Virta aviena su bulvėmis ir čiobreliais

500 g avienos, 500 g bulvių, 250 g svogūnų, 0,5 arb. šaukštelio čiobrelių, laurų lapelių, druskos, pipirų, petražolių.

Avieną supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į puodą, įberkite druskos, pipirų, sudėkite didesnę dalį supjaustytų svogūnų, laurų lapelių, čiobrelių. Mėsą užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir uždengę virkite ant nedidelės ugnies. Kai mėsa suminkštės, sudėkite bulves ir likusius svogūnus. Virkite toliau nemaišydami ir tik retkarčiais pakratydami, kad neprisviltų. Bulvės turi suvirti ir sukristi. Baigdami virti įberkite kapotų petražolių.

Troškinta aviena su mairūnais

600 g virtos avienos, prieskonių (druskos, pipirų, mairūnų), prieskoninių daržovių (morkų, petražolių šaknų, svogūnų), 3 skiltelės česnako, 1 šaukštas riebalų, 1 šaukštas miltų, 2–3 pomidorai, ½ stiklinės grietinės.

Prieskonines daržoves stambiai sutarkuokite (svogūnus smulkiai supjaustykite) ir pakepinkite riebaluose kartu su miltais. Česnakus ir mairūnus sugrūskite su druska ir pipirais. Virtą avieną supjaustykite nedideliais gabaliukais ir suberkite į pakepintas prieskonines daržoves, pridėkite pomidorų, grietinės ir, uždengę indą, troškinkite 10–15 min. Tuomet sudėkite į gerai pašildytą gilesnį pusdubenį, papuoškite. Valgykite su virtomis bulvėmis, troškintais burokėliais, pupomis, biria grikių ar ryžių koše.

Troškinta aviena su kopūstais ir paprikomis

500 g avienos, 50 g margarino, 1 kg kopūstų, 1 raudona saldžioji paprika, 2 šaukštai miltų, druskos, pipirų.

Avieną supjaustykite gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su margarinu iš visų pusių, tada įpilkite truputėlį vandens, įberkite druskos, pipirų ir troškinkite, kol mėsa suminkštės. Tada mėsą išimkite ir toje pačioje keptuvėje troškinkite stambiai supjaustytus kopūstus. Prieš baigdami troškinti suberkite supjaustytą papriką. Kai kopūstai suminkštės, perdėkite juos į karščiui atsparų indą, ant viršaus sudėkite mėsą. Į keptuvėje likusias sultis įmaišykite miltų, druskos, pipirų, šiek tiek pavirkite ir šiuo padažu užpilkite avieną ir kopūstus. Dar 20 min. viską troškinkite orkaitėje. Patiekite su virtomis bulvėmis, apibarstytomis kmynais.

Aštri troškinta aviena

500 g avienos, 3 svogūnai, 1 skiltelė česnako, 2 šaukštai aliejaus, 1 nedidelis lauro lapelis, 2 gvazdikėliai, druskos, maltų raudonųjų pipirų, 1 stiklinė ryžių.

Mėsą supjaustykite šiaudeliais, apkepkite aliejuje kartu su supjaustytais svogūnais ir česnaku, įberkite prieskonių ir įpilkite karšto vandens, kad vos apsemtų. Troškinkite ant mažos ugnies. Kai mėsa suminkštės, sumaišykite ją su virtais ryžiais. Patiekite su šviežių daržovių salotomis, troškintais burokėliais.

Aviena su džiovintais abrikosais

600 g avienos, 200 g džiovintų abrikosų, 200 g svogūnų, 2 šaukšteliai pomidorų tyrės, 4 šaukštai lydyto sviesto, druskos, pipirų.

Garnyrui: 400 g keptų pomidorų, 160 g šparaginių pupelių, 60 g šoninės.

Avieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite ant nedidelės ugnies nuolat nugraibydami putas. Mėsą išvirkite tik pusiau. Sultinį perkoškite. Avienos gabalėlius pakepkite keptuvėje su sviestu, sudėkite pakepintus svogūnus, pagardinkite pomidorų tyre, druska ir pipirais, įberkite išmirkytų vandenyje džiovintų abrikosų, įpilkite sultinio ir toliau troškinkite, kol mėsa taps visai minkšta. Patiekite su keptais pomidorais ir šonine perrištomis pakeptomis šparaginėmis pupelėmis.

Avienos plovas su džiovintomis slyvomis

500 g avienos, 1 stiklinė ryžių, 60 g riebalų, 2 nedideli svogūnai, 200 g džiovintų slyvų, cinamono, šafrano, druskos.

Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais, apkepinkite įkaitintuose riebaluose (imkite 2 šaukštus). Kartu pakepinkite svogūnus, pagardinkite druska, įpilkite 2 stiklines karšto vandens, 10 minučių patroškinkite, tada sudėkite nuplautas slyvas, įberkite cinamono ir toliau troškinkite ant mažos ugnies, kol mėsa suminkštės. Likusiuose riebaluose iki skaidrumo pakepinkite sausus ryžius, įpilkite litrą verdančio vandens, pasūdykite ir virkite ant mažos ugnies. Išvirtus ryžius iškrėskite ant tinklelio ir sumaišykite su šafranu. Į dubenį pirmiausia dėkite ryžius, ant jų – mėsą su džiovintomis slyvomis.

Avienos kepsnys su medumi

1,5 kg avienos kumpio, 5 šaukštai medaus, 3 šaukšteliai kario, 2 šaukštai citrinų sulčių, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Iš medaus, citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus ir kario paruoškite marinatą. Aplaistykite mėsą marinatu ir 24 val. laikykite šaldytuve. Tada avieną susukite į foliją arba dėkite kepimo maišelį, supilkite marinatą ir įpilkite truputį karšto vandens. Sandariai užriškite kepimo maišelį arba kruopščiai užlenkite folijos kraštus. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 1,5–2 val.