Beatos savaitgalio receptas: Užgavėnių repeticija

 (24)
Kaip gerai, kad mes visi dar mokame išsikepti blynų. Masinis blynų kepimas ir Užgavėnių šventimas yra labai smagus dalykas. Nebūtina laužo užkurti ir per jį šokinėti (nors... oi kaip smagu), galbūt ne visi pasiruošę ir vykti į Rumšiškes, bet keliems draugams ar vien tik šeimai blynų iškepti galima.
Beatos savaitgalio receptas: Užgavėnių repeticija
© Asmeninio archyvo nuotr.

Ir tikrai niekas per nagus netrenks, jei jau šį savaitgalį pasirepetuosite ir išsikepsite dar neragautų blynų, gal net ta proga surengsite mini Užgavėnes. Patikėkite, blyne iškąsti akis ir burną yra smagus užsiėmimas ne tik vaikams.

Tad šįkart norėčiau pasidalinti užtikrintu dėmesio vertu mielinių blynų receptu. Žinau, kad mielinius puls gaminti tik labai patyrusios šeimininkės, bet nesibaiminkite ir pradedančios. Šiuos pasipūtėlius kartą aš iškepiau tik su kondensuotu pienu! Taip taip, negirdėta neregėta, bet veikia.

Tiesa, nesitikėkite, kad blynai bus labai saldūs. Salsvoki, bet ne per saldūs, nes mielės didžiąją dalį cukraus „suvalgys“, tad geriau saldumus pasilikti pabaigai, o šiai porcijai tikrai prireiks statinės uogienės.

Net jei jūsų namuose blynai retas svečias, pasikvieskite juos į namus šį savaitgalį. Man atrodo, jei visi sutartinai iškepsime daug blynų, žiema pamatys ir greičiau dės į kojas.

Mieliniai blynai arba Mielinis pyragas...

Reikės:

1 skardinės sutirštinto saldinto kondensuoto pieno (380–400 g)
2 kondensuoto pieno skardinių vandens (kai išpilsite pieną, į skardinę pripilkite vandens – taip ir indelį išplausite, ir labai greitai reikiamą vandens kiekį pamatuosite)
40 g šviežių mielių
0.5 šaukštelio druskos
500 g kvietinių miltų (galite įmaišyti dalį ruginių arba per pusę su speltos, arba truputį dar ir miežinių įberti)
80 g sviesto
4 kiaušinių

Gaminame:

1. Mieles dėkite į dubenėlį, įpilkite šaukštą vandens ir šaukštą kondensuoto pieno, išmaišykite. Įpilkite dar šiek tiek vandens, kad masė būtų kaip tyrelė.

2. Tyrelę verskite į didesnį dubenį, pilkite visą kondensuotą pieną ir vieną indelį vandens, tada suberkite miltus, druską ir išmaišykite, kad būtų be gumulų. Išeis tiršta tešla.

3. Įpilkite dar vieną indelį vandens. Tešla taps skystesnė.

4. Leiskite mielėms pradėti veikti. Kai tešla pakils (užtruks valandą su trupučiu, o gal trumpiau, bet statykite šilčiau, ir svarbiausia, nedėkite jokių dangčių; žiūrėkite, kad dubuo būtų erdvus, nes tešla gali išlipti ir išeiti pasivaikščioti, tai nemanau, kad labai smagu bus ją gramdyti nuo spintelių...), kiaušinius išplakite, sviestą ištirpdykite ir viską įmaišykite į pasipūtusią tešlą.

5. Kepkite karštoje keptuvėje. Svarbu, kad ji būtų karšta, ir neperspauskite su aliejumi – šiek tiek jo įpilkite ir tada perbraukite popieriniu rankšluosčiu, kad pasiskirstytų tolygiai ir aliejaus beveik nesimatytų.

Tešlos tiek, kad blynų tikrai visam kaimui užteks.

Mielinis pyragas

Jei atsibos stovėti ir vartyti blynus (bet čia juk ir yra pusė Užgavėnių smagumo), tai galite iškepti mielinį pyragą – į tešlą įmaišykite truputį daugiau miltų, bet tik šiek tiek, ji vis tiek neturi būti minkoma, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, verskite tešlą, viršų gausiai pabarstykite cukrumi ir cinamonu, uždėkite keletą gabaliukų sviesto ir šaukite į orkaitę, kepkite apie 45 min., kol pakils ir iškeps. Puikus pyragas. Taigi, ir blynai, ir pyragas vienu ypu.

O jei vis dėlto neišdrįsite ar neturėsite laiko mieliniams blynams, nemažai kitokių blynų receptų rasite užsukę www.beatosvirtuve.lt.

www.DELFI.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Salotos su aštuonkoju

Kai už lango taip šalta ir balta, gali mintimis nusikelti į šiltus kraštus ir suvalgyti kažką, ištrauktą iš šiltos jūros kažkur už tūkstančių kilometrų. Dar smagiau tai, kad jūros gerybės tebūnie ir ne pačios puikiausios, bet jau užima vis didesnę dalį prekybos centrų žuvies skyriaus lentynų.

Meilės savaitgalio pusryčiai – kiaušinis-širdelė

Kodėl gi nenustebinus savo mylimo žmogaus romantiškais pusryčiais? Ypač, kai artėja šv. Valentino diena.

7 prieskoniai - afrodiziakai Valentino dienai

Afrodiziakas – tai, kas sukelia aistrą mylėti. Afrodiziakais gali būti kvepalai, jūros gėrybės, daržovės, vaisiai, vynas – visa, kas gali pažadinti aistrą. Vieni seniausių žmonėms žinomų afrodiziakų – prieskoniai.

Meilės dienai – afrodiziakais praturtinta vakarienė (1)

Įsimylėjėlių šventė, šv. Valentino diena, dažnai neatsiejama nuo romantiškos vakarienės žvakių šviesoje. Tačiau ši diena reikalauja ypatingos vakarienės – praturtintos aistra, meile ir dėmesiu. Tai puiki proga prisiminti afrodiziakais tituluojamus maisto produktus, kurie šv. Valentino vakarienę praturtins ne tik skoniu, bet ir aštriais pojūčiais.

Kad Valentinas būtų karštas: ką paruošti romantiškam vakarui 10 gurmaniškų receptų!

Ilgai laukta įsimylėjėlių diena jau visai čia pat. Be meilės prisipažinimų ir dovanų maloniu siurprizu jūsų antrajai pusei gali tapti romantiška vakarienė namų aplinkoje. Nustebinti jūsų išrinktąjį padės nekasdieniniai receptai.