Buvome savaitgalį grybauti. Prisirinkome pačių įvairiausių grybų. Tiesa, po to pusę išmetėme, nes polietileniniuose maišuose visai susitrynė. Kaip reikėtų tinkamai paruošti grybus, kad neapsinuodytume?
© DELFI (J.Juršienės nuotr.)
Atsako Botanikos instituto Citopatogenetinių mikroorganizmų laboratorijos vadovas mokslų daktaras Antanas Matelis:

- Mūsų miškuose auga apie 300 valgomųjų ir daugiau nei pusšimtis nuodingųjų rūšių grybų. Nuodingi grybai nebūtinai būna kartūs, nemalonaus kvapo ar perpjovus peiliu pakeičia spalvą. Maistingesni yra jauni grybai, o kepurėlė vertingesnė už kotą.

Grybuose yra apie 85 proc. vandens, 4-6 proc. nepasisavinamų arba blogai pasisavinamų medžiagų. Mineralinių medžiagų juose yra ne mažiau nei vaisiuose ir daržovėse, o fosforo ir kalcio tiek pat kiek žuvyje. Džiovintuose grybuose baltymų daugiau nei duonoje, kruopose, jautienoje, be to, jie maistingesni už kiaušinius ir dešrą.

Kadangi grybai iš aplinkos susiurbia visus netoliese esančius teršalus, nepatariama grybauti šalia geležinkelių, judrių kelių ar sąvartynų. Negalima rinkti peraugusių, senų ar sukirmijusių grybų. Norintieji pasiruošti grybų atsargų žiemai, kiekvieną grybų rūšį turi rauginti arba sūdyti atskirame inde.

Net ir geriausiais grybai galima apsinuodyti, jei:

per lietų surinkti ir neišvirti per 8-9 valandas,

“sausą” dieną surinkti ir neapdoroti ilgiau nei per 10 valandų,

nešvariai nuplauti ir trumpiau nei 10 minučių virinti seni, arba ilgiau palaikyti jauni grybai, turguje pirkti nežinomi grybai ir iš jų pagaminti patiekalai bei konservai.

Dėmesio:

Nuodingiausios mūsų miškuose žalsvoji ir blyškioji musmirės - viename grybe esantis nuodo amatoksino kiekis gali būti mirtinas. Šis nuodas nepakinta verdant, kepant, sūdant ir kitaip konservuojant. Sunkių apsinuodijimo amatoksino turinčiais grybais pasekmių galima išvengti tik laiku kreipiantis į gydytojus.

Pirmieji požymiai apsinuodijus musmirėmis pasireiškia po 20-30 minučių, rečiau po 4-6 valandų, o apsinuodijus kitais grybais - po 2-10 valandų. Dėl to įtarus apsinuodijimą grybais, net jei ligonio būklė ir nesunki, būtina skubiai plauti skrandį, žarnyną valyti klizma ir kviesti greitąją medicinos pagalbą. Išplovus skrandį, galima duoti daug gerti natūralaus negazuoto mineralinio vandens, nestiprios arbatos ir kitų nesaldžių skysčių.

Geri patarimai:

švieži grybai nepajuoduos, jei grįžę iš miško juos tuoj pat sumesite į truputį pasūdytą šaltą vandenį,

atidrėkusius džiovintus grybus tuoj pat padžiovinkite vidutinio karštumo orkaitėje, nes kitaip jie ims pelyti, ilgai (metus) grybų laikyti neverta, nes gali atsirasti botulizmo bakterijų.

Dainininkė, rašytoja ir televizijos laidų vedėja Rūta Lukoševičiūtė - negrybauja, bet grybus mėgsta

- Paskutinį kartą grybavau, kai buvau mažytė. Su tėveliais dažnai važiuodavom ir tikrai buvo labai smagu. Ypač kai atrasdavau pasislėpusį grybą. Bet tai buvo oi, kaip seniai. O dabar į mišką grybauti neinu, nes paniškai bijau erkių. Mane krato net, kai pamatau erkę šuniui įsisegusią. Siaubas kažkoks. Tai va, kaip su tuo grybavimu. Dėl tų nelabųjų ir praradau malonumą - nebekeliu kojos į tokį mišką, kur grybai auga. Nors valgyti pagamintus labai mėgstu. Ypač svieste ir grietinėje pakepintas voveraites su bulvėmis.

