Gruzdžios bulvytės, traškios daržovės

 (64)
Bulvytės, greitas, nesveikas maistas, viršsvoris
© Corbis

Aliejuje gruzdinti viliojamai traškūs produktai labai populiarūs, kad ir kiek dietologai bando įtikinti nevalgyti tos riebalų, cholesterino ir kalorijų kupinos bjaurasties. Tačiau naudojant tik geriausios kokybės aliejų kalorijų ir kenksmingų riebalų produkte bus kur kas mažiau, nei įprasta manyti.

Aliejus naudingas, nes jame yra vitaminų E ir K, be to, gaminant gruzdintuvėje išlieka daugiau naudingųjų medžiagų. Kita vertus, labai jau skanios tokios bulvytės ir visa kita… Karštas aliejus ant produktų sudaro apetitišką gruzdžią plutelę, jie lieka minkšti ir švelnaus skonio.

Gruzdintuvė prancūziškai vadinama friture, kas reiškia ne ką kita kaip gilų sluoksnį aliejaus ar gyvulinių riebalų. O į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis tokį prietaisą?

Talpa. Tai - indo, į kurį pilami riebalai, talpa ir maksimalus telpantis šviežiai pjaustytų bulvių kiekis. Aliejaus indo talpa - tai maksimumas aliejaus, kuris gali būi naudojamas gruzdinant. Paprastai tai būna 2,2 l, kai kurių modelių - iki 3 l. Kuo mažiau aliejaus reikia gaminimui, tuo geriau.

Standartinis bulvių kiekis laikomas 1-1,2 kg. Jų talpa matuojama šviežiai pjaustytais griežinėliais, nes šaldytoms bulvytėms reikia daugiau erdvės, kad atšiltų. Jei bulvės sugrūstos, jos gruzdinamos sukibs į didelį nevalgomą gumulą.

Gruzdintuvės galingumas lemia įkaitimo greitį. Daugumos modelių galingumas - nuo 1800 iki 2000 W.

Temperatūros reguliavimas

Jis gali būti dviejų tipų - tolygus arba kelių numatytų variantų. Aliejus įkaista tik iki nustatytos tmperatūros.

Filtrai

Būtina gruzdintuvės dalis. Gaminami dviejų tipų - neleidžiantys sklisti kvapui ir aliejiniai. Pirmieji gali būti nuimami arba stacionarūs. Nuimami filtrai - speciali sistema, leidžianti kvapui likti gruzdintuvės viduje. Nuimami filtrai veikia efektyviau, tačiau stacionarūs patogesni, nes juos patogu plauti ir nereikia nuolat galvoti, kad tuoj reikės pirkti naują. Kalbant apie aliejaus garų sugėrimą, abiejų tipų filtrai vienodai efektyvūs.

Aliejiniai filtrai (į standartinę komplektuotę neįeina) yra popieriniai, leidžiantys greit perfiltruoti aliejų pagruzdinus mėsą ar žuvį, kad jį būtų galima panaudoti dar kartą. Aliejiniais filtrais iš aliejaus pašalinami produktų gabaliukai, pakartotinai kaitinant pradedantys skleisti kenksmingas medžiagas ir gadinantys patiekalo skonį.

Tokie filtrai sudaro galimybę naudoti tą patį aliejų iki dešimties kartų, nors to daryti nerekomenduojama - daug kartų kaitintame aliejuje yra toli gražu ne naudingųjų medžiagų. Patyrusios šeimininkės, gruzdintuves naudojančios ne pirmus metus, sako, kad daug kartų naudoti tą patį aliejų - ne geriausias sumanymas, verčiau po poros kartų įpilti šviežio.

Valymas

Kad gruzdintuvę būtų galima kuo patogiau valyti, geriau rinktis su nuimamu indu. Tokie modeliai brangesni, bet valomi daug lengviau nei tie, kurie neišsiardo. Visas prietaisas kriauklėje netelpa, į indaplovę jo irgi neįdėsi.

Vidinis indo paviršius būna iš nerūdijančio plieno arba su nepridegančiu paviršiumi. Šie plaunami lengviau, riebalai prie jų irgi ne taip kimba.

Naudotis gruzdintuve itin paprasta - įpilate aliejaus, įleidžiate sietelį su produktais ir pasukate reguliatoriaus rankenėlę į norimą padėtį. Ant visų jų korpusų piktogramomis pavaizduoti patiekalai, kartu yra ir nuorodos, kiek laiko reikia jiems paruošti, kokios temperatūros turi būti aliejus.

To nereikia daryti

Palikti viduje nefiltruoto aliejaus su maisto dalelėmis - jis apkars ir suges.

Kaitinti aliejų, iki pradės rūkti.

Maišyti skirtingas aliejaus rūšis - kiekvienai reikia skirtingo laiko įkaisti iki reikiamos temperatūros.

Naudoti taukus - jų virimo temperatūra diedsnė nei aliejaus, be to, jie kenksmingesni.

