Slyvų pyragas su varške

12 porcijų reikės:

200 g miltų,
pusė arbat. šaukšt. kepimo miltelių,
žiupsnelis druskos,
120 g cukraus,
1 arbat. šaukšt. tarkuotos citrinos žievelės,
170 g sviesto,
5 kiaušinių tryniai,
1 valg. šaukšt. grietinės,
700 g slyvų,
350g liesos varškės,
1 valg. šaukšt. krakmolo,
4 valg. šaukšt. citrinos sulčių,
2 kiaušinių baltymai,
50 g abrikosų džemo.

Paruošimui: 45 min.
Atšaldymui: 30 min.
Kepimui: 70 min.
Kaloringumas: 310 kcal/1 porc.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, 50 g cukraus, citrinos žievelę, 120 g atšaldyto sviesto, 2 trynius ir grietinę. Užminkykite tešlą ir padėkite šaltai 30 min.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180°. Ištepkite riebalais kepio formą. Atvėsusią tešlą iškočiokite apskritimo forma ( truputį didesne nei kepimo forma), įdėkite ją į kepimo formą, pakelkite kraštus ir keliose vietose subadykite tešlos lakštą šakute.

3. Slyvas nuplaukite ir perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Slyvų puseles keliskart įpjaukite išilgai. Ant tešlos išdėliokite 2/3 taip paruoštų slyvų.

4. Dubenyje sumaišykite varškę, 3 trynius, krakmolą, citrinos sultis, 50 g ištirpinto sviesto ir 70 g cukraus. Išplakite baltymus ir atsargiai sumaišykite su varškės mase. Gautą varškės kremą sukrėskite ant tešlos išdėliotų slyvų ir papuoškite likusiomis slyvomis. Pakaitinkite abrikosų džemą ir aptepkite juo slyvas. Kepkite pyragą 70 min.

Patarimas. Tešla lengviau susiminkys, jei į ją įpilsite nedidelį kiekį skysčio, pavyzdžiui, 1-2 valg. šaukšt. grietinės, vyno, pieno, vandens arba romo.

Slyvų pyragas, apibarstytas cukrumi

Paruošimui: 35 min.
Kepimui: 55 min.
Kaloringumas: 270 kcal/1 porc.

12 porcijų reikės:

700 g slyvų,
125 g sviesto,
125 g cukraus,
1 pakelis vanilinio cukraus,
3 kiaušiniai,
150 g miltų,
1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių,
100 g maltų migdolų,
30 g stambiais kristalais cukraus.

1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Puseles dar kartą perpjaukite pusiau.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180°. Tešlai iki purumo išsukite sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po vieną intensyviai sukant įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, maltais migdolais ir sumaišykite su sviesto mase.

3. Kepimo formą ištepkite riebalais ir iškrėskite į ją paruoštą tešlą. Ant tešlos ratu dėliokite slyvų ketvirčius vidine puse į viršų. Pyragą kepkite maždaug valandą. Jeigu įbedus į pyragą medinį virbą ištraukus jis neaplipęs tešla – vadinasi pyragas gatavas.

4. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir padėkite ant grotelių. Tolygiai apibarstykite jį stambių kristalų cukrumi. Patiekti galima su plakta grietinėle.

Riestė su slyvomis ir aguonomis

Paruošimui: 2 val.
Kepimui: 1 val.
Kaloringumas: 340 kcal/1 porc.

12 porcijų reikės:

375 g miltų,
1 pakelis sausų mielių,
4 kiaušinių tryniai,
100 g tirpinto sviesto,
70 g cukraus,
250 ml šilto pieno,
50 g paruoštos marcipaninės masės,
75 g maltų aguonų,
1 arbat. šaukšt. krakmolo,
žiupsnelis malto cinamono,
žiupsnelis druskos,
750 g slyvų,
3 valg. šaukšt. ištirpintos aviečių želė.

Gaminame:

1. Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, 3 trynius, sviestą, žiupsnelį druskos, 40 g cukraus ir 125 ml pieno. Uždenkite ir pastatykite šiltai 40 min.

2. Marcipaninę masę sumaišykite su 30 g cukraus. Užvirinkite 100 ml pieno su žiupsneliu druskos. Suberkite maltas aguonas ir vėl užvirinkite. Įmaišykite marcipaninę masę. Krakmolą sumaišykite su trupučiu vandens ir sutirštinkite juo masę, gerai išsukant. Paskui dar įmaišykite 1 kiaušinio trynį ir cinamoną.

3. Iš mielinės tešlos iškočiokite stačiakampį. Perpjaukite išilgai į 3 vienodo dydžio juostas. Aguonų masę sukrėskite į konditerinį maišelį ir išspauskite ant kiekvienos tešlos juostelės vidurio išilgai. Tešlos kraštelius patepkite pienu ir sulipdykite juos išilgai, kad aguonos liktų viduryje.

4. Ištempkite tešlos volelius su aguonomis iki 45 cm ir sudėkite juos lanku į apvalią kepimo formą, išteptą riebalais. Nuplautas slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir išdėliokite tarp tešlos volelių. Tešlos volelius įpjaukite išilgai, patepkite tešlą pienu ir kepkite pyragą 50 min. 200° temperatūroje. Iškepusį ištepkite ištirpinta želė.

Korėtas slyvų pyragas

Paruošimui: 1 val.
Marinavimui: 1 val.
Kepimui: 70 min.
Kaloringumas: 350 kcal/1 porc.

12 porcijų reikės:

1 kg slyvų,
200 g cukraus,
1 arbat. šaukšt. cinamono,
3 valg. šaukšt. romo,
300 g miltų,
žiupsnelis kepimo miltelių,
2 kiaušinių tryniai,
žiupsnelis druskos,
180 g sviesto,
3 valg. šaukšt. krakmolo,
50 g kapotų migdolų,
2 valg. šaukšt. pieno.

1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite į 4 dalis ir išmkite kauliukus. Puode sumaišykite pusę slyvų su 100 g cukraus, cinamonu ir romu. Palikite 1 val.

2. Iš miltų, sviesto, 100 g cukraus, 1 trynio, žiupsnelio druskos ir kepimo miltelių greitai suminkykite tešlą. Padėkite šaltai pusei valandos.

3. Slyvų masę su cukrumi pavirkite 3 min. Krakmolą sumaišykite su 4 valg. šaukšt. šalto vandens ir supilkite plona srovele į slyvas pastoviai maišydami, užvirinkite ir ataušinkite.

4. Kepimo formą ištepkite riebalais. Iškočiokite 2/3 tešlos, išklokite ja formą ir padarykite bortelius. Tešlą subadykite šakute ir užbarstykite ant jos pusę migdolų. Iškrėskite slyvų masę, pabarstykite likusiais migdolais ir sudėkite likusias slyvas.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 200°. Likusią tešlą iškočiokite iki 4 mm storio ir su tešlai pjaustyti skirtu rateliu supjaustykite ją 1 cm pločio juostelėmis. Jas išdėliokite ant pyrago tinkleliu. Su pienu išplakite likusį trynį ir ištepkite juo tešlos tinklelį. Kepkite pyragą maždaug 70 min.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją