klaipėdoje ir Šiauliuose – miestai pajuto studentų mažėjimą (16)

Klaipėdos ir Šiaulių universitetuose mažėja studentų ir pokyčius jau pajuto šiuose miestuose...

Šiurpą kelianti istorija: dingusios švedų žurnalistės kūnas rastas smarkiai sudarkytas (49)

Jūroje netoli Kopenhagos rasti moters palaikai priklauso Švedijos žurnalistei Kim Wall, praeitą...

Dėl sukčiavimo teisiamam Mios vyrui – dar vienas smūgis (14)

Dainininkės Vilijos Pilibaitytės-Antanavičienės ( Mia ) vyras Nerijus Antanavičius ,...

Kaip per savaitę sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje (14)

Mokslininkai tvirtina, jog cholesterol io lygį galima sureguliuoti be jokių vaistų - tiesiog...

Naudinga žinoti: skaičiai parodantys telefono patvarumą (1)

Perkant naujus mobilius prietaisus jų popieriuose visuomet rasite IP reikšmę. Tikriausiai daugelis...