Ką turėtume pasigaminti, kad mūsų šventinis Velykų stalas atitiktų geriausias istorines Lietuvos virtuvės tradicijas? Kadangi pagrindiniai virtuvės madų diktuotojai buvo aukštuomenė – valdovai, didikai ir bajorai, – patyrinėkime, kaip atrodė būtent jų Velykinės puotos.
© Shutterstock nuotr.

Anot istorinės lietuviškos virtuvės tyrinėtojo dr. Rimvydo Laužiko, pagrindinis Velykų patiekalas tiek bajoriškojoje, tiek valstietiškoje virtuvėje buvo margutis. Kiaušinis, kaip pavasario, pasaulio atsiradimo, gimimo simbolis žinomas įvairiose kultūrose.

Mūsų krašte, kaip ir kitose Europos šalyse ši tradicija siekia labai senus, gal net akmens amžiaus laikus. Didikų, bajorų virtuvėje kiaušiniai per Velykas taip pat valgyti jau nuo senų laikų. Iš istorijos šaltinių žinoma, kad Jogailos rūmuose ta proga būdavo užsakinėjami milžiniški kiekiai kiaušinių. Dr. R. Laužikas pasakoja, kad tuomet Velykoms užsakydavo 900 ar 1200 kiaušinių.

Kitas, tradicinis Velykų patiekalas, žinomas Lietuvos bajorų virtuvėje, buvo keptas avinėlis. Kai kada jis buvo daromas iš sviesto ar iš tešlos. Pasakymas „eiti valgyti avinėlio“ 18 amžiuje reiškė eiti švęsti Velykų. „Avinėlis simbolizuoja Kristų ir Kristaus auką, o krikščionybėje viskas turėdavo savo reikšmę“, – pasakoja lietuviškos istorinės virtuvės tyrinėtojas dr. Rimvydas Laužikas.

Avinėliu bajorų Velykos neapsiribodavo. Velykų žąsis ar kitas didelis paukštis - kalakutas, rečiau gulbė ar povas, buvo neabejotina Lietuvos bajorų virtuvės dalis. Taip pat kaplūnai – specialiai maitinti riebesni gaidžiai, ar smulkūs paukšteliai - strazdai, devynbalsės keliaudavo ant XVI-XVIII amžių Velykų stalo.

Ant velykinio bajorų stalo buvo vietos ir desertui. Lietuviškos virtuvės tyrinėtojas dr. R. Laužikas pasakoja apie tradicinį pyragą – Velykų bobą, kuriai iškepti reikia pusantro litro trynių. „Turint galvoje, kad per Velykas ir taip reikėjo kiaušinių, tai vienas patiekalas, reikalaujantis tiek kiaušinių, buvo tikra prabanga, kurią sau leisti galėjo tik bajorai“, - sako jis. Šį Velykų bobos receptą galima rasti W. A. L. Zawadzkos knygoje „Lietuvos virėja“.

Per pasninką bajorams – lašiša, nepasiturintiems - cibulinė
Prieš Velykų šventę Lietuvoje ir didikai, ir valstiečiai pasninkaudavo gana griežtai. Apie maisto permainas pasninko metu humoristiniuose ketureiliuose XVII amžiuje taikliai rašė lenkų satyrikas Hiacintas Pžetockis. Anot jo,“... paprastai barščiuose verda kaplūnus ir jautieną / dešras, kiaušinius, mėtas ir silkės gabaliukus / deda kruopų, grietinės bei vytintos žuvies / o šiandien [per pasninką] mano barščiuose bus tik aliejus, druska ir du grybai...”.

Kaip atrodė pasninko stalas, labai priklausė nuo valgytojų socialinio statuso. Pasiturintys bajorai valgė daug įvairios žuvies. Dr. R. Laužikas pasakoja, kad didelės žuvys buvo laikomos statuso ženklu. Bajorai per pasninką jie valgė lašišą, šamą, lydeką, sterką, eršketą.

