Beatos savaitgalio receptas: Užgavėnių repeticija

 (24)
Kaip gerai, kad mes visi dar mokame išsikepti blynų. Masinis blynų kepimas ir Užgavėnių šventimas yra labai smagus dalykas. Nebūtina laužo užkurti ir per jį šokinėti (nors... oi kaip smagu), galbūt ne visi pasiruošę ir vykti į Rumšiškes, bet keliems draugams ar vien tik šeimai blynų iškepti galima.
Beatos savaitgalio receptas: Užgavėnių repeticija
© Asmeninio archyvo nuotr.

Ir tikrai niekas per nagus netrenks, jei jau šį savaitgalį pasirepetuosite ir išsikepsite dar neragautų blynų, gal net ta proga surengsite mini Užgavėnes. Patikėkite, blyne iškąsti akis ir burną yra smagus užsiėmimas ne tik vaikams.

Tad šįkart norėčiau pasidalinti užtikrintu dėmesio vertu mielinių blynų receptu. Žinau, kad mielinius puls gaminti tik labai patyrusios šeimininkės, bet nesibaiminkite ir pradedančios. Šiuos pasipūtėlius kartą aš iškepiau tik su kondensuotu pienu! Taip taip, negirdėta neregėta, bet veikia.

Tiesa, nesitikėkite, kad blynai bus labai saldūs. Salsvoki, bet ne per saldūs, nes mielės didžiąją dalį cukraus „suvalgys“, tad geriau saldumus pasilikti pabaigai, o šiai porcijai tikrai prireiks statinės uogienės.

Net jei jūsų namuose blynai retas svečias, pasikvieskite juos į namus šį savaitgalį. Man atrodo, jei visi sutartinai iškepsime daug blynų, žiema pamatys ir greičiau dės į kojas.

Mieliniai blynai arba Mielinis pyragas...

Reikės:

1 skardinės sutirštinto saldinto kondensuoto pieno (380–400 g)
2 kondensuoto pieno skardinių vandens (kai išpilsite pieną, į skardinę pripilkite vandens – taip ir indelį išplausite, ir labai greitai reikiamą vandens kiekį pamatuosite)
40 g šviežių mielių
0.5 šaukštelio druskos
500 g kvietinių miltų (galite įmaišyti dalį ruginių arba per pusę su speltos, arba truputį dar ir miežinių įberti)
80 g sviesto
4 kiaušinių

Gaminame:

1. Mieles dėkite į dubenėlį, įpilkite šaukštą vandens ir šaukštą kondensuoto pieno, išmaišykite. Įpilkite dar šiek tiek vandens, kad masė būtų kaip tyrelė.

2. Tyrelę verskite į didesnį dubenį, pilkite visą kondensuotą pieną ir vieną indelį vandens, tada suberkite miltus, druską ir išmaišykite, kad būtų be gumulų. Išeis tiršta tešla.

3. Įpilkite dar vieną indelį vandens. Tešla taps skystesnė.

4. Leiskite mielėms pradėti veikti. Kai tešla pakils (užtruks valandą su trupučiu, o gal trumpiau, bet statykite šilčiau, ir svarbiausia, nedėkite jokių dangčių; žiūrėkite, kad dubuo būtų erdvus, nes tešla gali išlipti ir išeiti pasivaikščioti, tai nemanau, kad labai smagu bus ją gramdyti nuo spintelių...), kiaušinius išplakite, sviestą ištirpdykite ir viską įmaišykite į pasipūtusią tešlą.

5. Kepkite karštoje keptuvėje. Svarbu, kad ji būtų karšta, ir neperspauskite su aliejumi – šiek tiek jo įpilkite ir tada perbraukite popieriniu rankšluosčiu, kad pasiskirstytų tolygiai ir aliejaus beveik nesimatytų.

Tešlos tiek, kad blynų tikrai visam kaimui užteks.

Mielinis pyragas

Jei atsibos stovėti ir vartyti blynus (bet čia juk ir yra pusė Užgavėnių smagumo), tai galite iškepti mielinį pyragą – į tešlą įmaišykite truputį daugiau miltų, bet tik šiek tiek, ji vis tiek neturi būti minkoma, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, verskite tešlą, viršų gausiai pabarstykite cukrumi ir cinamonu, uždėkite keletą gabaliukų sviesto ir šaukite į orkaitę, kepkite apie 45 min., kol pakils ir iškeps. Puikus pyragas. Taigi, ir blynai, ir pyragas vienu ypu.

O jei vis dėlto neišdrįsite ar neturėsite laiko mieliniams blynams, nemažai kitokių blynų receptų rasite užsukę www.beatosvirtuve.lt.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Receptai

Lietuvių mėgstamas tortas „Juodasis miškas“ – bavarų pasididžiavimas (1)

Dauguma žmonių yra ragavę šokoladinio vyšnių torto su plakta grietinėle, bet turbūt ne daug kas žino, kad tai tradicinis bavarų gardumynas, gaminamas nuo 1930 m. „Juodasis miškas“ – pats populiariausias tortas Vokietijoje.

Naminiai koldūnai su triušiena (3)

Visada gamindavau su kiauliena ar vištiena, bet šį kartą naudojau nukaulintą ir sumaltą triušieną. Skanu.

Šaldytas morengų tortas (1)

Šis receptas atsiųstas konkursui „Šventiniai skanumynai“. Dėkojame Veronikai ir laukiame jūsų receptų.

Vištiena be sumišimo su Orijumi Gasanovu (2)

Kai vištiena auginta laisvai ir sveikai, patiekalai negali būti neskanūs. Vis dėlto sumišimo, kai reikia sugalvoti, kaip kitaip nei įprasta pateikti vištieną, būna visiems. Virtuvės šefas iš Italijos Gian Luca Demarco kartu su žurnalistu Orijumi Gasanovu sprendžia šią bėdą ir bando išsklaidyti bet kokį sumišimą pasiūlydami puikų vištienos receptą.

Gardžiausi Izraelio virtuvės šventiniai patiekalai (6)

Izraelio šventinius patiekalus projekte „BORJOMI šventiniai stalai, 2016. Izraelis“ pristačiusi Nida Degutienė džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo pamėgtos šalies tradicijas.