Kol oras dar nekviečia pasivaikščioti į Trakus ir užsukti kibinų bei sultinio pietums, kviečiu namuose išbandyti puikų ispanišką-portugališką pyragą – empenadą.
Beata Nicholson. „Fotopastelė“ nuotr.

Empenados giminystės medis

Empenada giminiuojasi ir su čeburekais, ir su kibinais, ir su kornvalietiškais pyragėliais, kurių receptus užrašiau savo Kepinių knygoje. Visų jų esmė yra panaši: tešlos kiautas, o viduje – įdaras.

Empenada yra kildinama iš Portugalijos ir Ispanijos, vėliau ji kolonijiniais keliais paplito visoje Lotynų Amerikoje. Empenadų būna įvairių formų ir dydžių, užpildytų skirtingais įdarais: nuo mažų aliejuje virtų pyragėlių iki didelių padėklo dydžio pyragų.

Ispaniško skonio paslaptys

Šį receptą sužinojau mokydamasi kulinarijos mokykloje, apie ispaniškąją pasakojo šefė ir daugelio knygų autorė Jenny Chandler. Šis įdaras sodrus ir spalvingas, ispaniškų skonių kupinas. Jame daug paprikų, svogūnų su konservuotu tunu.

Tiesa, tešla mielinė, bet su kukurūzų kruopų polenta, todėl yra trapesnė, biresnė ir ne tokia elastinga, galutinis rezultatas truputį primena pikantišką sausainį.

Šis patiekalas sotus ir neįprastas bei labai patogus transportuoti. Šitiek produktų skirta vienai didelei empenadai.

Beatos savaitgalio receptas: kibinų ir čeburekų giminaitė Empenada
© J.Kuniskytės nuotr.

Tešlai reikės:

1 šaukštelio sausų mielių (apie 7 g) arba 15–20 g šviežių mielių,
3 šaukštų šilto vandens,
350 g miltų,
120 g kukurūzų kruopų (polenta),
0,5 šaukštelio druskos,
100 ml kefyro,
100 ml alyvuogių aliejaus,
1 kiaušinio.

Įdarui reikės:

1 svogūno,
1 raudono saldus pipiro (paprikos),
1 geltono saldus pipiro (paprikos),
1 skardinės konservuotų pomidorų be luobelės savo sultyse (400 g),
2 nedidelių skardinių (apie 400 g) konservuoto tuno aliejuje, bet tiks ir savo sultyse,
50 ml alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio maltos kalendros,
1 šaukšto džiovintos saldžios paprikos,
1 šaukšto džiovinto raudonėlio,
2 šaukštų balzaminio (balzamiko) acto,
druskos, pipirų,
saujos smulkiai pjaustytų petražolių.

Dar reikės 1 kiaušinio su trupučiu druskos montavimo ir blizginimo darbams.

Tešlos gamyba:

1. Mieles sumaišykite su vandeniu, kad jos „pasileistų“, jei šviežios ar ištirptų, jei sausos.

2. Į kitą dubenį suberkite miltus, polentą, druską.

3. Kiaušinį lengvai išplakite ir sumaišykite su aliejumi, kefyru ir mielių bei vandens mišiniu.

4. Skystus ingredientus supilkite į sausus, išmaišykite ir suminkykite tešlą. Minklė bus gana kieta ir grublėta, per daug ir nepakils, bet vis tiek palikite ją uždengtą valandai. Kol tešla ilsisi, pasiruoškite įdarą.

Įdaras

Įdarų vėlgi prisigalvoti galite įvairiausių, vietoj tuno galite naudoti chorizo dešrą ir vištieną. Empenada gali būti įdaryta ryžiais su dešra, daržovėmis, jūros gėrybėmis. Svarbu, kad įdaras būtų turtingo skonio ir ne per šlapias.

Gaminame įdarą:

1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais, papriką taip pat supjaustykite juostelėmis.

2. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir švelniai pakepinkite svogūną (apie 10 min.), tada sudėkite paprikas, vėl švelniai pakepinkite.

3. Berkite pomidorus, tuną, prieskonius, pilkite balzaminį actą ir padidinkite kaitrą. Viską patroškinkite, kad skysčių perteklius išgaruotų. Kai išjungsite ugnį, įberkite petražolių ir leiskite atvėsti.

