Gruzdžios bulvytės, traškios daržovės

 (64)
Aliejuje gruzdinti viliojamai traškūs produktai labai populiarūs, kad ir kiek dietologai bando įtikinti nevalgyti tos riebalų, cholesterino ir kalorijų kupinos bjaurasties. Tačiau naudojant tik geriausios kokybės aliejų kalorijų ir kenksmingų riebalų produkte bus kur kas mažiau, nei įprasta manyti.
Bulvytės, greitas, nesveikas maistas, viršsvoris
Foto: Corbis

Aliejus naudingas, nes jame yra vitaminų E ir K, be to, gaminant gruzdintuvėje išlieka daugiau naudingųjų medžiagų. Kita vertus, labai jau skanios tokios bulvytės ir visa kita… Karštas aliejus ant produktų sudaro apetitišką gruzdžią plutelę, jie lieka minkšti ir švelnaus skonio.

Gruzdintuvė prancūziškai vadinama friture, kas reiškia ne ką kita kaip gilų sluoksnį aliejaus ar gyvulinių riebalų. O į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis tokį prietaisą?

Talpa. Tai - indo, į kurį pilami riebalai, talpa ir maksimalus telpantis šviežiai pjaustytų bulvių kiekis. Aliejaus indo talpa - tai maksimumas aliejaus, kuris gali būi naudojamas gruzdinant. Paprastai tai būna 2,2 l, kai kurių modelių - iki 3 l. Kuo mažiau aliejaus reikia gaminimui, tuo geriau.

Standartinis bulvių kiekis laikomas 1-1,2 kg. Jų talpa matuojama šviežiai pjaustytais griežinėliais, nes šaldytoms bulvytėms reikia daugiau erdvės, kad atšiltų. Jei bulvės sugrūstos, jos gruzdinamos sukibs į didelį nevalgomą gumulą.

Gruzdintuvės galingumas lemia įkaitimo greitį. Daugumos modelių galingumas - nuo 1800 iki 2000 W.

Temperatūros reguliavimas

Jis gali būti dviejų tipų - tolygus arba kelių numatytų variantų. Aliejus įkaista tik iki nustatytos tmperatūros.

Filtrai

Būtina gruzdintuvės dalis. Gaminami dviejų tipų - neleidžiantys sklisti kvapui ir aliejiniai. Pirmieji gali būti nuimami arba stacionarūs. Nuimami filtrai - speciali sistema, leidžianti kvapui likti gruzdintuvės viduje. Nuimami filtrai veikia efektyviau, tačiau stacionarūs patogesni, nes juos patogu plauti ir nereikia nuolat galvoti, kad tuoj reikės pirkti naują. Kalbant apie aliejaus garų sugėrimą, abiejų tipų filtrai vienodai efektyvūs.

Aliejiniai filtrai (į standartinę komplektuotę neįeina) yra popieriniai, leidžiantys greit perfiltruoti aliejų pagruzdinus mėsą ar žuvį, kad jį būtų galima panaudoti dar kartą. Aliejiniais filtrais iš aliejaus pašalinami produktų gabaliukai, pakartotinai kaitinant pradedantys skleisti kenksmingas medžiagas ir gadinantys patiekalo skonį.

Tokie filtrai sudaro galimybę naudoti tą patį aliejų iki dešimties kartų, nors to daryti nerekomenduojama - daug kartų kaitintame aliejuje yra toli gražu ne naudingųjų medžiagų. Patyrusios šeimininkės, gruzdintuves naudojančios ne pirmus metus, sako, kad daug kartų naudoti tą patį aliejų - ne geriausias sumanymas, verčiau po poros kartų įpilti šviežio.

Valymas

Kad gruzdintuvę būtų galima kuo patogiau valyti, geriau rinktis su nuimamu indu. Tokie modeliai brangesni, bet valomi daug lengviau nei tie, kurie neišsiardo. Visas prietaisas kriauklėje netelpa, į indaplovę jo irgi neįdėsi.

Vidinis indo paviršius būna iš nerūdijančio plieno arba su nepridegančiu paviršiumi. Šie plaunami lengviau, riebalai prie jų irgi ne taip kimba.

Naudotis gruzdintuve itin paprasta - įpilate aliejaus, įleidžiate sietelį su produktais ir pasukate reguliatoriaus rankenėlę į norimą padėtį. Ant visų jų korpusų piktogramomis pavaizduoti patiekalai, kartu yra ir nuorodos, kiek laiko reikia jiems paruošti, kokios temperatūros turi būti aliejus.

To nereikia daryti

Palikti viduje nefiltruoto aliejaus su maisto dalelėmis - jis apkars ir suges.

Kaitinti aliejų, iki pradės rūkti.

Maišyti skirtingas aliejaus rūšis - kiekvienai reikia skirtingo laiko įkaisti iki reikiamos temperatūros.

Naudoti taukus - jų virimo temperatūra diedsnė nei aliejaus, be to, jie kenksmingesni.

