„Pirmiausia reikėtų sumažinti mėsos vartojimą per pusę, bet tada žmonės daro kitą klaidą: pradeda valgyti daugiau salotų su alyvuogių aliejumi. Jokio augalinio aliejaus, jokių riebių produktų iš viso negalima žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis (ŠKL). Būtina suvaldyti ir saldumynų poreikį. Tereikia dviejų savaičių šiokios tokios priežiūros ir organizmas pradeda persiorientuoti. Mažiau mėsos, mažiau saldumynų, mažiau aliejaus (sergant ŠKL) – ir mūsų receptoriai taps jautresni, natūraliai visko mažiau norėsis.“

Mažiau mėsos – daugiau sveikatos

„Turime gražias tradicijas gaminti maistą namuose, bet truputį keiskime racioną“, – duodamas interviu „Savaitraščiui Kaunas“ ragino P.Jaruševičius.

Jo žodžiais, nereikėtų manyti: nesušveitei karbonado pietums – būsi alkanas. Gyvensenos medicinos žinovas siūlo bent porą kartų per savaitę mėsą per pietus keisti sočiomis salotomis su ankštiniais.

PIETŪS: sočiosios salotos su avinžirniais

JUMS REIKĖS:

Agurkų
Salotų
Krapų
Petražolių
Daigintų avinžirnių
Avokado

KAIP GAMINTI:

Nepamirškite daržovių atidžiai nuplauti.
Agurkus supjaustykite, salotas, jei stambesnės, suplėšykite rankomis – taip išsaugosite daugiau vitaminų.

Viską sudėkite į dubenį, suberkite avinžirnius.
Gerai sunokusį avokadą perpjaukite pusiau, šaukšteliu išskobtą minkštimą sukrėskite ant daržovių ir išmaišykite.
Pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis. Užbarstykite krapų ir petražolių.

NERAGAUTAS: lęšių ir brokolių troškinys

JUMS REIKĖS:

200 g lęšių (raudonieji išverda labai greitai, juoduosius ir žaliuosius patartina prieš verdant išmirkyti)
1 didelės morkos
1 svogūno galvutės
1–2 valg. š. raudonojo kario pastos
skardinės smulkintų konservuotų pomidorų savose sultyse
skardinės kokosų pieno (jis suteiks egzotiško skonio)
šviežios kalendros (nebūtina, bet skanu)

KAIP GAMINTI:

Lęšius nuplaukite šaltu vandeniu, suberkite į puodą, išmaišykite.
Suberkite smulkiai supjaustytą morką. Supilkite pomidorus ir kokosų pieną.

Uždengę virkite ant nedidelės ugnies, kol lęšiai suminkštės, nepamirškite pamaišyti.
Jei pasirodys nepakankamai aštru, galima įdėti dar vieną ar porą šaukštų kario pastos.

Troškinį galima valgyti su ryžiais ar be jų, dosniai užbarsčius kalendros lapelių. Skanu pagardinti natūraliu jogurtu.