Populiariosios Cezario salotos neturi nieko bendra su Gajumi Julijumi. Sugalvojo jas paprastas italų vaikinukas Cezaris Kardinis, viename Meksikos miestelyje turėjęs nediduką restoranėlį.
Cezario salotos
© Corbis/Scanpix

Restoranėlis savo laiku buvo itin populiarus. Tačiau tikrai ne dėl virėjo meistriškumo. Viskas daug paprasčiau. Minėtas restoranas buvo įsikūręs arti Meksikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų sienos. JAV tuo metu galiojo sausas įstatymas, o Meksikoje - ne.

Tad ir aiškinti neverta, kodėl 1924-ųjų Nepriklausomybės dieną dešimtys nepriklausomų garsių Holivudo amerikiečių sugalvojo aplankyti Cezario restoranėlį. Maistas baigėsi daug greičiau nei alkoholis, o įkaitę svečiai reikalavo baliaus tęsinio.

Nebežinodamas, kuo dar pamaitinti svečius, ponas Kardinis sumaišė viską, kas dar buvo likę jo virtuvėje - kiaušinius, alyvuogių aliejų, salotas, sūrį, česnaką ir duoną. Taip netikėtai buvo sugalvotos vienos populiariausių salotų pasaulyje.

Beje, maždaug po 30 metų Paryžiaus epikūrininkų bendrija Cezario salotas įvardijo geriausiu patiekalo receptu, kuris per paskutiniuosius 50 metų atsirado Amerikoje. Apie Cezario salotų populiarumą rodo ir tie faktai, kad jos ne vieną kartą pakliūdavo į Gineso rekordų knygą. Pavyzdžiui, prieš keliolika metų Niujorke Cezario salotų buvo pagaminta net 2476 kilogramai.

Paragaukite

Jeigu laukiate linksmų ir alkanų svečių, pasirūpinkite pundeliu salotų, balta duona (200 g), česnaku, dviem kiaušinio tryniais, citrina, garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Nuo duonos nupjaukite plutelę, supjaustykite ją kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir 5 minutes pakepinkite orkaitėje.

Per tą laiką pagaminkite padažą: suplakite trynius su dviem smulkiai supjaustytomis skiltelėmis česnako, citrinos sultimis, desertiniu šaukštu garstyčių ir 100 ml aliejaus.

Gilios lėkštės vidų ištrinkite česnaku ir sudėkite į ją smulkiai suplėšytus salotų lapus, apšlakstykite padažu, suberkite pusę duonos kubelių, juos irgi pašlakstykite padažu, po to patarkuokite parmezano sūrio ir suberkite likusius kubelius.

Į salotas galima įdėti mažų pomidoriukų, krevečių, vištienos ar kitų komponentų, tačiau originaliose vargšo Cezario išbadėjusiems svečiams patiektose salotose jų nebuvo.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Ispanijoje įvykdyta dar viena ataka, penki teroristai nušauti sužeisti septyni žmonės (23)

Ispanijos pajūrio kurorte Kambrilse penktadienį paryčiais automobiliui „Audi“ įsirėžus į...

Orai: po tikros karščio bangos vėl teks ieškotis megztinio (13)

Vasara tempo nemažina ir jau artimiausiomis dienomis vėl sulauksime tikros karščio bangos: oras...

„Lietuvos įtakingiausieji 2017“: žurnalistai (15)

Ir šalies elitas, ir visuomenė vieningai sutaria dėl įtakingiausių šalies žurnalistų. Sąrašo...

Teroristinis išpuolis Barselonoje: aukų skaičius dramatiškai išaugo nuolat pildoma (789)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: sulaikyti du įtariamieji (270)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (29)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (43)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

„Sūduva“ po pertraukos neatlaikė Bulgarijos čempionų spaudimo (175)

Bulgarijos čempionai parodė savo meistriškumą. Paskutinio UEFA Europos lygos atrankos varžybų...

Lietuvoje pristatyta įspūdinga aukštosios mados Indijos kolekcija (15)

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įvyko neeilinis mados renginys. Indijos nepriklausomybės dienos...