Kepti rekomenduojama skaidriame rafinuotame bekvapiame aliejuje, tokiame, kuris kaitinamas neputoja. Dabar prekybos centruose galima rasti aliejaus su užrašais „tinka naudoti gruzdintuvėse“. Negalima naudoti aromatizuoto alyvų, arachių ar sojų aliejaus. Gaminant šaldytus produktus reikia žiūrėti, kad jie užimtų ne daugiau kaip trečdalį sietelio. Tokie produktai atšaldo įkaitintą aliejų, jiems tirpstant susidaro vanduo ir bendras skysčio kiekis inde padidėja. Sietelį su šaldytais produktais rekomenduojama gerai krestelėti virš kriauklės, kad atsiskirtų ledo kristalėliai.

Tešoje apvoliotų produktų negalima dėti tiesiai į sietelį - tešla prie jo prilips. Kad to nenutiktų, reikia sietelį iš pradžių įleisti į aliejų ir tik po to nardinti produktus.

Saugumas

Nors verdantis aliejus - potencialiai pavojingas produktas, naudojant gruzdintuvę jo galima nebijoti. Visi šie prietaisai turi šilumos izoliaciją, yra net specialus terminas „šaltos sienelės“. Net jei vidus įkaitęs iki maksimalios 190 laipsnių temperatūros, korpusą galima liesti rankomis nerizikuojant nudegti. Tačiau išjungus gruzdintuvę nereikia iš karto žiūrėti vidun - aliejus dar kelias minutes burbuliuoja ir šaudo. Dangtį reikia atidengti ir pakelti sietelį su pagamintais produktais, kad visas aliejus nuvarvėtų į indą.

Daugelis gruzdintuvių modelių turi blokuotę, neleidžiančią įjungti neuždengto prietaiso. Kai kuriose yra automatinė išsijungimo sistema, tačiau daugelio modelių laikmatis neišsijungia nesibaigus nustatytam laikui, tik suveikia garso signalas.

Taip yra todėl, kad aliejus turi didelį šilumos inertiškumą, kitaip sakant, lėtai aušta, ir net išjungtoje gruzdintuvėje produktai gali prisvilti, jei iš karto nebus ištraukti. Lygiai tas pats būtų ant išjungtos, bet neataušusios elektrinės plytelės kaitvietės palikus keptuvę - maistas keps iš inercijos.

Žinoma, maitintis vien gruzdintais produktais neverta - dietiniais tų patiekalų nepavadinsi. Tačiau retkarčiais pasimėgauti gruzdžiomis bulvytėmis, žuvies ar daržovių kroketais, pyragėliais - kodėl gi ne. Vis dėlto gruzdintuvė gali gerokai paįvairinti nusibosti pradedantį valgiaraštį.

Registruoti (0) Anonimiški (64)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Nauji 2015 m. pirmo ketvirčio vynai Lietuvoje

Metų pradžia nėra dėkinga vyno degustuotojams: vyno naujienų nebūna daug, mat vyno importuotojai ir platintojai atsiraitoję rankoves ir paruošę užrašines bei sąmatų kalkuliatorius, zuja po vyno parodas bei atrinkinėja vežtinus į Lietuvą vynus. Visgi nauji vynai, nauji žinomų vynų derliai smelkiasi į parduotuvių lentynas ir leidžia susipažinti su naujais skoniais ir aromatais.

Į ką atkreipti dėmesį, perkant mėsos gaminį parduotuvėje?

Mėsos gaminiai – tai maisto produktai, kurie gali būti vartojami be papildomo apdorojimo. Įprastai mėsos gaminiai visuomenėje nėra itin palankiai vertinami, ypač tie, kurie ant stalo atkeliavo iš parduotuvės.

VMG pasiūlymas Velykoms: kuskuso salotos su mocarela, tunu ir apelsinais

Velykų duona su kiaušiniais, naminis majonezas, lietuviški ir wasabi krienai, garstyčios bei kepsnys su daug šviežių daržovių. Tokį šventinį Velykų meniu rekomenduoja originaliais projektais garsėjantys bei geriausią pasaulyje kulinarinį žurnalą leidžiantys „Virtuvės mitų griovėjai“.

Du tobuli desertai Velykoms: nekeptas meduolių tortas ir saldainiai „Kiaušinukai“ (12)

Šie receptai yra atsiųsti konkursui „Mano gardžiausias velykinis desertas“. Kviečiame dalyvauti ir Jus!

„Pasaulio virtuvės": kesadilija su vištiena

DELFI TV startuoja naujas kulinarinių laidų ciklas „Pasaulio virtuvės", kuriame įvairių Lietuvos restoranų virtuvių šefai ne tik atskleis savo sugebėjimus, supažindins su skirtingų šalių patiekalais, bet ir pagamins tai, ką kiekvienas iš mūsų galėtų sėkmingai pakartoti savo namų virtuvėje.