Empenados gamyba:

1. Įjunkite orkaitę – temperatūra 180 °C. Pasiruoškite kepimo skardą, pagal jos dydį ir kočiosite empenadą. Pasiruoškite mentelę ir truputį miltų. Mentele perkelsite empenadą ant skardos.

2. Kiaušinį išplakite su trupučiu druskos – jo reikės, kai lipdysite empanadą.

3. Tešlą padalinkite į dvi dalis, viena dalis turi būti apie 20 procentų didesnė nei kita.

4. Iš mažesnio gabalo iškočiokite ne storesnį nei 1 cm stačiakampį. Tešla sunkiai tempsis ir gali atrodyti, kad tuoj plyš. Po truputį ją kočiokite, ji tikrai pasiduos. Tada atsargiai mentele perkelkite į skardą.

5. Dabar iškočiokite lakštą, kurio perimetras būtų maždaug 4–5 cm didesnis nei pirmojo.

6. Ant pirmojo lakšto skardoje išdėliokite įdarą, bet palikite po 2–3 cm kraštų.

7. Lakšto kraštus patepkite kiaušinio plakiniu ir ant įdaro vėl su mentelės pagalba uždėkite naujai iškočiotą gabalą. Išlyginkite jį ant įdaro ir pirštais suspauskite kraštus. Viršuje padarykite kokias 3 skylutes iešmeliu ar mediniu pagaliuku. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę kepti.

8. Kepkite apie 40 minučių, kad visa tešla spėtų iškepti, paruduoti ir išsausėti, o įdaras – sušilti.

Valgyti šis pyragas gardus ir karštas, ir šaltas.

Daugiau receptų ir idėjų rasite mano svetainėje adresu www.beatosvirtuve.lt

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Į populiarumo viršūnes braunasi primiršta šventė: išleidžia tūkstančius eurų (136)

Jei anksčiau prabangiausia šeimos švente buvo įvardijamos vestuvės , tai pastaruoju metu į...

Naktis Vilniuje: netikėtai atpažintas kelių erelis ir vienas už kitą įdomesni pažeidėjai (58)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus policijos pareigūnai surengė reidą. Pylimo...

Tokio ažiotažo nebuvo jau seniai, bet K. Porzingio žvaigždė lietuvių negąsdina specialiai Krepšinis.lt iš Rygos (6)

Lengvas pasivaikščiojimas draugiškose rungtynėse Rygoje Lietuvos rinktinei išėjo į naudą –...

Joniškio rajone iš voljero pabėgusi meška jau surasta atnaujinta 08.16 (95)

Penktadienį Joniškio rajone esančiame Kirnaičių kaime iš kavinėje „Plūgo broliai“ esančio...

Laisvalaikio veikla lietuviui atnešė milijonus: atskleidė sėkmės formulę (27)

Vienas iš „ Vinted “ įkūrėjų Justas Janauskas , atsimindamas studijų laikus Vilniaus...

Hobis tapo antrąja profesija (20)

Garsiausiame Pietų Dzūkijos turguje, veikiančiame Lazdijų rajono Veisiejų miesto pakraštyje,...

Orai: įspūdingą karštį nuplaus liūtys (15)

Panašu, kad šį savaitgalį vėl sulauksime panašios karščio kulminacijos kaip ir praėjusį:...

Sutemus į „Karklę“ sugūžėjo minios: konfiskuoja ir alkoholį, ir narkotikus papildyta 23:40 (100)

Penktadienio vidurdienį duris atvėrusio festivalio „ Karklė “ apsaugos darbuotojai nesnaudžia...

Ekspertai kai kuriuos Laisvės aikštės pertvarkos projektus pavadino isteriškais (32)

Dailės galerijoje aptarus 10 pateiktųjų projektų, kaip atnaujinti Laisvės aikštę ir jos...

Kai katės pervertina savo galimybės: bando įsirangyti į kelis kartus mažesnes vietas (12)

Yra vienas dalykas, kurį katės mėgsta daryti labiau nei valgyti ir tinginiauti - bandyti sutilpti...