Keptų pastarnokų ir morkų sriuba kaip tik tokia – tiršta ir šilkinės tekstūros, o daržovių saldumas smagiai susilieja su imbiero ir kajeno aštriu pasikandžiojimu ir maloniai sušildo nuo liežuvio galiuko iki skrandžio gilumų.
© Valgykime sveikiau

Sriuba paruošta visiškai augaliniu pagrindu. Daržovės – vietinės mylimos morkos ir pastarnokai, svogūnai ir česnakai. Prieskoniai egzotiškesni – imbieras, kuminas ir kajeno pipirai. Vietoje įprastos tirštose sriubose naudojamos grietinėlės naudojau anakardžių riešutų grietinėlę.

Trumpai apie anakardžių grietinėlę/pieną. Jei negalite/nenorite naudoti karvės pieno, pamėginkite anakardžių pieną. Jis yra labai universalus, nes turi gana neutralų skonį ir labai lengvai pagaminamas. 1 stiklinė anakardžių riešutų išmirkomi vandenyje 2 – 6 valandas, perplaunami ir įbėrus žiupsnelį druskos suplakami su 2 stiklinėmis vandens trintuve/blenderyje (suplaka net ir pats elementariausias ir ne pačio didžiausio galingumo blenderis).

Gaunasi riebokas pienas, aš jį vadinu grietinėle. Nuo įdėto vandens kiekio priklauso anakardžių grietinėlės/pieno riebumas. Galima papildomai įpilti dar 1-2 stiklines vandens, suplakti ir turime anakardžių pieną.
Supilame į stiklinį indą ir dedame į šaldytuvą. Laikosi apie 4 dienas. Naudoti galima bet kur – į košes, kavą, kakavą, sriubas, padažus…

Sriuba gaunasi gana aštri, tad priklausomai nuo meilės aštrumui koreguokite dedamo imbiero ir kajeno pipirų kiekį.

KEPTŲ PASTARNOKŲ IR MORKŲ SRIUBA SU IMBIERU

apie 8 porcijos

1 stiklinė anakardžių riešutų
3 vidutinio dydžio pastarnokai, supjaustyti išilgai į 4-6 dalis
3 didesnės morkos, supjaustytos išilgai į 4-6 dalis
1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1/2 šaukštelio malto kumino
1/4 šaukštelio kajeno pipiro
1,5 šaukšto smulkiai pjaustytos imbiero šaknies
alyvuogių aliejus kepimui
4 stiklinės daržovių sultinio arba vandens
žalumynų papuošimui

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasigaminame anakardžių grietinėlę. Galima ją pasidaryti iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Anakardžius užpilame vandeniu ir mirkome mažiausiai dvi valandas. Tada gerai praplauname ir suberiame į maisto trintuvą/blenderį. Užpilame dviem stiklinėmis vandens, įberiame žiupsnelį druskos ir suplakame iki vientisos masės. Grietinėlę supilame į stiklinį indą ir dedame į šaldytuvą.

2. Orkaitę įkaitiname iki 200 C. Pastarnokus ir morkas suberiame į kepimo skardą, apšlaktome keliais šaukštais alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais. Daržoves rankomis gerai išmasažuojame, kad tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais. Šauname kepti apie 25 minutes, kol daržovės bus minkštos ir lengvai apskrudusios.

3. Kol orkaitėje kepa daržovės, keptuvėje įkaitiname keletą šaukštų aliejaus ir sudedame svogūną. Kepame ant nedidelės ugnies apie 10 minučių, kol suminkštėja ir švelniai paruduoja.

4. Į keptuvę suberiame česnakus, kuminą, kajeną ir imbierą ir vis pamaišant dar pakepame keletą minučių, kol pasklinda malonus prieskonių aromatas.

5. Palaukiame, kol orkaitėje keptos daržovės šiek tiek pravės. Tada suberiame jas į maisto trintuvą/blenderį, sudedame keptus svogūnus su prieskoniais, užpilame 4 stiklinėmis sultinio/vandens ir plakame iki vientisos tekstūros.

6. Išplaktą sriubą suverčiame į puodą. Įpilame maždaug 1,5 stiklinės anakardžių grietinėlės. Jei sriuba per tiršta, papildomai įpilame anakardžių grietinėlės arba sultinio. Sriubą pašildome, bet neužverdame. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame druska, pipirais ir prieskoniais.

7. Sriubą pilame į lėkštes, papuošiame žalumynais ir keliais šaukštais anakardžių grietinėlės.

Skanaus!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Rusijos propagandos gniaužtuose atsidūrusios šalies atstovė: žmonės mąsto, emigruoti ar dar palaukti (110)

Jauna moteris, buvusi kandidatė Moldovos prezidento rinkimuose Maia Sandu yra pasiryžusi...

Ekonomistų nuomonės dėl bankų įtakos išsiskyrė (46)

Įtakingiausiais Lietuvoje laikomi ekonomistai sutaria, kad kita didžiulė pasaulinė ekonomikos...

Į susišaudymo Vilniuje sūkurį pateko ir S. Stavickis-Stano (33)

Pirmadienio vakarą Vilniuje , Antakalnio gatvėje, aidėjo šūviai. Policijos duomenimis, tarp...

Vilniuje esančioje Antakalnio gatvėje aidėjo šūviai papildyta 20.44 (44)

Šiandien Vilniuje aidėjo šūviai. Antakalnio gatvėje esančioje kavinėje tarp susipykusių...

Pajūryje siūlo užsienio turistus sutraukiantį poilsį: lietuviai nebevertina to, ką turime (2)

Didžiausio šalies kurorto pašonėje esantis Palangos kempingas baigia savo antrąjį sezoną.

Žiema artėja: yra sprendimų, kurie nepatiks „valstiečių“ rinkėjams (130)

Žiema artėja, o ją savo reitingais gali pajusti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga...

Vilniaus viešnamiuose – meilės pažinčių svetainėse ieškančios užsienietės (28)

Iš jaunų merginų prostitucijos pralobti užsigeidę sutuoktiniai nutarė eiti lengviausiu keliu –...

Įvardijo, kiek asmenų „Karklėje“ sučiupo su narkotikais: skaičiai stebina (56)

Savaitgalį vykusio festivalio „ Karklė Live Music Beach “ dalyvius patikrinę policininkai ir...

Kokios spalvos bus madingos artėjančio šaltojo sezono metu

Vasarai artėjant į pabaigą pamažu imama domėtis, koks koloritas dominuos artėjančio šaltojo...

Svaiginanti 28-metės karjera: nuo modelio iki artimos D. Trumpo bendražygės (12)

Naująja komunikacijos departamento vadove JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijoje laikinai...