Šventiška ne tik forma ir pateikimo būdai, skonis irgi nuostabus – kalafiorai puikiai dera su paukštiena ir šalto rūkymo šonine. Tiesą sakant, nei garnyro nei padažo netrūko, bet turiu įtarimą, kad kepsnys puikiai derėtų su bulvių koše ir kokiu šaukštu bruknių ar šermukšnių pagardo. Bandysim.

Vienam kepsniui reikia:

1 nedidelio kalafioro
0,5 kg kalakutienos ar vištienos faršo
0,5 a.š. druskos
8-0 skiltelių smulkiai kapotų česnako skiltelių
žiupsnio kmynų
žiupsnio aitriosios paprikos
0,5 st. džiūvėselių
100 g labai plonai pjaustytos šalto rūkymo šoninės

Kalafiorui nupjaunu lapus ir kotą ir dedu į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu 8-10minučių, išgriebiu į koštuvą, nulieju kuo šaltesniu vandeniu ir palieku vėsti. Tuo metu išminkau faršą su prieskoniais ir džiūvėsėliais.

Atsikerpu du didelius lakštus aliuminio folijos, sudedu juos vieną ant kito kryžiumi, į centrą dedu apvirtą kalafiorą (kotu žemyn), ant viršaus – faršą, jį tolygiai paskirstau iki pat apačios. Imu šoninės juosteles ir jomis padengiu visą faršo masę. Folgos lapus pakeliu į viršų ir užspaudžiu, kad neliktų jokių tarpų.

Kamuolys keliauja į iki 180C įkaitintą orkaitę, kepu apie 45 min., tuomet foliją atidengiu, padidinu kaitrą iki 200 C ir kepu dar apie 15min.

Kepsnys skanus tiek karštas, tiek šaltas.