Kad patikrintų, ar tai tiesa, „Savaitraštis Kaunui“ šįkart sveikatinosi gamindamas iš šių vaisių.

TEPAMAS: žemės riešutų sviestas

Apie 650 ml sviesto reikės:

1 kg žemės riešutų (geriau be odelių)
2 šaukštelių druskos
2–3 šaukštelių neutralaus skonio aliejaus (pvz., rapsų)

Kaip paruošti:

Žemės riešutus pakepinkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gerai apskrus (maždaug 15–20 min.) Ištraukę iš orkaitės ataušinkite. Jei su odelėmis – išvalykite.

Dėkite į virtuvės kombainą ir smulkinkite. Iš pradžių riešutai virs į miltus, vėliau, išleisdami savo riebalus, pamažu taps klampiu sviestu. Smulkinti reikia ilgai, todėl nenorint sudeginti kombaino malti reikia ne ilgiau nei minutę, paskui kelias minutes leisti jam atvėsti. Tai rekomenduojama daryti 4–5 kartus.

Baigdami smulkinti įberkite druskos, įpilkite aliejaus. Trumpam įjunkite kombainą, kad išsimaišytų.

Sviestą patalpinkite į švarius, sandariai uždaromus indus. Jį kelias savaites laikykite kambario temperatūroje.

KILMINGI. Vertingos maistinės riešutų savybės žinomos nuo senų senovės, ne veltui kai kurios tautos juos vadina „dievų maistu“.

Skaičius

85. Kasdien suvalgę tiek gramų riešutų sumažinsite cholesterolio kiekį kraujyje.

PATARIMAI

RIEŠUTAI – NE DIETININKAMS?

Dažnai besilaikantys dietų žmonės visiškai atsisako sėklų ir riešutų, manydami, kad juose esantys riebalai pridės papildomų kilogramų. Taip, šie produktai yra kaloringi, bet juose gausu riebalų, turinčių didelę maistinę vertę, vitaminų ir mikroelementų. Riešutai, sėklos ir jų aliejai turi būti kasdieniame valgiaraštyje. Vertingiausi yra šalto spaudimo sėmenų, saulėgrąžų, moliūgų ir sezamų aliejai. Jie puikiai tinka salotoms gardinti. Riešutai ir sėklos tinka užkandžiams tarp pagrindinių valgymų. Jų per dieną turėtumėte suvartoti apie 30–40 g.

KOKIE VERTINGESNI?

Dažniausiai riešutus renkamės kaip užkandį, paskrudintus su druska riešutus ir jų mišinius naudojame įvairiems patiekalams gaminti. Jei norite, kad organizmas pasisavintų daugiausia naudingųjų medžiagų, rinkitės nesūdytus ir nekepintus riešutus. Ir vaikai, ir suaugusieji gali būti alergiški riešutams. Net ir nedidelis jų kiekis gali sukelti labai stiprią reakciją. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar jie nėra suskilę, dėmėti, pajuodę. Jei prakandę branduolį pajutote kartų skonį, nevalgykite – riešutas gali turėti pavojingų toksinių medžiagų.