Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ kulinarijos vadovės Elenos Sereičikienės teigimu, norint į savo virtuvę įsileisti šiek tiek užsienio virtuvių skonio, reikia visai nedaug – užtenka tik tam tikroms šalims būdingų prieskonių.

„Bazilikas, garam masala, čili pipiras, raudonėlis ir imbieras – tai tik keletas ryškių prieskonių, kuriais pagardinus savo patiekalus galima mėgautis užsienio šalių virtuves primenančiu skoniu ir taip susikurti atostogas savo virtuvėje. Tačiau taip pat labai svarbu nepadauginti prieskonių ir jais neužgožti pagrindinių ingredientų skonio“, – pataria kulinarė.

Italija – bazilikas

Nors bazilikas yra kilęs iš Indijos ir jį plačiai naudoja Rytų šalys, pirmiausia šis prieskonis siejamas su italų virtuve. Baziliko skonis dėl stipraus, aitroko skonio ir saldaus kvapo gali priminti anyžius. Šviežią baziliką rekomenduojama dėti į salotas ar ant picos, o naudojamas kartu su pomidoru jis jūros gėrybes paverčia tikru delikatesu. Ruošdami gaivų desertą, baziliką derinkite su arbūzu, laimu, citrina ar mangu. Šis prieskonis ypatingai tinka su šaltais, vandeningais vaisiais.

Indija - garam masala

Šis prieskonių mišinys daugiausiai vartojamas Šiaurės ir Pietų Azijos virtuvėse, ypatingai Indijoje. Žodis „garam” reiškia „šiluma”, o ajurvedine prasme – „sušildyti kūną”. Garam masala yra sudarytas iš juodųjų ir baltųjų pipirų, gvazdikėlių, cinamono, muskato, juodų ir žalių kardamono ankščių, lauro lapų ir kmynų. Šis prieskonių mišinys yra labai universalus, kiekvienam patiekalui ar net gėrimui suteikia pikantišką, išskirtinį skonį. Garam masala galima dėti į majonezą, kavą, sriubas, troškinius, užbarstyti ant spragintų kukurūzų. Šis prieskonis puikiai tinka su bulvėmis, įvairiomis keptomis daržovėmis, basmati ryžiais bei vištiena.

Meksika – čili pipiras

Aštrumu pasižyminti meksikietiška virtuvė neapsieina be įvairių pipirų rūšių, bet vieni populiariausių išlieka raudonieji čili pipirai. Šių pipirų milteliai dažnai maišomi su kuminu ir raudonėliu. Mėgstantys aštrų maistą čili pipirais ar jų milteliais gali gardinti tiek mėsą, tiek daržoves.

Graikija – raudonėlis

Raudonėlis – labiausiai paplitęs prieskonis pietvakarių Europoje ir Viduržemio jūros regione. Džiovintas raudonėlis maistui suteikia netgi daugiau aromato nei šviežias. Šis prieskonis turi šiltą, šiek tiek kartoką skonį. Raudonėlis labai tinka gardinant tokias daržoves kaip cukinijos, pomidorai, baklažanai taip pat jį galima dėti į graikiškas salotas. Sumaišius alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir raudonėlį, gautą padažą galima naudoti su įvairiais patiekalais.

Kinija – imbieras

Imbieras atsirado Kinijoje, iš ten šis prieskonis palaipsniui pradėjo plisti visoje Azijoje ir Karibuose. Imbieras kaip ir česnakas, dažniausiai naudojamas kaip karštas, kvapnus prieskonis įvairiuose kinų virtuvės patiekaluose. Jis paplitęs ne tik maisto gamyboje, bet ir medicinoje. Šį prieskonį galima naudoti šviežią, maltą ir marinuotą. Imbiero arbata puikiai sušildo organizmą šaltą dieną, taip pat jis tinka įvairioms sriuboms, troškiniams, marinatams ir padažams ruošti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją