Kad jau išmokau daryti štrudelio tešlą, nusprendžiau be mano šeimai tradicinio aguonų vyniotinio, iškepti dar ir štrudelį su varške. Pavyko tikrai labai skaniai, nors vargo su juo būta šiek tiek daugiau nei su obuoliniu, dėl to ir išvaizda ne tokia graži.
© feastofguiltypleasures.blogspot.com

(15-20 porcijų):
Tešlai: 

620 ml.miltų
4 v.š. sviesto
1 kiaušinis
1 a.š. druskos
0,5 a.š. acto 

Įdarui: 

540 g 9 proc. riebumo varškės
0,5 saujos džiovintų spanguolių
0,5 saujos razinų
0,5 saujos džiovintų abrikosų
60 gr. miltų
200 g cukraus
200 g  grietinės
100 g sviesto
2 v.š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
citrinos žievelė 

Pertepimui: 

250 ml. pieno
2 kiaušinio tryniai

Pirmiausiai pagaminama tešla. Sviestas sukapojamas kartu su miltais ir druska. Į mišinį toliau kapojant supilamas su vandeniu ir actu išplaktas kiaušinis (pirmiausiai išplakamas kiaušinis, tuomet į jį įpilama tiek vandens, kad visas mišinys kartu sudarytų 240 ml).

Tešla kapojama dar 30 sekundžių. Patikrinkite, ar tešla išeina tinkamos konsistencijos: ji turi būti minkšta ir lipti, bet lengvai nukibti nuo rankų. Jei ji per minkšta, įberkite dar šauktą miltų, jei per sausa, šauktą vandens. Bet kuriuo atveju patikrinus tešlą, kapokite ją dar 30 sekundžių.

Tam, kad tešla būtų itin tąsi ir neplyštų vos pradėjus kočioti, reikia ją dar apdirbti rankomis. Tešlos gabalėlį reikėtų iš žmogaus rankai normaliai pasiekiamo aukščio 80-100 kartų mesti į stalą. Šitaip apdirbta tešla sudedama į aliejumi išteptą indą ir paliekama porai valandų pakankamai šiltoje patalpoje (+25 C).

Kol tešla stovi, ruošiamas įdaras. Sviestas išsukamas su cukrumi, citrinos žievele, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedama varškė, 4 kiaušinių tryniai, grietinė ir 60 gr. miltų. Viskas gerai išmaišoma, suberiamos razinos (prieš tai jas galima kelias valandas pamirkyti rome), džiovintos spanguolės ir smulkiai supjaustyti džiovini abrikosai. 4 kiaušinių baltymai išplakami iki putų ir atsargiai įmaišomi į varškės masę.

Galiausiai iškočiojama ir ištampoma tešla. Ant 2/3 tešlos tolygiai, bet labai atsargiai paskirstoma visa varškės masė. Kadangi varškės masė išeina gana skystoka, dirbti reikia greitai. Vos tik varškės masė paskirstoma ant tešlos, būtina kuo skubiau ją susukti traukiant po tešla patiestą medžiagą į save.

Atpjaukite tas dalis abiejuose šonuose, kur nėra įdaro, o štrudelio kraštus užspauskite ir pakiškite po juo.

Perdėkite štrudelį į sviestu išteptą skardą (saugiausia ir efektyviausia naudojant tą pačią medžiagą, tačiau tokiu atveju reikia, kad susukus štrudelį, ji vis dar būtų po juo).

Pašaukite štrudelį į orkaitę (200-210 C) ir kepkite 15 min.

Kol štrudelis kepa, paruoškite pertepimą. Pieną išmaišykite su kiaušinio tryniais). Aplaistykite štrudelį šiuo pertepimu ir kepkite dar 30 min ant kiek mažesnės ugnies.

Ar štrudelis iškepęs, tikrinkite su mediniu pagaliuku pagal tai ar iškepusi varškės masė.

Šį skantėstą galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą. Karštam puikiai tiks vaniliniai ledai arba atvėsintas vanilinis padažas (1 kiaušinis, 350 ml. pieno, 2-3 v.š. cukraus, 1 a.š. vanilinio cukraus, 1 v.š. krakmolo, viskas išplakama ir nuolat maišant kelias minutes pakaitinama ant ugnies, kol masė ims palengva tirštėti).

Štrudelį galima pabarstyti cukraus pudra, papuošti šviežiomis spanguolėmis, bet nebūtinai. Skanaus!

Fantastiško skanumo štrudelis su varške
© feastofguiltypleasures.blogspot.com
feastofguiltypleasures.blogspot.com
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Orai: vasarišką kaitrą vėl vainikuos neramumai

Antroje savaitės pusėje didžiojoje šalies dalyje orai bus karšti, tačiau jau pirmoje...

Pasiūlė, kaip susigrąžinti lietuvių Lenkijoje paliekamus milijonus (95)

Šį pavasarį Lenkijos centrinis statistikos biuras paskelbė, kad lietuviai apsipirkdami pas...

Lietuvio užfiksuoti vaizdai apie jo patirtis Šiaurės ir Pietų Korėjose užkariauja pasaulį: sunku sulaikyti ašaras (172)

Prieš metus DELFI publikuotas keliautojo Jokūbo Laukaičio sukurtas vaizdo reportažas apie...

R. Williamso koncertą perspjauti bus sunku: hitai ir fejerverkai gerbėjams sukėlė euforiją (256)

Trečiadienio vakarą Vilniaus Vingio parke - neeilinis renginys. Savo pasirodymą „The Heavy...

S. Skvernelis: socialdemokratų pasitraukimas nebūtų būtina sąlyga trauktis jų ministrams (22)

„Prognozuojant socialdemokratų tarybos sprendimą trauktis, galbūt frakcija Seime galėtų...

Nesitikėjo, kad gelbėti kačiukus bus taip sudėtinga (2)

Dar būdami 8 savaičių jaunikliais, katinas Astra ir keturi jo broliai buvo palikti dėžėje...

A. Kubilius prabilo apie spąstus, kurie gali sutrukdyti pasivyti ES pragyvenimo vidurkį (549)

Lietuvai pasivyti Europos Sąjungos (ES) pragyvenimo vidurkį gali sukliudyti vidutinių pajamų...

Lietuvos šešiolikmečiai liks be medalių – neperlipo Europos čempionato ketvirtfinalio barjero (49)

Europos jaunučių (iki 16 metų) vaikinų krepšinio čempionato ketvirtfinalyje trečiadienį...

JAV karo laivo įgulai atsirūgo vizitas Klaipėdoje: sekso vakarėlis baigėsi skandalu (189)

Dar vasario pradžioje į Klaipėdą draugiško vizito užsukęs JAV karo laivas „ USS Hue City...

Prasta vasara smogė ne tik Palangos verslininkams (25)

Lietinga vasara problemų pridarė ne tik nuomojantiems kambarius pajūryje. Paslaugas kaimo turizmo...