Nepatikėsite, bet ir jūs šią vasarą galite tapti hipokratais ar bent jau originalių ledų gamintojais.

AKIMS: mėlynių ledai

Jums reikės:

2 saujų mėlynių
3 šaukštų cukraus
2 stiklinių pieno (2 proc. riebumo)
Pusės stiklinės grietinėlės
1 šaukštelio šviežių citrinos sulčių

Kaip paruošti:

Mėlynes, cukrų ir pieną sutrinkite iki vientisos masės. Svarbu nepalikti nesutrintų uogų.

Supilkite grietinėlę, citrinos sultis, išmaišykite ir pernakt palikite šaldytuve.

Pastaba: šiems ledams pagaminti reikės specialaus ledų gaminimo aparato. Atlikę reikiamas instrukcijas, viską 3–5 val. palaikykite šaldytuve.

Prieš valgant ledus vertėtų juos šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje: jie suminkštės ir pajusite subtilią kreminę tekstūrą.

LENGVA: žaliosios citrinos šerbetas

Jums reikės:

500 ml vandens
250 g cukraus
1 kiaušinio baltymo
6 žaliųjų citrinų

Kaip paruošti:

Sumaišykite vandenį ir cukrų, juos tirpinkite ant vidutinės ugnies – taip susiformuos saldus sirupas.

Laukite, kol atvės, tada įtarkuokite žaliųjų citrinų žievelę.

Kitame inde išplakite kiaušinio baltymą, kol susidarys putos. Jį supilkite į padarytą žaliųjų citrinų sirupą, maišykite, kol kiaušinio baltymas virs vientisa mase.

Masę dėkite į šaldiklį. Praėjus 3 val. išimkite, nugrandykite sušalusias vietas ir gerai išmaišykite šaukštu. Tada dar kartą 3 val. įdėkite į šaldiklį.

Viską sudėkite į sulčiaspaudę. Spauskite iki vientisos masės. Išspaudę, viską dar kartą atšaldykite.

Padarykite ledų kaušelį, dekoruokite su žaliosios citrinos skiltele ar mėtų lapeliais. Iš karto valgykite.

PELENEI: moliūgų skonio ledai

Jums reikės:

1 pakelio grietinėlės
Pusės skardinės saldinto sutirštinto pieno
Ketvirčio puodelio moliūgų tyrės
Pusės šaukštelio cinamono
Žiupsnelio muskato
Gvazdikėlių

Kaip paruošti:

Grietinėlę ir moliūgų tyrę suplakite trintuvu, kol jie sustandės. Lėtai maišydami pilkite saldintą sutirštintą pieną ir likusius ingredientus.

Dėkite į šaldiklį ir laikykite 4 val. Galite palikti ir pernakt.

GAIVU: kokosų ir arbatos skonio ledai

Jums reikės:

2 skardinių kokosų pieno
6 mėgstamos arbatos (geriau juodos) pakelių
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
Pusės arbatinio šaukštelio žalių kardamono ankščių
Žiupsnelio druskos
1 stiklinės cukraus
6 kiaušinių trynių

Kaip paruošti:

Į indą pilkite vieną kokosų pieno skardinę ir kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies ir įmerkite arbatos pakelius, įdėkite imbierą, kardamono ankštis ir druską. Viską sumaišykite, uždenkite ir palikite 5 min.

Sudėkite cukrų, vis maišydami virkite apie 3 min., kol cukrus ištirps. Viską perkoškite ir supilkite į vidutinį dubenį. Supilkite likusį kokosų pieną ir maišykite iki vientisos masės.

Atskirame inde gerai išplakite 6 kiaušinio trynius. Pamaišydami pilkite kokoso ir arbatos mišinį. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į vidutinio dydžio puodą.

Masę virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišykite, kol sutirštės. Naudokite medinį šaukštą – taip viską geriau išmaišysite ir pasieksite puodo kraštus.

Puodą nukelkite nuo ugnies ir supilkite į dubenį. Uždenkite jį ir atšaldykite.

Supilkite šaltą kokoso pieno mišinį į ledų gaminimo aparatą ir sekite jo instrukcijas.

KOFEINAS: mokos ledai

Jums reikės:

Pusės pakelio grietinėlės
Pusės skardinės saldinto sutirštinto pieno
2 šaukštų kavos likerio
2 šaukštų kakavos miltelių

Kaip paruošti:

Į didelį dubenį sudėkite visus ingredientus.
Viską apie 8 min. plakite trintuvu, kol gausis vientisa masė.
Mišinį padalykite perpus ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldiklyje 6 val. arba pernakt.