Vienas populiariausių patiekalų pasaulyje - blynai. Jie, priklausomai nuo šalies ir jos tradicijų, ruošiami skirtingais būdais, naudojami įvairūs įdarai bei padažai. Vietnamietiški Banh Xeo iš ryžių bei kokosų pieno, italų Crespelle iš kaštonų miltų ar krevetėmis įdaryti korėjiečių Haemul Pajeon – blynų variantų yra begalės.
© Organizatorių nuotr.

Ar žinojote, kad blynai buvo sukurti kaip būdas sunaudoti riebius, gendančius produktus prieš Gavėnios pradžią? Arba kad tai buvo mėgstamiausias Viljamo Šekspyro valgis? Pranešime spaudai pateikiama ir dar keletą įdomių faktų, kurių apie blynus, tikriausiai, negirdėjote.

Pirmasis pasaulyje miltinis greitai paruošiamų blynų mišinys buvo sukurtas 1889 metais, JAV.

Kasmet per Užgavėnes Anglijoje organizuojamos blynų vartymo varžybos. Jos tradiciškai rengiamos jau nuo XVa. Didžiausias apvertimų skaičius užfiksuotas 1995 metais – 349 apvertimai vos per dvi minutes.

Prancūzai, vartydami blynus, vienoje rankoje laiko monetą ir galvoja norus.

Pagoniškos slavų tautos tikėjo, kad blynų valgymas suteikia jiems jėgos bei saulės šviesos ir šilumos. Blynas jiems buvo saulės simbolis, o jų kepimas žiemos pabaigoje turėjo išvaryti šaltį.

Didžiausias pasaulyje blynas buvo iškeptas Mančesteryje. Jo skersmuo buvo 15 metrų, svoris beveik 3 tonos, o maistinė vertė – 2 milijonai kalorijų.

Tradicija per Užgavėnes valgyti blynus atsirado daugiau nei prieš tūkstantį metų.

Pirmasis pasaulyje blynų receptas buvo išspausdintas angliškoje receptų knygoje, XVa.

Brangiausia pasaulyje blynų porcija kainuoja 1166 JAV dolerius. Jų paragauti galite viename penkių žvaigždučių Amerikos viešbutyje, Radisson Blu Edwardian. Blynai patiekiami kartu su rožiniu šampanu, omaru bei ikrais.

Blynus iškepti gali turbūt kiekvienas iš mūsų. Išgauti tobulą tešlos konsistenciją, skonį bei gražią blynų išvaizdą reikia nemažai laiko ir pastangų. Tačiau kepimą galite palengvinti naudodami miltinius mišinius.

Tuo patikina ir žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris kviečia šiais metais pažvelgti į Užgavėnes kitaip – pasigaminti blynų tortą ar spalvotus blynus.

RECEPTAI:

LIETINIŲ TORTAS

Įdomūs faktai apie blynus ir 3 gardžiausi receptai
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės:

„Kauno Grūdų“ miltinio mišinio blynams,
500 ml gazuoto vandens,
450 ml kondensuoto,
nesaldinto pieno.

Kremui:

1 kg tepamo sūrio,
1 pakuotės provanso žalumos prieskonių,
1 indelio mini špinatų,
tarkuotos vištienų šlaunelių mėsos.

Papuošimams:

100 g Vytinto itališko kumpio,
250 g mini pomidorų,
200 g tepamo sūrio,
stambiai maltų pipirų,
Romeno salotų lapų.

Gaminimas:

Miltinį mišinį, vandenį ir kondensuotą pieną išmaišome ir iš paruoštos tešlos kepame lietinius blynelius. Tepamą sūrį, provanso prieskonius, mini špinatus ir vištienos šlaunelių mėsą sumaišome atskirame dubenyje – tai bus jūsų pertepimas. Dedame į norimą lėkštę blynelį ir pertepame paruošta mase. Taip kartojame, kol pasibaigs lietiniai. Tortą papuoškite mini pomidorais, kumpiu, tepamu sūriu ir prieskoniais bei salotų lapais.

LIETINIŲ TORTAS SU VARŠKĖS IR PISTACIJŲ KREMU

Įdomūs faktai apie blynus ir 3 gardžiausi receptai
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės:

miltinio mišinio blynams,
500 ml gazuoto vandens,
450 ml nesaldinto kondensuoto pieno.

Kremui:

1 kg pertrintos varškės,
vanilinio cukraus,
100 g cukraus,
300 g pistacijų pastos.

Papuošimams:

šviežių uogų,
šokolado drožlių.