Na, gerai, skanūs man ir baravykai. Juos taip pat pažįstu. Ir dar kazlėkus - tokie slidūs ir šlapi grybukai. Labai skanūs. Taip pat musmirę atskirčiau. Žinau, kaip jos atrodo. Bet daugiau... vargu, ar drįsčiau kokį grybą atpažinti. Bet man nelabai ir reikia. Juk vis viena negrybauju... Tiesa, kai mama arba tėtis prigrybauja voveraičių ir jas kepa, jei tik turiu laiko, užsuku pasmaguriauti.

Receptas paprastas, bet patiekalas labai gardus

Reikia:

šviežių voveraičių,
galvutės svogūno,
sviesto,
trupučio krapų,
druskytės ir pipiriukų pagal skonį,
grietinės.

Išvalytas ir po tekančiu vandeniu nuplautas voveraites kiaurasamtyje palikti, kad nusivarvėtų, kol keptuvėje svieste apkeps svogūnai. Po to sudėti į keptuvę voveraites ir maišant pakepti kelias minutes. Po to uždėti porą šaukštų grietinės, uždengti keptuvę su dangčiu ir kelias minutes dar patroškinti grybukus. Patiekti apibarstytus krapais su karštomis bulvėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Pustuštėje „Karklėje“ – gausus „nelegalių radinių biuras“ (24)

Penktadienio vidurdienį duris atvėrusio festivalio „ Karklė “ apsaugos darbuotojai nesnaudžia...

Laisvalaikio veikla lietuviui atnešė milijonus: atskleidė sėkmės formulę (2)

Vienas iš „ Vinted “ įkūrėjų Justas Janauskas , atsimindamas studijų laikus Vilniaus...

Šiltesni nei įprasta orai išsilaikys ne tik rugpjūtį, bet ir rugsėjį

Pagal dabar turimą informaciją, ne tik rugpjūčio pabaiga, bet ir rugsėjo pradžia turėtų būti...

Papasakojo, ką patyrė per išpuolius Ispanijoje: britų aktorė slėpėsi restorano šaldytuve (3)

Per Barseloną supurčiusį išpuolį aktorė Laila Rouass, besifilmuojanti „BBC One“ kanalu...

Artėjančio šaltojo sezono mados: neišsižadėkite rudų atspalvių (3)

Nors įdegis dažniausiai asocijuojasi su vasara, atėjus rudeniui gelsvai rusva spalva tikrai...

Apie prezidento postą svajojusiam J. Petraičiui – ypatinga žinia iš teismo (86)

Prieštaringai vertinamas Australijoje gimęs milijonierius, kolekcininkas, 2002 m. Lietuvos...

Erdvėlaiviai „Voyager“ paruošti atvesti ateivių į Žemę (4)

Netrukus astronomijos mėgėjai turės progą švęsti – „ Voyager “ programai sukanka 40 metų....

Joniškio rajone iš voljero pabėgo meška (29)

Penktadienį Joniškio rajone esančiame Kirnaičių kaime iš kavinėje „Plūgo broliai“ esančio...

Vokietijoje per išpuolį subadyti du žmonės, vienas jų mirė (153)

Vokietijos vakariniame Vupertalio mieste du žmonės penktadienį buvo subadyti, vienas jų –...

Dauguma bėgiojančių žmonių susiduria su ta pačia problema: kaip jos išvengti (2)

Rugpjūčio pradžioje „ Eurovaistinės “ užsakymu tyrimų bendrovės „Synopticom“ atlikto...