Beje, ar žinote, jog 2004 m buvo švenčiamas banana split šimtmetis? Prieš šimtą metų (1904 m.) Latrobe mieste Pensilvanijoje (JAV) jaunas 24 m farmacijos studentas sugalvojo pasigaminti desertą iš banano ir kelių rutuliukų vaisinių ledų. Šį desertą pamėgo ir kiti Šv. Vincento koledžo studentai, o kalbos apie skanėstą mieste iš lūpų į lūpas sklido žaibišku greičiu.
1907 m. desertas buvo išspausdintas oficialiai ir Latrobe miestelis tapo oficialia banana split gimtine. Tai buvo desertas pagamintas iš išilgai perpjauto banano, kurio galuose buvo padėti ledų rutuliukai, viskas pagardinta plakta grietinėle bei likeriškomis vyšniomis. Viena banano pusė buvo pagardinta smulkintais riešutais, kita – smulkintais vaisiais.

Reikės (ingredientai vienai porcijai. Viską dauginkite atitinkamai kiek porcijų ruošite):

1 banano
Kelių didelių šaukštų ledų
50 ml Grand Marnier arba Cointreau likerinio gėrimo

Gaminimas:

Nulupkite bananą ir įdėkite į karščiui atsparią lėkštę. Į lėkštę, apipildami banano viršų, įpilkite ~30 ml likerinio gėrimo ir uždengę lėkštę folija pašaukite į iki 240 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti reikia ~20 min. Bananas turi suminkštėti, tad jei jis bus didesnis, kepimui gali prireikti dar dešimties minučių.

Iškepus bananui, nuimkite nuo lėkštės foliją ir įpilkite likusį likerinį gėrimą (~20 ml). Jį uždekite ir leiskite liepsnai pačiai užgesti. Užgesus į lėkštę įdėkite mėgstamų ledų ir patiekite.

Jei mėgstate „šlapesnius“ desertus, ledus galite įdėti dar prieš padegant – liepsnoje ledai aptirps, susimaišys su likeriu ir turėsite daugiau padažo.

Skanaus!