Gaminimas:

Mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu, iš jų iškepkite lietinius bynelius. Petrintą varškę, vanilinį cukrų, cukrų ir pistacijų pastą gerai išsukite iki vientisos masės. Imkite po vieną blynelį ir pertepkite pagamintu kremu. Patį tortą taip pat galite padengti kremu. Papuoškite šviežiomis uogomis ir šokolado drožlėmis.

LIETINIŲ TORTAS SU NUTELOS IR MASKARPONĖS SŪRIO KREMU

Įdomūs faktai apie blynus ir 3 gardžiausi receptai
© Organizatorių nuotr.

Jums reikės:

miltinio mišinio blynams,

450 ml kondensuoto nesaldinto pieno,
500 ml gazuoto vandens.

Kremui:

1 indelio šokoladinio kremo „Nutella“,
500 g maskarponės sūrio.

Papuošimams naudokite karamelizuotus lazdyno riešutus, šviežias uogas.

Gaminimas: mišinį sumaišykite su vandeniu ir kondensuotu pienu. Iš tešlos iškepkite blynelius. Sumaišykite nutelą ir maskarponės sūrį viename inde iki vientisos masės. Imkite blynelius ir pertepkite juos kremu. Galite kremu sutepti ir torto viršų. Papuoškite riešutais ir šviežiomis uogomis.

Skanaus!

Vaikams nustebinti siūlome pagaminti šį tortą iš įvairiaspalvių blynų. Jas išgauti galima pasitelkiant natūralias priemones, kurios ne tik nuspalvins blynelius, bet ir suteiks išskirtinį skonį:

Įdomūs faktai apie blynus ir 3 gardžiausi receptai
© Organizatorių nuotr.

raudona, rožinė- į tešlą įpilkite burokėlių sulčių. Kuo daugiau įpilsite, tuo ryškesnė bus spalva;

žalia- smulkinti špinatų lapai;

geltona- šią spalvą išgausite įbėrę šiek tiek ciberžolės miltelių. Jie suteiks ne tik spalvą, bet ir viliojantį aromatą;

mėlyna, violetinė- mėlynių sultys;

oranžinė- morkų sultys;

ruda- į tešlą įpilkite šiek tiek stiprios kavos, gausite švelniai rusvą atspalvį.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Į populiarumo viršūnes braunasi primiršta šventė: išleidžia tūkstančius eurų (56)

Jei anksčiau prabangiausia šeimos švente buvo įvardijamos vestuvės , tai pastaruoju metu į...

Naktis Vilniuje: netikėtai atpažintas kelių erelis ir vienas už kitą įdomesni pažeidėjai (10)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus policijos pareigūnai surengė reidą. Pylimo...

Hobis tapo antrąja profesija (8)

Garsiausiame Pietų Dzūkijos turguje, veikiančiame Lazdijų rajono Veisiejų miesto pakraštyje,...

Orai: įspūdingą karštį nuplaus liūtys (7)

Panašu, kad šį savaitgalį vėl sulauksime panašios karščio kulminacijos kaip ir praėjusį:...

Laisvalaikio veikla lietuviui atnešė milijonus: atskleidė sėkmės formulę (26)

Vienas iš „ Vinted “ įkūrėjų Justas Janauskas , atsimindamas studijų laikus Vilniaus...

Sutemus į „Karklę“ sugūžėjo minios: konfiskuoja ir alkoholį, ir narkotikus papildyta 23:40 (82)

Penktadienio vidurdienį duris atvėrusio festivalio „ Karklė “ apsaugos darbuotojai nesnaudžia...

Ekspertai kai kuriuos Laisvės aikštės pertvarkos projektus pavadino isteriškais (26)

Dailės galerijoje aptarus 10 pateiktųjų projektų, kaip atnaujinti Laisvės aikštę ir jos...

Kai katės pervertina savo galimybės: bando įsirangyti į kelis kartus mažesnes vietas (9)

Yra vienas dalykas, kurį katės mėgsta daryti labiau nei valgyti ir tinginiauti - bandyti sutilpti...

Socialiniame tinkle paatviravo apie sekso metu patirtus sužalojimus (22)

Seksas turėtų būti malonus dalykas, bet kartais jis pasisuka priešinga linkme ir tampa…...

Šiltesni nei įprasta orai išsilaikys ne tik rugpjūtį, bet ir rugsėjį (12)

Pagal dabar turimą informaciją, ne tik rugpjūčio pabaiga, bet ir rugsėjo pradžia turėtų būti...