Kepti rekomenduojama skaidriame rafinuotame bekvapiame aliejuje, tokiame, kuris kaitinamas neputoja. Dabar prekybos centruose galima rasti aliejaus su užrašais „tinka naudoti gruzdintuvėse“. Negalima naudoti aromatizuoto alyvų, arachių ar sojų aliejaus. Gaminant šaldytus produktus reikia žiūrėti, kad jie užimtų ne daugiau kaip trečdalį sietelio. Tokie produktai atšaldo įkaitintą aliejų, jiems tirpstant susidaro vanduo ir bendras skysčio kiekis inde padidėja. Sietelį su šaldytais produktais rekomenduojama gerai krestelėti virš kriauklės, kad atsiskirtų ledo kristalėliai.

Tešoje apvoliotų produktų negalima dėti tiesiai į sietelį - tešla prie jo prilips. Kad to nenutiktų, reikia sietelį iš pradžių įleisti į aliejų ir tik po to nardinti produktus.

Saugumas

Nors verdantis aliejus - potencialiai pavojingas produktas, naudojant gruzdintuvę jo galima nebijoti. Visi šie prietaisai turi šilumos izoliaciją, yra net specialus terminas „šaltos sienelės“. Net jei vidus įkaitęs iki maksimalios 190 laipsnių temperatūros, korpusą galima liesti rankomis nerizikuojant nudegti. Tačiau išjungus gruzdintuvę nereikia iš karto žiūrėti vidun - aliejus dar kelias minutes burbuliuoja ir šaudo. Dangtį reikia atidengti ir pakelti sietelį su pagamintais produktais, kad visas aliejus nuvarvėtų į indą.

Daugelis gruzdintuvių modelių turi blokuotę, neleidžiančią įjungti neuždengto prietaiso. Kai kuriose yra automatinė išsijungimo sistema, tačiau daugelio modelių laikmatis neišsijungia nesibaigus nustatytam laikui, tik suveikia garso signalas.

Taip yra todėl, kad aliejus turi didelį šilumos inertiškumą, kitaip sakant, lėtai aušta, ir net išjungtoje gruzdintuvėje produktai gali prisvilti, jei iš karto nebus ištraukti. Lygiai tas pats būtų ant išjungtos, bet neataušusios elektrinės plytelės kaitvietės palikus keptuvę - maistas keps iš inercijos.

Žinoma, maitintis vien gruzdintais produktais neverta - dietiniais tų patiekalų nepavadinsi. Tačiau retkarčiais pasimėgauti gruzdžiomis bulvytėmis, žuvies ar daržovių kroketais, pyragėliais - kodėl gi ne. Vis dėlto gruzdintuvė gali gerokai paįvairinti nusibosti pradedantį valgiaraštį.

 
64
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Receptai

„Mano geriausias konservavimo receptas“: putino uogų džemas

2014 rugsėjo mėn. 3 d. 00:01
„Mano geriausias konservavimo receptas“: putino uogų džemas
Asmeninio archyvo nuotr.
Pristatome receptą, kuris atsiųstas konkursui „Mano geriausias konservavimo receptas“. Pasidalinkite ir jūs geru receptu ir laimėkite puikius prizus!

„Mano geriausias konservavimo receptas“: marinuoti baravykai (10)

2014 rugsėjo mėn. 2 d. 15:38
„Mano geriausias konservavimo receptas“: marinuoti baravykai
Asmeninio archyvo nuotr.
Pristatome receptą, kuris atsiųstas konkursui „Mano geriausias konservavimo receptas“. Pasidalinkite ir jūs geru receptu ir laimėkite puikius prizus!

Sveikai: grybais įdarytos paprikos

2014 rugsėjo mėn. 3 d. 00:02
Siūlome pasigaminti skanų patiekalą su grybais:

Kaip išlaikyti šviežius grybus visą žiemą (6)

2014 rugsėjo mėn. 2 d. 09:58
Du kibirus baravykų iš miško vos partempė Mindaugas
Skaitytojo nuotr.
Socialiniai interneto tinklai šiemet net mirga nuo grybų. Su tokiais miško gėrybių kiekiais susidoroti ganėtinai sunku net didžiausiems grybų mėgėjams, o juos marinuoti ir džiovinti daug kas neturi ne tik laiko, bet ir sąlygų. Tačiau yra visiškai nesudėtingas būdas, leisiantis mėgautis jais net ir žiemą – užšaldyti.

Turkiškos kviečių kruopos: egzotiška naujovė ar konkurencija ryžiams? (8)

2014 rugsėjo mėn. 1 d. 18:14
Ieškantys alternatyvos ryžiams, grikiams ar kitoms kasdien vartojamoms kruopoms parduotuvių lentynose jau pastebėjo įdomią naujovę – saulėje džiovintas kviečių kruopas. Dietologų teigimu, šios iš Turkijos į Lietuvą atkeliaujančios kruopos „Bulgur“ pasižymi ypatingomis maistinėmis savybėmis, be to, jas lengva paruošti, todėl jos gali praturtinti kiekvieną virtuvę.