Nepasiturintys valgė kur kas paprasčiau – kone duoną su vandeniu. Tipinis pasninko patiekalas iš tų laikų – cibulinė. Visa šeima nusipirkdavo vieną silkę, pora valandų pamirkydavo vandenyje, kad persismelktų jos skoniu, įpjaustydavo svogūnų, įpildavo šlakelį aliejaus ir srėbdavo visi su bulvėmis.

Radvilų virėjo pasninko lydeka - receptas

Bajorai mėgdavo valgyti barokiškai riebiai, sočiai ir daug, tačiau pasninkaudavo uoliai. Visgi didikų virtuvės kuchmistrai turėjo išmonės ir sukūrė žuvies su pasninko spirgučiais receptą, kuris buvo užrašytas Radvilų virėjo dar XVII amžiuje.

Lydekos su pasninko spirgučiais patiekalui reikės: lydekos (arba kitos žuvies), pastarnoko, druskos, pipirų, kepimui tinkamo aliejaus. Pasninko „spirgams“: baltos duonos, čiobrelių šakelių, druskos, pipirų, aliejaus kepimui.

Nuvalytą lydeką supjaustykite, įpilkite aliejaus, užberkite druskos ir pipirų. Taip paruoštą žuvį pamarinuokite pusę valandos.
Žuvį kepkite įkaitintoje keptuvėje apie 10 minučių.
Pastarnokus supjaustykite kubeliais, pabarstykite druska ir pipirais ir apkepkite.

Suraikykite baltą duoną, nupjaukite plutą ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir paskrudinkite paruoštus „spirgus“.

Ir žuvies, ir pasninko spirgučiams naudokite rapsų ar kitą kepimui tinkamą aliejų, turintį aukštą degimo temperatūrą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Į populiarumo viršūnes braunasi primiršta šventė: išleidžia tūkstančius eurų (56)

Jei anksčiau prabangiausia šeimos švente buvo įvardijamos vestuvės , tai pastaruoju metu į...

Naktis Vilniuje: netikėtai atpažintas kelių erelis ir vienas už kitą įdomesni pažeidėjai (10)

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus policijos pareigūnai surengė reidą. Pylimo...

Hobis tapo antrąja profesija (8)

Garsiausiame Pietų Dzūkijos turguje, veikiančiame Lazdijų rajono Veisiejų miesto pakraštyje,...

Orai: įspūdingą karštį nuplaus liūtys (7)

Panašu, kad šį savaitgalį vėl sulauksime panašios karščio kulminacijos kaip ir praėjusį:...

Laisvalaikio veikla lietuviui atnešė milijonus: atskleidė sėkmės formulę (26)

Vienas iš „ Vinted “ įkūrėjų Justas Janauskas , atsimindamas studijų laikus Vilniaus...

Sutemus į „Karklę“ sugūžėjo minios: konfiskuoja ir alkoholį, ir narkotikus papildyta 23:40 (82)

Penktadienio vidurdienį duris atvėrusio festivalio „ Karklė “ apsaugos darbuotojai nesnaudžia...

Ekspertai kai kuriuos Laisvės aikštės pertvarkos projektus pavadino isteriškais (26)

Dailės galerijoje aptarus 10 pateiktųjų projektų, kaip atnaujinti Laisvės aikštę ir jos...

Kai katės pervertina savo galimybės: bando įsirangyti į kelis kartus mažesnes vietas (9)

Yra vienas dalykas, kurį katės mėgsta daryti labiau nei valgyti ir tinginiauti - bandyti sutilpti...

Socialiniame tinkle paatviravo apie sekso metu patirtus sužalojimus (22)

Seksas turėtų būti malonus dalykas, bet kartais jis pasisuka priešinga linkme ir tampa…...

Šiltesni nei įprasta orai išsilaikys ne tik rugpjūtį, bet ir rugsėjį (12)

Pagal dabar turimą informaciją, ne tik rugpjūčio pabaiga, bet ir rugsėjo pradžia turėtų būti...