Jums reikės:

Tešlai:

350 g pirmos rūšies miltų;
150 g šalto kubeliais pjaustyto sviesto;
2 šaukštų grietinės;
75 g cukraus pudros;
½ šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio smulkios druskos;
3 šaukštų šalto ledinio vandens.

Įdarui:

500 g saldaus pieno varškės arba minkšto šviežio neslėgto „panyro" (receptą rasite čia);
pusės nutarkuotos žaliosios citrinos žievelės (citriną gerai nuplaukite po karšto vandens srove ir nušveiskite šveistuku);
3 šaukštų grietinės;
2 šaukštų ryžių miltų;
100 g rudojo cukranendrių cukraus;
"ant peilio galo" maltos vanilės ankšties arba kelių lašų natūralios vanilės esencijos.

Glajui:

šaukšto grietinės;
kupino šaukštelio rudojo cukranendrių cukraus.

Ruošimo eiga

Į virtuvinį kombainą su besisukančiais peiliais (elektrinę daržovių kapoklę arba mėsmalę) prasijokite miltus, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą, sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir kelis kartus pulsuojančiais judesiais įjunkite. Kapokite, kol turinys savo esme primins duonos minkštimo trupinius, tuomet sukrėskite grietinę ir supilkite vandenį.

Dar po kelių apsisukimų tešla sušoks į gumulą. Tešlą išimkite ir suspauskite į gumulą. Tešlos beveik neminkykite. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Jei neturite elektrinės kapoklės, trapią tešlą galite paruošti peiliu: miltus prasijokite ant stalo, suberkite druską, kepimo miltelius, cukraus pudrą. Ant viršaus sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pradėkite kapoti aštriu peiliu.

Procesas imlus laikui, tačiau rezultatas išeina toks pats. Kuomet sviestas sukapotas su miltais atrodys panašus į duonos minkštimo trupinių krūvelę, supilkite vandenį, sukrėskite grietinę. Viską greitai, tačiau atsainiai išminkykite ir tešlą įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

Tuo metu į dubenį sukrėskite saldaus pieno varškę arba „panyrą", sumaigykite šakute arba pertrinkite pirštais. Suberkite cukrų, ryžių miltus, sukrėskite grietinę, sudėkite pasirinktą vanilės rūšį, tarkuotą citrinos žievelę. Trinkite turinį šakute tol, kol visiškai ištirps cukrus, o masė taps vienalytė. Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Išimkite tešlą iš šaldytuvo.

Stalviršį ir kočėlą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą 0,3-0,5 cm storio lakštu. Pasiruoškite apvalios ar keturkampės formos nediduką dubenėlį plonais kraštais ir šakutę. Kiek toliau nuo tešlos krašto dėkite vaikiško kumštelio dydžio varškės įdaro gumulėlį, užlenkite tešlos kraštu, kraštelius užspauskite pirštais. Lankstinį apvožkite dubenėliu ir spausdami nugnybkite. Kraštus pataisykite pirštais ir užspauskite šakutės dantukais: dantukus pamiltuokite, kad nepriliptų.

Lygiai taip pat sulankstykite visus grietiniuočius. Tešlos nuopjovas surinkite, susluoksniuokite vieną ant kitos ir iškočiokite iš naujo. Tešlos nuopjovų neminkykite: minkoma kapota smėlinė tešla praranda trapumą. Grietiniečius išdėliokite kepimo skardose, išklotose kepimo popieriumi, palikdami tarpus: grietiniečiai šiek tiek išsipučia.

Glajui šaukšte grietinės ištirpinkite šaukštelį cukraus ir gautu glajumi pirštais aptepkite grietiniečius. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Iškepusius aušinkite kepimo skardose: išimkite tik šiek tiek praaušusius. Skanūs tiek šilti, tiek ir ataušę.

Išeiga: apie 12 grietiniečių (priklausomai nuo dydžio).