Šiandien šis produktas visiems prieinamas ir tikrai yra vertas jūsų dėmesio, nes midijų mėsa labai vertinga, mat joje gausu mikroelementų ir žmogaus organizmui būtinų medžiagų.

Parduotuvėse parduodamos midijos yra dirbtinai išaugintos jūros plantacijose. Šią technologiją airių jūrų keliautojas išrado dar 1234 metais. Tam į jūrą buvo nuleidžiami ąžuoliniai stulpai su jų ikrais. Šiandien midijos auginamos jūros dugne ant specialių platformų, o „derlius“ renkamas kas aštuoniolika mėnesių.

Dvigeldžiai moliuskai gyvena praktiškai visuose pasaulinio okeano vandenyse, tačiau jų skonis gali labai skirtis. Jį nulemia regionas, kuriame moliuskai išauginti. Tiksliau, vandens druskingumas ir temperatūra. Šiaurinių jūrų midijos yra riebesnės.

Parduotuvių lentynose galima aptikti ir konservuotų midijų. Jų skonis ir maistinės savybės kiek atsilieka nuo šviežių ar šaldytų produktų. Konservuotų midijų karštų patiekalų gamybai naudoti negalima. Geriausias konservuotų midijų panaudojimo būdas – patiekti jas su įvairių rūšių salotomis, apšlaksčius citrinų sultimis bei šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Jeigu nusipirkote ar atšildėte kiek daugiau midijų, nei jų jums reikia patiekalui paruošti, nenusiminkite. Midijas greitai išvirkite, išimkite jas iš kriauklių, įpilkite Dižono garstyčių, citrinos sulčių, česnako, svogūno ir alyvuogių aliejaus. Tokiame marinate jos puikiai laikysis kelias paras.

Midijų pirkimo taisyklės:

1. Rinkitės gyvus moliuskus nepažeistose kriauklėse – kad jos nebūtų suskilusios, įtrūkusios ar įlinkusios.

2. Geriausia rinktis uždarytas kriaukles – tai rodo, kad viduje esantis moliuskas yra gyvas. Vis dėlto tinka ir šiek tiek prasivėrusios, tik tokiu atveju suspauskite jį dviem pirštais ir, jeigu midija gyva, pajusite jos raumens elastingumą. Prasivėrusiose kriauklėse, suprantama, jūros vandens nebelieka, tačiau tai nėra baisu, mat jį kompensuoja skystis iš kitų moliuskų.

3. Šviežios midijos neturi skleisti nemalonaus kvapo.

4. Geriausia rinktis vienodo dydžio, ne labai mažas kriaukles.

Midijų paruošimo taisyklės:

1. Midijas būtina kruopščiai išvalyti. Būtina pašalinti visus dumblius ir smėlį.

2. Pasikliaukite patikrintu metodu: moliuskai pamerkiami į šaltą vandenį, į kurį įberta šiek tiek miltų. Midijos prisivalgo tokio „srėbalo“ ir iš jų išeina visas smėlis.

3. Plaukite midijas tik šaltame vandenyje.

4. Dumblių sankaupas prie midijų pagrindo taip pat nuimkite, tik stenkitės neištraukti iš vidaus pačių moliuskų. Geriausia tai daryti su aštriu peiliu.

5. Kad midijų patiekalas neįgautų pašalinio skonio, jam naudokite tik pirmo spaudimo alyvuogių aliejų.

6. Midijų patiekalus geriausia gaminti porcijomis – keptuvėje moliuskai turi gulėti vienu sluoksniu.

7. Kad moliusko mėsa išliktų švelni, gaminimo procesas turi būti spartus, todėl kepkite midijas ant didelės ugnies.

8. Nesūdykite ir negardinkite pipirais! Pakanka jūros vandens, kuris gaminant ištekės iš kriauklių.

Pomidorų sriuba su midijomis

Trims porcijoms jums reikės:

300 g midijų
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
10 g griežinėliais pjaustyto česnako
25 g šiaudeliais pjaustyto šaloto svogūno
25 g šiaudeliais pjaustyto poro
80 g griežinėliais pjaustytos cukinijos
1 valgomojo šaukšto sviesto
6 lapelių ir 1 arbatinio šaukštelio smulkinto baziliko
1 valgomojo šaukšto baltojo vyno
450 g savose sultyse konservuotų pomidorų
250 ml žuvies sultinio

Gaminimas:

1. Midijas nuplaukite ir lengvai apkepkite alyvuogių aliejuje kartu su česnaku, šaloto svogūnu ir poru. Keptuvę nuimkite nuo ugnies, midijas išgriebkite, išimkite jas iš kriauklių ir sumeskite moliuskus atgal į keptuvę. Tada į ją taip pat suberkite cukinijas ir sviestą.

2. Konservuotus pomidorus pertrinkite per sietelį, kad neliktų odelių ir sėklų. Gautą masę supilkite į keptuvę. Supilkite vyną ir žuvies sultinį. Užvirkite ir suberkite smulkintus bazilikus.

3. Paruoštą sriubą išpilstykite į nedideles lėkštes, kad matytųsi visi ingredientai. Papuoškite sriubą baziliko lapais.

Midijų ir pomidorų troškinys

Trims porcijoms jums reikės:

900 g midijų
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
150 ml baltojo vyno
50 g žiedais supjaustyto šaloto svogūno
35 g smulkinto česnako
60 g sviesto
50 g žiedais pjaustytų alyvuogių
200 g pomidorų
1 valgomojo šaukšto smulkiai pjaustytų krapų
1 valgomojo šaukšto smulkiai pjaustyto baziliko

Gaminimas:

1. Midijas nuplaukite ir apkepkite alyvuogių aliejuje, netrukus supilkite vyną ir kaitinkite, kol midijos visiškai atsidarys. Kriaukles išimkite.

2. Pomidorus apiplikykite verdančiu vandeniu, nuimkite odeles. Kiekvieną pomidorą supjaustykite į keturias dalis ir, išėmę sėklas, minkštimą supjaustykite smulkiais kubeliais. Juos suberkite prie midijų.

3. Atskirame inde iš sviesto, alyvuogių, krapų, baziliko ir šaloto svogūno paruoškite padažą. Juo užpilkite į lėkštę kartu su pomidorais sudėtas midijas.

Midijos grietinėlės padaže su skrudintomis bulvytėmis

Trims porcijoms jums reikės:

900 g midijų
75 ml alyvuogių aliejaus
90 ml baltojo vyno
75 g sviesto
150 žiedais pjaustytos baltosios poro dalies
500 g riebios grietinėlės
500 g lazdelėmis pjaustytų bulvių
1 l aliejaus bulvių skrudinimui

Gaminimas:

1. Midijas nuplaukite. Apkepkite prikaistuvyje kartu su alyvuogių aliejumi, kiek vėliau supilant vyną. Kaitinkite tol, kol moliuskai visiškai atsivers, tada kriaukles išimkite. Paskui įdėkite sviestą ir smulkintą porą. Supilkite grietinėlę ir kaitinkite, kol užvirs.

2. Bulves kepkite aliejuje tol, kol jos apskrus iki auksinio atspalvio.

3. Į atskiras lėkštes išdėliokite midijas. Atskirai patiekite skrudintas bulvytes ir gautą padažą.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)