Produktai:

5 kg svorio kalakutas,
alyvuogių aliejaus,
jūros druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 mandarinas,
kelios šakelės šviežių rozmarinų,
2 svogūnai, gana stambiai supjaustyti,
2 salierų stiebai, stambiai supjaustyti,
2 morkos, stambiai supjaustytos,

Įdarui:

alyvuogių aliejaus,
2 svogūnai, stambokai supjaustyti,
Jūros druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1/2 šaukštelio malto muskato riešuto,
Kelios šviežių šalavijų šakelės, supjaustyti,
300 g maltos kiaulienos,
1 sauja džiūvėsėlių.

Kaip gaminti:

1. Kalakutą išimkite iš šaldytuvo likus valandai iki gaminimo pradžios, kad jis atšiltų iki kambario temperatūros. Nuplaukite jį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, viduje irgi nusausinkite. Apšlakstykite kalakutą alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, pipirais, gerai įtrinkite į kalakutą.

2. Įjunkite orkaitę, o tada pagaminkite kalakuto įdarą. Ant vidutinio kaitrumo viryklės uždėkite didelę didelę keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus, 10 min. pakepkite svogūnus. Įberkite žiupsnį druskos, pipirų, malto muskato riešuto, smulkintus raudonėlių lapelius, tada dar 1 – 2 min. pakepkite.

3. Masę su svogūnais sudėkite į didelį dubenį, palikite visiškai atvėsti. Kai atvės, sudėkite kiaulienos faršą, džiūvėsėlius, viską kruopščiai išminkykite rankomis. Šią masę suvoliokite į rutulį, uždenkite ir laikykite šaltai, kol ateis metas įdaryti kalakutą.

4. Atpjaukite truputį odos iš nugarinės kalakuto kaklo pusės ir sudėkite pusę įdaro. Ne per daug, nes jei bus prikimšta per kietai, keps lėčiau. Paskui užtraukite odą ant angos arba užriškite.

5. Apsukite kalakutą, tada įdėkite į didelę ertmę truputį įdaro, mandarino skiltelių ir kelias šakeles rozmarino. Sudėkite stambiai pjaustytas daržoves į kepimo skardą, ant viršaus uždėkite kalakutą, apdenkite folija, pašaukite į orkaitę ir sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių Celsijaus. Reikia kepti apie 35 – 40 min. kilogramui, taigi 5 kg kalakutas keps 3,5 valandos.

6. Kas 20 min. patikrinkite, kaip kepa kalakutas, aplaistykite sultimis iš kepimo skardos. Po 2,5 val. nuimkite foliją, kad odelė apskrustų.

7. Po 3,5 val. išimkite kalakutą iš orkaitės, įbeskite aštrų peiliuką į storiausią šlaunies dalį. Jei bėga sultys, mėsa minkšta, kalakutas iškepęs. Jei ne, dar kiek pakepkite, paskui vėl patikrinkite. Iškepęs kalakutas tegu pabūna 1 val., o didesnį patartina palaikyti 2 val. Per tą laiką galite pasigaminti salotas, garnyrą.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją