Iš daržovių galima gamini ne tik garnyrus, bet ir atskirus patiekalus. Tai ypatingai aktualu tiems, kurie įsitikinę, kad bulves galima valgyti tik jas derinant su kitomis daržovėmis. Pristatome penkis daržovių patiekalus, kuriuos galima valgyti pietums.
Šeimininkė
© Shutterstock nuotr.

Lobija

Jums reikės:

500 g pupelių
2 svogūno galvų
2 saldžiųjų paprikų
2 skiltelių česnako
1 saujelės kalendros
1 saujelės petražolės žalumos
3 šakelių mėtos
3 šakelių dašio
maltų raudonųjų pipirų
druskos
augalinio aliejaus pakepinimui

Kaip gaminti:

Pupeles užpilkite vandeniu ir virkite kol suminkštės. Jeigu verdant labai nugaruos, galima po truputį įpilti verdančio vandens. Svogūnus susmulkinkite ir apkepinkite augaliniame aliejuje.

Smulkiai supjaustykite saldžiąją papriką, petražoles, kalendrą, mėtas ir dašį. Visa tai ir apkepintus svogūnus suberkite į pupeles. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Viską pakaitinkite minutę-dvi. Patiekdami patiekalą galite papuošti žalumynais.

Jeigu norite, šį patiekalą galima valgyti su „Tkemali“ arba vyno padažais.

Patarimas: kadangi pupelės skrandžiui yra pakankamai sunkus produktas, reikėtų lobiją valgyti kaip atskirą patiekalą.

Daržovėmis įdarytos paprikos

Jums reikės:

12 saldžių raudonųjų paprikų
1 svogūno galvos
6 morkų
1 česnako
1 stiklinės ryžių
1 saujelės petražolių žalumos
2 valgomųjų šaukštų alyvų aliejaus
maltų juodųjų pipirų
druskos

Kaip gaminti:

Nupjaukite paprikų vaiskočius, pašalinkite sėklas ir pertvarėles. Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepinkite viename šaukšte aliejaus tol, kol jis taps permatomas. Į apkepintus svogūnus suberkite smulkiai supjaustytą česnaką ir stambiai sutarkuotas morkas.

Viską pakepinkite dar kelias minutes. Tada suberkite ryžius, susmulkintas petražoles, įpilkite stiklinę vandens, pagardinkite pipirais ir druska bei troškinkite ant silpnos ugnies, kol ryžiai prisigers skysčio ir suminkštės. Paruoštą įdarą atvėsinkite.

Į paprikas prikimškite paruošto įdaro. Paprikas sudėkite į aliejumi išteptą kepimo formą. Kepkite 35-40 minučių 200 laipsnių karščio temperatūroje. Prieš patiekiant įdarytas paprikas galima papuošti žaluma.

Patarimas: tokiu pačiu įdaru galima farširuoti pomidorus ir baklažanus, tad svečius galite nustebinti įdarytų daržovių asorti.

Baklažanų suktinukai su ryžiais

Jums reikės:

3 baklažanų
1 svogūno galvos
250 g ryžių
700 g sultinio
200 g pomidorų
2 skiltelių česnako
1 saldžiosios paprikos
200 g 10 procentų riebumo grietinėlės
2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
1 arbatinio šaukštelio smulkinto raudonėlio

Kaip gaminti:

Baklažanus supjaustykite išilgai maždaug pusės centimetro riekelėmis. Pasūdykite ir palikite pusvalandžiui, kad druska įsigertų. Svogūną supjaustykite ir apkepinkite aliejuje. Suberkite ryžius, supilkite sultinį ir troškinkite ant nedidelės ugnies. Iš pomidorų pašalinę sėklas, supjaustykite juos kubeliais, suberkite į ryžius ir troškinkite dar pusvalandį. Pabaigoje įdarą pagardinkite raudonėliu, druska ir pipirais.

Baklažanų riekeles nuplaukite vandeniu, nusausinkite ir apvirkite česnaku ir druska pagardintame vandenyje. Ant nusausintų baklažanų riekelių dėkite ryžių įdarą ir suformuokite suktinukus.

Dabar pasiruoškite padažą. Papriką išvalykite ir smulkiai supjaustykite. Užvirkite grietinėlę, atskiestą ketvirtadaliu stiklinės vandens. Į ją suberkite paprikos kubelius ir virkite penkias minutes. Viską pertrinkite per sietelį arba kruopščiai sutrinkite smulkintuvu. Įberkite druskos ir pipirų. Šiame padaže pašildykite suktinukus, su juo ir patiekite.

Patarimas: kadangi šiame patiekale pakankamai riebalų, rekomenduojama jį valgyti be mėsos. Tokius suktinukus galima gaminti ir iš aguročių.

Apkepintos bulvės su aštriu brokolių padažu

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio bulvių
500 g brokolių
200 g tarkuoto sūrio
100 g baltojo vyno
0,5 arbatinio šaukštelio garstyčių
pagal skonį maltų raudonųjų pipirų

Kaip gaminti:

Gerai nuplautas bet neluptas bulves apkepkite orkaitėje. Brokolius išvirkite ir supjaustykite gabalėliais. Vyną sumaišykite su garstyčiomis ir kaitinkite iki virimo. Pagardinkite aštriaisiais pipirai, supilkite tarkuotą sūrį, smulkintus brokolius ir viską pakaitinę suplakite smulkintuvu iki vientisos masės.

Apkeptose bulvėse padarykite įpjovimus, į kuriuos pridėkite aštraus brokolių padažo. Papuošite žalumynais.

Patarimas: bulves apkepti galima ir mikrobangų krosnelėje. Tam jas suvyniokite į baltas popierines servetėles ir išdėliokite ant besisukančios lėkštės kraštų. Net ir didelės bulvės per 10-15 minučių iškepa (tikslus kepimo laikas priklauso nuo mikrobangų krosnelės galingumo).

Omletas su daržovėmis

Jums reikės:

4 kiaušinių
3 valgomųjų šaukštų pieno
3 tvirtų pomidorų
275 g šviežių špinatų
100 g virtų bulvių
2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
1 arbatinio šaukštelio smulkinto šalavijo
kelių lašelių padažo „Tabasco“
pagal skonį druskos ir maltų pipirų
žalumynų papuošimui

Kaip gaminti:

Apvirtus ir supjaustytus špinatus pakepinkite aliejuje. Suberkite išvalytus ir stambiais gabalėliais supjaustytus pomidorus bei kubeliais supjaustytas bulves. Pagardinkite druska, pipirais, šalaviju ir „Tabasco“ padažu.

Kiaušinius gerai išplakite su pienu, plakinį supilkite į apkepintas daržoves. Ant nedidelės ugnies kepkite 5-7 minutes, kol omletas sutirštės. Iškepusį omletą atsargiai perkelkite į lėkštę ir prieš patiekdami apibarstykite žalumynais.

Patarimas: kadangi šis omletas yra labai sotus, jį pietums galima valgyti kaip atskirą patiekalą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Apie prezidento postą svajojusiam J. Petraičiui – ypatinga žinia iš teismo (24)

Prieštaringai vertinamas Australijoje gimęs milijonierius, kolekcininkas, 2002 m. Lietuvos...

Kita augančių algų pusė visai nedžiugina (122)

Lietuvos gyventojų emigracija – itin neigiamas reiškinys, turėjęs tik vieną teigiamą pusę –...

A. Tapinas apie mokytojų padėtį: jei taip, tai emigruočiau (218)

Vienas įtakingiausių Lietuvos žurnalistų Andrius Tapinas prisipažįsta, kad jei uždirbtų 400...

Incidentas Suomijoje: į ligoninę išvežti aštuoni žmonės atnaujinta (177)

Suomijos pietvakariniame Turku mieste penktadienį buvo subadyta keletas žmonių, o mažiausiai...

Karklė apgulta. Stop juostos, užkardos ir palaidi šunys (15)

Karklės gyventojai, kurie neišvyko iš kaimo prasidėjus festivaliui „Karklė live music beach...

Gyvai / Neįprastos kontrolinės rungtynės be žiūrovų: Lietuva – Rumunija (2)

Europos krepšinio čempionatui besiruošianti Lietuvos rinktinė penktadienį pradeda kovas...

Atrodo paprasta, bet daugelis lietuvių nežino atsakymo į šį klausimą apie Europos Parlamentą (3)

Nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą praėjo 13 metų, tačiau ne visi Lietuvos gyventojai...

Slaptas policijos reidas: už posūkio nerodymą gresia teisių atėmimas (91)

Penktadienį popiet, važiuojant nuo Varnių tilto, link Utenos g. viaduko, Kauno policija vykdė...

Nuotraukose niekuomet nesišypsanti B. Hadid tam turi keistą priežastį (3)

Supermodelį Bellą Hadid fotografai dažniausiai užfiksuoja rimtą ar net griežtą, o gerbėjai...

Paprastas būdas saugotis nuo radiacijos (22)

Pastaruoju metu žmonės vis dažniau domisi instrukcijomis - ką daryti, jei branduolinis karas visgi...